Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Συνάντηση με τη συγγραφέα Ελένη Πριοβόλου στο «Καλλίπολις» και συζήτηση για τα μυθιστορήματα της «Τριλογίας των Αθηνών»


Η Λέσχη Ανάγνωσης «Βιβλιοταξιδευτές» και ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις» υποδέχονται τη σπουδαία ελληνίδα συγγραφέα Ελένη Πριοβόλου και συζητούν μαζί της τα μυθιστορήματα της «Τριλογίας των Αθηνών».

Η συνάντηση θα γίνει την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 6.30μμ στον φιλόξενο Χώρο του «Καλλίπολις» (Καλλιπόλεως 33, Ελληνικό, 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό) και η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους/όλες.


Η «Τριλογία των Αθηνών» αποτελείται από τρία αυτοτελή μυθιστορήματα:
· Όπως ήθελα να ζήσω
· Για τ' όνειρο πώς να μιλήσω
· Το τέλος του γαλάζιου ρόδου
Όπως ήθελα να ζήσω

Ελλάδα, τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Δικομματισμός, φαυλοκρατία, πολιτευτές, τραμπούκοι, «χρυσοκάνθαροι» και τραπεζίτες καθορίζουν το πολιτικό και το οικονομικό σκηνικό. Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχεται στην Αθήνα ο έμπορος-ταξιδευτής Ρωμαίος Αγγουλές: φύση καλλιτεχνική και αντισυμβατική, αποφασίζει να εγκατασταθεί και, αντί για χρηματιστηριακά παιχνίδια, να επενδύσει στην «ωραιότητα».

Με την εκτός γάμου θυγατέρα του Ροζίτα και τον παραγιό του Σωτήρη Κονταξή φυτεύουν ροδώνα, στον οποίο ευελπιστούν να συμπεριλάβουν όλες τις γνωστές ποικιλίες ρόδων, αλλά και να δημιουργήσουν νέα είδη, φτάνοντας ως την επίτευξη του «γαλάζιου ρόδου». Ο Pοδώνας του Κεραμεικού, η περίφημη «Ρόδων Πολιτεία», γίνεται σύντομα η κολυμβήθρα των πρωτοπόρων ιδεών. Εκεί θα εμβαπτισθούν οι ανήσυχοι νέοι, θα καταφύγουν οι παλαιότεροι αντιμοναρχικοί, ενώ παράλληλα θα δοκιμαστούν τα ανθρώπινα πάθη, ο έρωτας και η αντοχή, σε μια Αθήνα αγνώριστη, που εκπλήσσει διαρκώς τον αναγνώστη, είτε με τις διαφορές της είτε με τα κρυμμένα σε αυτήν «σημεία των καιρών μας».

Ένα μυθιστόρημα εποχής για όλους εκείνους που έζησαν «όπως ήθελαν να ζήσουν», κληροδοτώντας στους επόμενους τους σπόρους της ουτοπίας. (Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ 2010).

Για τ' όνειρο πώς να μιλήσω

«Το πρωί της 9ης Μαρτίου 1944, εδολοφονήθη με περίστροφον ο φοιτητής της Νομικής Άγγελος Νοταράς, εις τον περίβολον της Αγίας Φωτεινής Ιλισού...»

Λίγα χρόνια αργότερα, από ένα απρόβλεπτο παιχνίδι της μοίρας, μια νέα και ανήσυχη γυναίκα, η Ροδή Σιμωνέτη, ανακαλύπτει τη φωτογραφία του Άγγελου. Το βλέμμα του τη μαγνητίζει. Η μυστηριώδης μορφή του τη σαγηνεύει. Θέλει να μάθει τα πάντα γι’ αυτόν. Να αναστήσει το παρελθόν του. Ερωτευμένη πλέον μαζί του, ξεκινά έναν αγώνα για να βρει τον εκτελεστή του. Βαδίζει πάνω στα ματωμένα ίχνη της Ιστορίας, σκαλίζει μνήμες και αρχεία και αποκρυπτογραφεί μεθοδικά την προσωπικότητα του Άγγελου. Με ασίγαστο το πάθος της έρευνας, θα γνωρίσει ονειροπόλους αλλά και δολοφόνους, αγίους αλλά και αμαρτωλούς, μέχρι που το νήμα της σκοτεινής αυτής υπόθεσης θα την οδηγήσει σε πρόσωπα και καταστάσεις που δεν μπορούσε καν να υποψιαστεί...

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για το τέλος ενός ονείρου και το χάραμα ενός άλλου.

Το τέλος του γαλάζιου ρόδου

Λευκή Γλυκοφρύδη: Ένα κορίτσι που η τύχη όρισε να ζήσει την παιδική της ηλικία σε ένα ροδώνα. Μια έφηβη που πολύ νωρίς αρχίζει να συνειδητοποιεί πως ο αγώνας για το ωραίο και το αρμονικό αποτελεί μονόδρομο. Μια φοιτήτρια που συλλαμβάνεται αργότερα και βασανίζεται από τη δικτατορία. Μια γυναίκα που ερωτεύεται παράφορα και παντρεύεται έναν επαναστάτη - έναν επαναστάτη που γίνεται υπουργός της Μεταπολίτευσης…

Το τέλος του γαλάζιου ρόδου: Η συγκλονιστική ιστορία μιας γυναίκας, ενός άντρα, ενός έρωτα, μιας γενιάς που σημάδεψε τη σύγχρονη Ελλάδα υποθηκεύοντας το μέλλον των επερχόμενων γενεών. Το τρίτο μέρος της «Τριλογίας των Αθηνών», που ξεκίνησε με το Όπως ήθελα να ζήσω (Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ 2010) και συνεχίστηκε με το Για τ' όνειρο πώς να μιλήσω.

Ένα μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει από τη δεκαετία του ’60 έως τις μέρες μας, από το περίφημο «γυάλινο σπίτι», όπου μια παρέα ονειροπόλων αγωνίζεται για τη δημιουργία του «γαλάζιου ρόδου», μέχρι την αυγή της νέας χιλιετίας και τον ερχομό ενός κόσμου πλέον αγνώριστου. Ένα βιβλίο όπου πραγματικοί ήρωες είναι το πάθος, η επανάσταση και η ελπίδα.

Για τον συγγραφέα:

Η Ελένη Πριοβόλου γεννήθηκε στο Αγγελόκαστρο Αιτωλίας και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Γράφει αναζητώντας την ευρυθμία και την καθαρότητα του λόγου. Η τάση να αναπαριστά με σύμβολα τον κόσμο τη στράτευσε στο παραμύθι, το οποίο υπηρετεί μέχρι σήμερα. Έχει καταθέσει είκοσι βιβλία για παιδιά και εφήβους, έξι μυθιστορήματα για μεγάλους, μία νουβέλα και ένα βιβλίο με ιστορίες.

Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ για το μυθιστόρημά της Όπως ήθελα να ζήσω. Επίσης έχει αποσπάσει το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Μεγάλα Παιδιά του περιοδικού Διαβάζω για το βιβλίο της Το σύνθημα (2009).

Βιβλιογραφία

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:
· Η Καραμέλα, 2017

· Μετά φόβου, 2016

· Φωνές στο νερό, 2015

· Φωνές στο νερό (ePUB), 2015

· Vino Santo, 2014

· Όπως ήθελα να ζήσω, 2014

· Το τέλος του γαλάζιου ρόδου, 2014

· Το τέλος του γαλάζιου ρόδου (ePUB), 2014

· Ο δρόμος του μπλε φεγγαριού, 2014

· Οι φύλακες των αστεριών, 2013

· Οι φύλακες των αστεριών (ePUB), 2013

· Το σύνθημα, 2012

· Το σύνθημα (ePUB), 2012

· Για τ' όνειρο πώς να μιλήσω, 2012

· Για τ' όνειρο πώς να μιλήσω (ePUB), 2012

· Καπετάν Ζωή, 2012

· Τα χάρτινα πουλιά, 2011

· Όπως ήθελα να ζήσω (ePUB), 2011

· Τσόκο Μπλοκ, 2010

· Τσόκο Μπλοκ (ePUB), 2010

· Βικτόρια - Το κορίτσι που πετάει στα σύννεφα, 2008

· Το κρασί του έρωτα, 2005

· Σκιούπι - Όνομα για καθωσπρέπει κλόουν, 1997

· Το κόκκινο πουλί που το λέγαν φλόγα, 1997

Συνεντεύξεις

· Το δικό σας βραβείο, Athens Voice, 23 Δεκεμβρίου 2010
Για τη Λέσχη Ανάγνωσης «Βιβλιοταξιδευτές»:

Κάθε δεύτερη (2η) Παρασκευή του μήνα στις 6.30μμ οι «Βιβλιοταξιδευτές» συναντιούνται στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις» με αφορμή το βιβλίο που έχουν προεπιλέξει για να συζητήσουν γι αυτό και όχι μόνον. Η παρέα των «Βιβλιοταξιδευτών» είναι ανοιχτή, δίχως συνδρομή και αυστηρούς κανόνες διαβάσματος.

Η επιλογή των βιβλίων γίνεται από τα μέλη που φτιάχνουν ένα πλάνο τριμήνου, έτσι ώστε να υπάρχει πρωτίστως επαρκής χρόνος ανάγνωσης αλλά και να προγραμματίζεται καλύτερα η αγορά ή ο δανεισμός ή η ανταλλαγή κτλ των βιβλίων που επιλέγονται και τα οποία καλύπτουν όλο το λογοτεχνικό φάσμα (ελληνική και ξένη πεζογραφία, κλασική ή σύγχρονη κτλ).

Στις δραστηριότητες των «Βιβλιοταξιδευτών» συγκαταλέγονται η γνωριμία με τους συντελεστές των βιβλίων (συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές κ.α.) στα πλαίσια της μηνιαίας συνάντησης, αλλά και η διοργάνωση εκδηλώσεων ευρύτερης δυναμικής (παρουσιάσεις συγγραφέων, συζητήσεις λογοτεχνικών θεμάτων κ.α.).

Για το «Καλλίπολις»:

Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις» έχει την έδρα στο Ελληνικό (
Καλλιπόλεως 33) και βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου.



Η είσοδος στις εκδηλώσεις του είναι δωρεάν και όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει φάρμακα, που δεν χρειάζεται, τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διατίθενται σε οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση.

Ο Χώρος λειτουργεί καθημερινά και τις 7 μέρες της εβδομάδας από τις 7.00μμ.

Για την αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να ανατρέχετε στην
Ομάδα και τη Σελίδα του Χώρου στο facebook καθώς και στο κανάλι του στο YouTube.

Για το επόμενο Σαββατοκύριακο  είναι προγραμματισμένες οι παρακάτω δραστηριότητες:

Από το Σάββατο 13 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο, ώρα 6.30μμ:
Με την παρασκευή σαμπουάν και σκόνης πλυντηρίου συνεχίζονται τα σεμινάρια εικαστικών κατασκευών οικιακής οικονομίας.

Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρα 8.00μμ:

Προβολή της αμερικανικής κοινωνικής - δραματικής ταινίας «Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές -
The postman always rings twice» του Μπομπ Ράφελσον, με τους Τζακ Νίκολσον, Τζέσικα Λανγκ, Τζον Κόλικος, Τζέραλντιν Πέιτζ.

Διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου