Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου: Σύγχρονη Οικολογική Διαχείριση Αποβλήτων (video)

Τις προτάσεις της Ριζοσπαστικής Δημοτικής Κίνησης «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» για Σύγχρονη Οικολογική Διαχείριση των αποβλήτων στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, αναπτύσσει
ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, Μάκης Πεφάνης.

Με αφορμή την συζήτηση για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου παρουσιάζουμε το γραπτό κείμενο και στη συνέχεια το σχετικό video με τις θέσεις της παράταξης για την διαχείριση των απορριμμάτων:


Για την εφαρμογή ενός σχεδίου διαχείρισης φιλικού προς το περιβάλλον και κοινωνικά δίκαιου.

Για να ξεφύγουμε από την καθήλωση στην εποχή του αραμπά και να περάσουμε σε διαχείριση οικολογική και κοινωνικά δίκαιη.

Εδώ και καιρό έχει διαπιστωθεί υστέρηση, από την πλειοψηφία του Δήμου, της εφαρμογής του Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων όπως αυτό έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ΕΕ έχει θεσπίσει σχέδιο δράσης κυκλικής οικονομίας μέρος του οποίου βασίζεται στην ανακύκλωση. Τα ποσοστά της ανακύκλωσης θα πρέπει να φτάσουν σε ποσοστό 50% του συνολικού παραγόμενου όγκου απορριμμάτων μέχρι το 2020. Το ποσοστό της ανακύκλωσης & κομποστοποίησης στον δήμο μας ανέρχεται μόνο στο 3,7% (το 2017), σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου φορέα ΕΔΣΝΑ - Ενιαίου Διαβαθμικού Σύνδεσμου Νομού Αττικής και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.

Οι υποχρεώσεις του τομέα καθαριότητας του δήμου μας θα πρέπει να επεκταθούν. Δεν είναι μόνο η συγκομιδή και μεταφορά των σκουπιδιών στους ΧΥΤΑ - Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, που είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και νομοθεσίας και πρέπει άμεσα να κλείσουν και να αντικατασταθούν από Χώρους Ταφής Υγειονομικής Υπολειμμάτων - ΧΥΤΥ και να οδηγούνται εκεί μόνο υπολείμματα, αφού έχει εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ανάκτησης.

Θα πρέπει να εφαρμοσθεί μια κατευθυντήρια αρχή για την πρωτογενή διαλογή στην πηγή. Ο δήμος μας έχει δεσμευτεί, απόφαση ΔΣ το 2016, να φτάσει το ποσοστό ανακύκλωσης & κομποστοποίησης στο 47 % το 2020. Οποιαδήποτε απόκλιση από το στόχο θα επιφέρει σοβαρά πρόστιμα στον δήμο και εντέλει σε όλους μας μέσω των Δημοτικών Τελών.

Οι Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή προτείνουμε:

  • Ιεράρχηση των συλλεγόμενων απορριμμάτων σε ανακυκλώσιμα, οργανικά και αυτά που απορρίπτουμε στους ΧΥΤΑ. Η συνολική ποσότητα των αποβλήτων μας ανέρχεται σε 21.0000 τόννους ετησίως. Η εναπόθεση ενός τόνου στον ΧΥΤΑ Φυλής κοστίζει 48 €. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί από 1-1-2019, αν ο δήμος μας παραμείνει στα χαμηλά επίπεδα ανακύκλωσης που είναι σήμερα.

  • Διαλογή στην Πηγή Ανακυκλώσιμων Υλικών και άλλων αποβλήτων. Θα πρέπει να δημιουργηθούν πολλές γωνιές ανακύκλωσης σε διάφορα σημεία του Δήμου μας. Μπορούν να γίνουν εύκολα σε κοινόχρηστους χώρους και είναι χαμηλού κόστους. Προτείνουμε την δημιουργία μέχρι το τέλος του 2019 τριών τέτοιων γωνιών στο Μοσχάτο και άλλων 3 στον Ταύρο. Να μπει επιτέλους σε εφαρμογή το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.

  • Θα πρέπει άμεσα να δρομολογήσουμε την οργανική ανακύκλωση. Χωριστή συλλογή πράσινων αποβλήτων. Συλλογή οργανικών αποβλήτων σε καφέ κάδους, δημοτική και οικιακή κομποστοποίηση.

  • Σύνδεση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας με ένα σύγχρονο κανονισμό καθαριότητας , δεσμευτικό για όλους τους κατοίκους και επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στα όρια του δήμου.

  • Σχεδιασμός δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Ιδιαίτερη σημασία έχει η δημιουργία δράσεων στα σχολεία.
Οι τιμές για τα δημοτικά τέλη το 2019 μας βρήκαν σύμφωνους και τα ψηφίσαμε στο δημοτικό συμβούλι.ο Αυτό που πρέπει να απαιτήσουμε είναι η παγίωση τάσης για τη μείωση των Δημοτικών τελών με ολοκληρωμένο σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων θέτοντας σε σταδιακή εφαρμογή το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.

Τα οφέλη από αυτό δεν είναι μόνο η αποφυγή των προστίμων αλλά και η μείωση των εξόδων του Δήμου, η δυνατότητα εσόδων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η προστασία του περιβάλλοντος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου