Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Μοσχάτο-Ταύρος: «Επιχορηγήσεις ΝΑΙ, αλλά με ποιον τρόπο;» - Επιστολή δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης

Την αντίθεσή τους στον τρόπο που δίνονται οι επιχορηγήσεις σε φορείς του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου εκφράζουν με κοινή επιστολή οι Γιώργος Μελέτης και Ελένη Μωραΐτη, δημοτικοί
σύμβουλοι της ριζοσπαστικής παράταξης «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή».

«Δεν διαφωνούμε με τις επιχορηγήσεις του Δήμου γενικώς, αλλά δεν συμφωνούμε με τον τρόπο που εισηγείται η πλειοψηφία τις επιχορηγήσεις», τονίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης.


Ολόκληρη η επιστολή:



Διαβάσαμε την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του δημάρχου για τις επιχορηγήσεις σωματείων, ενοριών και συλλόγων της πόλης μας και έχουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Συμφωνούμε, καλά κάνει ο δήμος και ενισχύει τους τοπικούς φορείς όπως δηλώσαμε και στο δημοτικό συμβούλιο. Ψηφίσαμε λευκό όμως, όχι επειδή διαφωνούμε με τις επιχορηγήσεις του Δήμου γενικώς (αν διαφωνούσαμε πλήρως θα είχαμε ψηφίσει «κατά»), αλλά επειδή δε συμφωνούμε με τον τρόπο που εισηγείται η πλειοψηφία τις επιχορηγήσεις.

Συγκεκριμένα:

Τρία χρόνια τώρα η παράταξη μας και εμείς προτείνουμε η επιχορήγηση να γίνεται με βάση κριτήρια στα οποία θα καταλήξουμε, μετά από διαβούλευση από κοινού, οι εκπρόσωποι από τις δημοτικές παρατάξεις και τους φορείς. Για παράδειγμα στα αθλητικά σωματεία κριτήριο να είναι ο αριθμός των μελών, ο αριθμός των τμημάτων, η παλαιότητα. Επίσης να ενισχύονται περισσότερο οι ενορίες που διαθέτουν συσσίτια, η κοινωνική δράση συλλόγων εργαζομένων κ.ά.

Η εισήγηση που μας στάλθηκε για το θέμα αυτό, περιείχε το ποσό των επιχορηγήσεων σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: στα αθλητικά σωματεία, στους πολιτιστικούς συλλόγους και στις ενορίες του δήμου μας. Η χρηματοδότηση όμως σε καθένα σωματείο, σύλλογο ή ενορία συγκεκριμένα ανακοινώνεται πάντοτε την τελευταία στιγμή προφορικά από το δήμαρχο στο δημοτικό συμβούλιο.

Γιατί άραγε; Αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό της δημοτικής πλειοψηφίας;

Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι δημοτικοί σύμβουλοι όχι να ελέγξουμε αλλά ούτε να προλαβαίνουμε να καταγράψουμε τους φορείς και τα ποσά που τους αντιστοιχούν. Παρατηρούνται κάθε χρόνο οι ίδιοι κωμικοτραγικοί διάλογοι μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, του τύπου: «πρόλαβες να σημειώσεις τι ποσόν έδωσαν σε αυτόν» ή «πού να τα προλάβω όλα».

Ο ρόλος του δημοτικού συμβούλου είναι να ελέγχει, να γνωμοδοτεί, να προτείνει. Πώς να ελέγξεις όμως και να γνωμοδοτήσεις όταν σε καλούν να ψηφίσεις βιαστικά και χωρίς στοιχεία; Η δικαιολογία που ακούστηκε ότι αυτό γίνεται γιατί είναι πολλές οι πιέσεις αν γίνουν από πριν οι ανακοινώσεις για τα χρήματα, καταρρίπτεται με το επιχείρημα: «Ιδού κύριοι τα κριτήρια και τα χρήματα που σας αναλογούν». Έτσι πράττει όποιος επιθυμεί να λέει ότι με δικαιοσύνη και καθαρότητα θα συνδράμει τέτοιου είδους δράσεις . Αν διαλέξεις, όμως, το δρόμο της αλαζονείας και της σίγουρης υπεροχής, τότε κουνάς το δάχτυλο και λες είμαι πλειοψηφία και ό,τι θέλω κάνω, κάτι το οποίο επανειλημμένα γίνεται. Τα πρακτικά του Δ.Σ. είναι καταγεγραμμένα και «αδυσώπητα». Σε αυτήν την περίπτωση, βέβαια, τα ερωτήματα για τη μοιρασιά μένουν αναπάντητα στην τοπική κοινωνία.

Τα κριτήρια που αναφέρουμε, ακόμη και ποιοι δικαιούνται επιχορήγηση αποτελούν προτάσεις που και με τη δική μας συμμετοχή θα μπορούσαν να εξειδικευτούν περισσότερο. Τώρα αν κάποιοι πρεσβεύουν τη λογική του «τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, πέντε το λαδόξυδο» και μάλιστα χωρίς εξήγηση είναι «άλλου παπά ευαγγέλιο» και ας ερμηνευτεί όπως τους αξίζει!

Τέλος, έχουμε αποδείξει ότι συμμετέχουμε στα κοινά για να συνθέσουμε, να συνδιαλέγομε, να αμβλύνουμε τις αντιθέσεις, να διευθετούμε τα θέματα με ειλικρινή διάθεση για επίλυση. Αυτό είναι και το πνεύμα που έρχεται να καθιερώσει κι ο «Κλεισθένης», ο νέος νόμος για την Τ.Α. Σε λίγο καιρό με αυτόν τον τρόπο και με αυτήν την κουλτούρα θα λειτουργούν τα Δ.Σ., θέλουν δε θέλουν κάποιοι. Κύριοι της δημοτικής πλειοψηφίας, ας αποφασίσετε, επιτέλους, πού, πώς και με ποιους θα προχωρήσετε.


Γιώργος Μελέτης -  Ελένη Μωραΐτη
δημοτικοί σύμβουλοι της ριζοσπαστικής κίνησης «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου