Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Η ταινία «Δολοφονικά Αμαξίδια» προβάλλεται στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις»


Με το ουγγρικό δραματικό θρίλερ του Ατίλα Τιλ «Δολοφονικά Αμαξίδια - Kills on Wheels/Tiszta Szivvel» συνεχίζονται οι προβολές στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις», την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στις 7.30μμ (προσοχή στη νέα ώρα έναρξης).

Τα μέλη & οι φίλοι/ες του «Καλλίπολις» επέλεξαν ένα ανορθόδοξο όσο και δυναμικό γκανγκστερικό θρίλερ, που είναι ταυτόχρονα ένα ευαίσθητο δράμα και μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης, και το οποίο απέσπασε Χρυσό Αλέξανδρο και βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ οι σινεφίλ μπορούν να απολαύσουν το ρόφημα, το αναψυκτικό ή το ποτό τους στον φιλόξενο Χώρο.



Λίγα λόγια για την ταινία από το athinorama.gr:


Ουγγρική δραματική ταινία, 2016, Έγχρωμη, 105’, σε σκηνοθεσία Ατίλα Τιλ με τους: Ζάμπολκς Θούροζι, Ζόλταν Φενίβεσι, Άνταμ Φέκετε.

Δύο νεαροί με έντονα κινητικά προβλήματα γίνονται φίλοι με έναν ανάπηρο πρώην πυροσβέστη, ο οποίος έχει μόλις βγει από τη φυλακή και δουλεύει για έναν Σέρβο έμπορο ναρκωτικών.

Χρυσός Αλέξανδρος και βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για ένα ανορθόδοξο όσο και δυναμικό γκανγκστερικό θρίλερ, που είναι ταυτόχρονα ένα ευαίσθητο δράμα και μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης.

Μετά τα πρόσφατα «Λευκός Θεός» και «Ο Γιος του Σαούλ», ακόμη ένα πρωτότυπο δράμα νεαρού σκηνοθέτη πιστοποιεί το σφρίγος του σύγχρονου ουγγρικού σινεμά.
Η δεύτερη ταινία του Ατίλα Τιλ, ο οποίος έκανε ντεμπούτο με την κοινωνική δραμεντί «Panic» (2008), ξεκινάει από μια απόλυτα ριψοκίνδυνη ιδέα που φλερτάρει με τη μελοδραματική εκμετάλλευση.
Οι ήρωές του είναι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι, κάτι που όμως δεν τους εμποδίζει να συγκροτήσουν μια ανορθόδοξη, αλλά αποτελεσματική ομάδα εκτελεστών!
Αρχηγός τους ο Ρουπάζοφ, ένας κακόθυμος, κυνικός πρώην πυροσβέστης που μόλις αποφυλακίζεται αναλαμβάνει δουλειές για τον Ράντος, έναν Σέρβο έμπορο ναρκωτικών.

Στην πρώτη εξ αυτών, η οποία καταλήγει στη δολοφονία τεσσάρων μελών μιας αντίπαλης συμμορίας, χρησιμοποιεί για βοηθούς δύο αθώους νεαρούς τροφίμους κέντρου αποκατάστασης.
Τον Ζόλι, ο οποίος λόγω σοβαρών προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη είναι καθηλωμένος σε καροτσάκι, και τον Μπάρμπα, ασθενή με μέτριας έντασης εγκεφαλική παράλυση, δυσκολία στην κίνηση και το παράξενο χόμπι να ψεκάζει αποσμητικό πάνω από τα ρούχα του όταν είναι αγχωμένος.
Την πρώτη αποστολή διαδέχεται άλλη μία, η δολοφονία ενός «βρόμικου» μεγαλοδικηγόρου, αλλά η παρουσία των δύο νεαρών ενοχλεί τον Ράντος, ο οποίος επιβάλλει στον Ρουπάζοφ να τους ξεφορτωθεί… μια και καλή.

Ο αυθεντικός τίτλος του φιλμ, κάτι σαν «Από το Βάθος της Καρδιάς­ μου», αποδίδει πολύ καλύτερα τις προθέσεις του Τιλ από το αγγλόφωνο «Φόνοι Επί Τροχών».
Διότι­, ενώ όλα όσα παρακολουθούμε περιγράφονται με αμεσότητα και νεύρο, μερικές σεκάνς δε είναι ιδιαίτερα αγωνιώδεις, το σκηνοθετικό βλέμμα είναι από τη μία ειρωνικό­, με διάθεση έντονου μαύρου χιού­μορ και από την άλλη τρυφερό και ειλικρινά ευαίσθητο στις κωμικοτραγικές περιπέτειες των τριών­ ηρώων.
Ηρώων που πλημμυρίζουν οργή, απόγνωση αλλά κι ένα συγκινητικό πνεύμα αλληλοκατανόησης που φτάνει να γίνει μάθημα ζωής.
Όπως και ο τρόπος με τον ο οποίο ο Τιλ προσεγγίζει τους τρεις «ελλειμματικούς» πρωταγωνιστές. σκηνοθετικά κοιτάζοντας τα πάντα από το ύψος του βλέμματός τους, το οποίο γίνεται και το «φυσιολογικό» βλέμμα της ταινίας, ενώ σεναριακά τους μετατρέπει έξυπνα σε ένα είδος υπερηρώων (η ιδέα και η αφηγηματική χρήση του κόμικς είναι αριστουργηματική).

Και όλα αυτά με μια αφοπλιστική αίσθηση ρεαλισμού, την οποία ενισχύει η ερμηνευτική παρουσία του έμπειρου Ζάμπολκς Θούροζι («Λευκός Θεός»), του νεαρού αθλητή με ειδικές ανάγκες Ζόλταν Φενιβέσι και του ηθοποιού, δραματουργού και ποιητή Άνταμ Φέκετε, ο οποίος μοιράζεται τα προβλήματα υγείας του ήρωά του Μπάρμπα.
Δικαίως οι τρεις τους μοιράστηκαν το βραβείο ερμηνείας στο τελευταίο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπου η ταινία απέσπασε και τον Χρυσό Αλέξανδρο.

Σημαντικές ενημερώσεις - υπενθυμίσεις:

Οι ενδιαφερόμενοι/ες για την εκδρομή/ξενάγηση στο Μουσείο Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, που θα γίνει το Σάββατο 14 Μαρτίου, πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή με επώνυμο γραπτό μήνυμα στο 6970081056.

Στο ίδιο τηλέφωνο πρέπει να επικοινωνούν με γραπτό μήνυμα οι ενδιαφερόμενοι/ες για συμμετοχή στα Μαθήματα Στιχουργικής & Μπριτζ, στις Συνεδρίες Ψυχολογίας και στα Σεμινάρια Κατασκευών Οικιακής Οικονομίας & Κοσμήματος.

Για το Πρόγραμμα Γυμναστικής «Κουνήσου από τη θέση σου» τα τμήματα και τα ραντεβού καθορίζονται μετά από συνεννόηση με τη Χαρά Γερούκη στο 6989699374.

Παράλληλες Δραστηριότητες:

Συνεχίζεται η Έκθεση Κοσμήματος Μακραμέ με δημιουργίες της φίλης του Χώρου Ελένης Μπερβανάκη.
Συνεχίζονται το Παζάρι Κοσμήματος και η ανανεωμένη Έκθεση Βιβλίου &
DVD.
Μέρες και ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά: 7.00 - 9.00μμ

Μη χάσετε:

«
Άγχος και κατάθλιψη»: Σεμινάριο Ψυχολογίας, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, ώρα 7.30μμ
με την ψυχολόγο Κατερίνα Γιωτοπούλου.
Θα είναι ένα ζωντανό σεμινάριο και για όσους/ες επιθυμούν θα υπάρχει διάλογος και συμμετοχή με την ψυχολόγο.

Οι «Δούναι και Love In» επιστρέφουν με μεγάλες ξένες και ελληνικές Rock επιτυχίες
Το αγαπημένο στους φίλους & τις φίλες του «Καλλίπολις» συγκρότημα «Δούναι και Love In» επανέρχεται στον Χώρο που πρωτοεμφανίστηκε και τον πλημμυρίζει με γνωστές και αγαπημένες ξένες & ελληνικές rock μελωδίες.

Σεμινάριο Κατασκευών Οικιακής Οικονομίας, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ώρα 6.30μμ
Πυρογραφία σε ξύλο και σε δέρμα, με τη Μαρία Νικολιά.

Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσακαλία «Έτσι φτιάχνονται οι στίχοι», την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ώρα 8.00μμ
Γνωριμία με τον συγγραφέα - στιχουργό με στόχο την έναρξη σεμιναρίων στιχουργικής.
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται στο «Καλλίπολις» με προοπτική τη δημιουργία στίχων, που θα μελοποιηθούν και θα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και σε CD με την υπογραφή των δημιουργών.
Παράλληλα θα σχηματιστεί ορχήστρα για παρουσίαση και των έργων των σεμιναρίων σε μουσικούς χώρους.


Αποκριάτικο πάρτι, το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, ώρα 8.30μμ
με
dj τη Δήμητρα Νικηφοράκη.

Για το «
Καλλίπολις»:

Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «
Καλλίπολις» έχει την έδρα στο Ελληνικό (Καλλιπόλεως 33) και βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου.



Η είσοδος στις εκδηλώσεις του είναι δωρεάν και όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει φάρμακα, που δεν χρειάζεται, τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διατίθενται σε οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση ή είδη που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του «Καλλίπολις».

Ο Χώρος λειτουργεί καθημερινά και τις 7 μέρες της εβδομάδας από τις 7.00μμ.

Για την αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να ανατρέχετε στην
Ομάδα και τη Σελίδα του Χώρου στο facebook καθώς και στο κανάλι του στο YouTube.

Διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου