Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Η κομεντί «Τέσσερις γάμοι και μια κηδεία» προβάλλεται στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις»


Με την αγγλική κομεντί του Μάικ Νιούελ «Τέσσερις γάμοι και μια κηδεία - Four Weddings and a Funeral» συνεχίζονται οι προβολές στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις», την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στις 7.30μμ (προσοχή στη νέα ώρα έναρξης).

Τα μέλη & οι φίλοι/ες του «Καλλίπολις» επέλεξαν μια ταινία που αποτελεί μια λεπτή και διεισδυτική ειρωνική ματιά σε μια παρέα τριαντάρηδων που ανήκουν στην ανώτερη κοινωνική τάξη, πάνω σε ένα υποψήφιο για Όσκαρ, καλογραμμένο σενάριο του Ρίτσαρντ Κέρτις με σπιρτόζικους διαλόγους και έξυπνα ευρήματα, ενώ οι σινεφίλ μπορούν να απολαύσουν το ρόφημα, το αναψυκτικό ή το ποτό τους στον φιλόξενο Χώρο.



Λίγα λόγια για την ταινία:


Αγγλική κομεντί, 1994, Έγχρωμη, 117’, σε σκηνοθεσία Μάικ Νιούελ με τους: Χιου Γκραντ, Άντι Μακ Ντάουελ, Κριστίν Σκοτ-Τόμας, Σάιμον Κάλοου.

Fiona: Πού είναι ο Gareth;
Matthew: Βασανίζει Αμερικανούς!
Fiona: Τι ευγενικό εκ μέρους του!

Άραγε ο γάμος κάνει για όλους; Ίσως μερικοί να μην είναι κατάλληλοι για τέτοιου είδους δέσμευση. Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που προσπαθεί να απαντήσει η ταινία, καθώς παρακολουθεί ένα κομμάτι από τη ζωή μιας παρέας τριαντάρηδων, οι οποίοι αναζητούν την αληθινή αγάπη.
Το γεγονός ότι κάθε βδομάδα είναι προσκεκλημένοι σε γάμους γνωστών τους, τους δίνει ευκαιρίες για νέες γνωριμίες.
Έτσι ο αρχηγός της παρέας και πάντα αργοπορημένος Charles (Hugh Grant), συναντά σε μία γαμήλια δεξίωση την ενδιαφέρουσα Αμερικανίδα Carrie (Andie MacDowell). Την ερωτεύεται κεραυνοβόλα και καθώς οι μήνες και οι γάμοι περνούν, δεν μπορεί να την ξεχάσει.

Η ταινία του Mike Newell είναι πραγματικά υπέροχη. Αν και έχουν ήδη περάσει τόσα χρόνια από την κυκλοφορία της φαίνεται ακόμα φρέσκια.
Το σενάριο είναι του σπουδαίου Βρετανού κινηματογραφιστή Richard Curtis, ο οποίος έχει γράψει κάποιες από τις ιστορικότερες σειρές της Αγγλίας, όπως το "Not the Nine O`Clock News", τα απολαυστικά "The Black Adder" και τα σενάρια ταινιών, όπως "Mr. Bean", “Bridget Jones`s Diary”, “Notting Hill” και “Love Actually”, το οποίο και σκηνοθέτησε.
Οι «Τέσσερις Γάμοι...» όχι μόνο δεν απογοητεύουν, αλλά ενθουσιάζουν για άλλη μια φορά, κερδίζοντας και οσκαρική υποψηφιότητα σεναρίου. Μέσα από το κείμενο δεν ξεφεύγει τίποτα, αφού το σεξ, η αγάπη, ο γάμος και ο θάνατος εξετάζονται κάτω από το μικροσκόπιο. Οι διάλογοι είναι ξεκαρδιστικοί και ακούγονται τρομακτικά ρεαλιστικοί.

Δεύτερο σημαντικό ατού της ταινίας είναι το καστ.
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκουμε τον, κατά γενική ομολογία ξενέρωτο, Hugh Grant. Η υποκριτική του γκάμα δεν είναι μεγάλη, όμως είναι γεννημένος για αυτούς τους ρόλους και έχει μια πλούσια καριέρα. Επίσης για την ερμηνεία του σ’ αυτή την ταινία κέρδισε Χρυσή σφαίρα και βραβείο BAFTA.
Πρωταγωνίστρια, η υποτιμημένη Andie MacDowell, η οποία επιλέχθηκε για τον ρόλο δυο βδομάδες πριν τα γυρίσματα και έπειτα από την απόσυρση της αρχικής επιλογής του σκηνοθέτη.
Σημαντικούς ρόλους διατηρούν ο Βρετανός κωμικός Simon Callow, που κλέβει άνετα την παράσταση, παίζοντας τον Gareth, αλλά και η πολύ καλή Kristin Scott Thomas.
Μια μικρή εμφάνιση κάνει και ο καλύτερος σύγχρονος ευρωπαίος κωμικός Rowan Atkinson, σαν εκπαιδευόμενος παπάς.
Η μουσική είναι ιδιαιτέρως προσεγμένη, κάτι συνηθισμένο για βρετανική ταινία, ενώ το χεράκι του έβαλε και ο Elton John.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ταινία γυρίστηκε με ελάχιστα χρήματα και εξ’ ολόκληρου στο Λονδίνο, ενώ κατά την διάρκεια των γυρισμάτων πολλοί από τους συντελεστές, ανάμεσα τους οι παραγωγοί και οι πρωταγωνιστές, πίστευαν ότι το αποτέλεσμα δεν θα ήταν καλό. Ευτυχώς για αυτούς, διαψεύστηκαν αφού η ταινία είχε τεράστια εισπρακτική επιτυχία μαζεύοντας πάνω από 260 εκατομμύρια δολάρια και δεκάδες βραβεία.
Ο σκηνοθέτης Mike Newell, έχοντας τεράστια προϋπηρεσία στην αγγλική τηλεόραση και ήδη γυρίσει άλλες οκτώ ταινίες (συνολικά δεκαπέντε ανάμεσα τους ο 4ος Harry Potter), φτιάχνει μια πειστική ατμόσφαιρα και μια γλυκιά ιστορία.
Το φιλμ σε παρασέρνει μαζί του στις χαρές των γάμων, αλλά και στη λύπη της κηδείας, στην οποία απαγγέλλεται το καταπληκτικό ποίημα "Funeral Blues" του W.H. Auden.

Η αγάπη δέχεται ισχυρά χτυπήματα αλλά τελικά επιβιώνει και οι πρωταγωνιστές μας έρχονται αντιμέτωποι με το happy end που τους αξίζει. Άλλωστε με τόσο τέλεια συστατικά, δύσκολα καταλήγεις με μια αποτυχημένη σούπα...

Σημαντικές ενημερώσεις - υπενθυμίσεις:

Οι ενδιαφερόμενοι/ες για την εκδρομή/ξενάγηση στο Μουσείο Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, που θα γίνει το Σάββατο 14 Μαρτίου, πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή με επώνυμο μήνυμα στο 6970081056.

Στο ίδιο τηλέφωνο πρέπει να επικοινωνούν με μήνυμα οι ενδιαφερόμενοι/ες για συμμετοχή στα Μαθήματα Στιχουργικής & Μπριτζ, στις Συνεδρίες Ψυχολογίας και στα Σεμινάρια Κατασκευών Οικιακής Οικονομίας & Κοσμήματος.

Για το Πρόγραμμα Γυμναστικής «Κουνήσου από τη θέση σου» τα τμήματα και τα ραντεβού καθορίζονται μετά από συνεννόηση με τη Χαρά Γερούκη στο 6989699374.

Παράλληλες Δραστηριότητες:

Συνεχίζεται η Έκθεση Κοσμήματος Μακραμέ με δημιουργίες της φίλης του Χώρου Ελένης Μπερβανάκη.
Συνεχίζονται το Παζάρι Κοσμήματος και η ανανεωμένη Έκθεση Βιβλίου &
DVD.
Μέρες και ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά: 7.00 - 9.00μμ

Μη χάσετε:

Βραδιά αφιερωμένη στον Νίκο Ξυλούρη, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, ώρα 7.30μμ
Σαράντα χρόνια από τον πρόωρο θάνατο (8.2.1980) του μουσικού αρχάγγελου της Κρήτης και το «Καλλίπολις», διοργανώνει εκδήλωση με βιογραφικά στοιχεία του καλλιτέχνη και πολλά από τα τραγούδια που τραγούδησε και αγαπήθηκαν σε όλη η Ελλάδα.

«
Άγχος και κατάθλιψη»: Σεμινάριο Ψυχολογίας, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, ώρα 7.30μμ
με την ψυχολόγο Κατερίνα Γιωτοπούλου.
Θα είναι ένα ζωντανό σεμινάριο και για όσους/ες επιθυμούν θα υπάρχει διάλογος και συμμετοχή με την ψυχολόγο.

Rock Live - ελληνικό & ξένο, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, ώρα 8.30μμ
Το αγαπημένο στους φίλους & τις φίλες του «Καλλίπολις» συγκρότημα «Δούναι και
Love In» επανέρχεται στον Χώρο που πρωτοεμφανίστηκε και τον πλημμυρίζει με γνωστές και αγαπημένες ξένες & ελληνικές rock μελωδίες.

Για το «
Καλλίπολις»:


Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «
Καλλίπολις» έχει την έδρα στο Ελληνικό (Καλλιπόλεως 33) και βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου.



Η είσοδος στις εκδηλώσεις του είναι δωρεάν και όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει φάρμακα, που δεν χρειάζεται, τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διατίθενται σε οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση ή είδη που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του «Καλλίπολις».

Ο Χώρος λειτουργεί καθημερινά και τις 7 μέρες της εβδομάδας από τις 7.00μμ.

Για την αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να ανατρέχετε στην
Ομάδα και τη Σελίδα του Χώρου στο facebook καθώς και στο κανάλι του στο YouTube.

Διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου