Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Διαχείριση χωρίς διαφάνεια στις Σχολικές Επιτροπές του Αλίμου, καταγγέλλει το "ΑΝΩ ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι"

Η εικόνα είναι προσχέδιο του Ζάφου Ξαγοράρη
για το έργο του Λοξή τάξη (2015)
Σε 1.100.000 ευρώ ανέρχονται ετησίως τα έξοδα των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Αλίμου και παρόλα αυτά δεν δίνονται τα παραστατικά στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων.

Η καταγγελία της δημοτικής παράταξης Αλίμου "ΑΝΩ ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι" είναι πολύ σοβαρή, καθώς καταλογίζει στη δημοτική αρχή ότι δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία, παρότι έχει ζητήσει
να δοθούν στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων όλα τα παραστατικά εσόδων και εξόδων.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Τον περασμένο Ιούνιο με ανακοίνωσή μας (πατήστε εδώ για να τη διαβάσετε) δημοσιοποιήσαμε την αντίθεσή μας στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι Σχολικές Επιτροπές του Δήμου μας.

Τα δύο τελευταία χρόνια μάλιστα έχουμε καταψηφίσει τους οικονομικούς απολογισμούς τους καθώς δεν εφαρμόστηκε πλήρως η νομοθεσία.
Έχουμε ζητήσει να δοθούν στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων όλα τα παραστατικά που αφορούν στα έσοδα αλλά κυρίως στα έξοδα (ανέρχονται περίπου σε € 1.100.000 για κάθε χρονιά).

Αλλά εις μάτην. Όταν θέσαμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος κ. Κονδύλης δήλωσε ότι όλα είναι στη διάθεσή μας και ότι (βεβαίως!) μπορούμε να δούμε τα παραστατικά όποτε το ζητήσουμε!

Αυτά δήλωνε μπροστά στις κάμερες. Στην πράξη όμως;

Στην πράξη για δεύτερη συνεχή χρονιά αρνούνται να μας τα επιδείξουν.
Μένοντας μόνο στα φετινά, στις 11/6/18 έχουμε απευθύνει σχετικό αίτημα στην τότε Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας (δείτε εδώ το αίτημά μας).

Όχι μόνο δεν μας απάντησε γραπτώς, ως όφειλε, αλλά όταν ρωτήσαμε δημόσια την κ. Αραπάκη που την αντικατέστησε, πότε θα ικανοποιηθεί επιτέλους το αίτημά μας, προφορικά απάντησε ότι θα ειδοποιηθούμε στις αρχές του Σεπτέμβρη, διότι έως τότε θα ήταν πολύ απασχολημένη με τα καθήκοντά της.
Φυσικά αυτή ήταν απλώς η πρόφαση, καθώς η ίδια η κ. Αραπάκη δεν χρειάζεται να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα !

Τέσσερις μήνες από το γραπτό αίτημά μας και πάνω από έναν μήνα από την ημερομηνία που υποσχέθηκε η κ. Αραπάκη, ακόμα δεν έχουμε καμία απολύτως απάντηση.
Συνεχίζεται η γνωστή πρακτική της Δημοτικής Αρχής να μην εφαρμόζει τη νομοθεσία, να περιφρονεί τα συλλογικά όργανα και τις διαδικασίες τους, να αρνείται τη συνεργασία με την αντιπολίτευση και τον νόμιμο έλεγχο.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Σχολικών Επιτροπών από την αρχή του 2018 ασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με θέματα διεκπεραιωτικά: αποδοχές επιχορηγήσεων, παραχωρήσεις χώρων, κυλικεία.
Κάποιες φορές μάλιστα δεν συνεδρίασαν καν αλλά ζητήθηκε η «δια περιφοράς» μέσω μέιλ ψήφος των μελών. Πρόκειται για απαράδεκτη και αντιδημοκρατική πρακτική.
Ακόμα δεν γνωρίζουμε πώς έχει γίνει η διαχείριση και η δαπάνη των χρημάτων που έχουν λάβει από την έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου από την αρχή του 2018.

Επαναλαμβάνουμε τις σοβαρές ενστάσεις μας πάνω στην λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών:
  • Δεν δημοσιεύεται ποτέ καμία απόφαση των Σχολικών Επιτροπών στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ,
  • Τα Διοικητικά Συμβούλια (εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων, της Ένωσης Γονέων και Διευθύντριες/ντές σχολείων) καλούνται να εγκρίνουν τους ετήσιους οικονομικούς απολογισμούς με μία διαδικασία που δεν εφαρμόζει πλήρως τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία. Σε αντίθεση με ό,τι γινόταν από όλες τις προηγούμενες διοικήσεις, η σημερινή διοίκηση του κ. Κονδύλη δεν υποβάλλει πριν από την ψήφιση των Απολογισμών για έλεγχο όλα τα δικαιολογητικά και τα παραστατικά εξόδων κλπ.
  • Τα αιτήματα των σχολικών μονάδων για προμήθειες ή για εργασίες και έργα που πρέπει να εκτελεστούν δεν προγραμματίζονται από τα μέλη των ΔΣ. Αντίθετα, αξιολογούνται, ιεραρχούνται και εκτελούνται με απόφαση μόνο των Προέδρων.
  • Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας έχει απαξιωθεί σε έναν διακοσμητικό ρόλο. Μία σφραγίδα στις προσκλήσεις του προέδρου της. Τα μέλη της (εκπρόσωποι της Διοίκησης Εκπαίδευσης, των συνδικαλιστικών Συλλόγων των Εκπαιδευτικών, της Ένωσης Γονέων και του Δήμου) ενημερώνονται εκ των υστέρων για τις αποφάσεις του προέδρου της, κ. Μαριόλη, ενώ δεν ασχολούνται με θέματα της αρμοδιότητάς της, με σημαντικότερα τον σχεδιασμού της σχολικής στέγης, τον έλεγχο των Απολογισμών των Σχολικών Επιτροπών.
  • Οι πρόεδροι και οι αντιπρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών αμείβονται από 1/1/2015 αντίστοιχα με € 451,05 και € 180,42 το μήνα (έξοδα παράστασης). Πρόκειται για κάτι μη νόμιμο σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Τέλος, αληθεύει ότι οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών δεν έχουν στείλει τους Απολογισμούς στο Ελεγκτικό Συνέδριο; (διαβάστε εδώ το ΦΕΚ) 

δημοτική κίνηση Αλίμου


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου