Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Η βραβευμένη ταινία «Το Νησί του Καλαμποκιού» προβάλλεται στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις»


Με τη γεωργιανή δραματική ταινία του George Ovashvili «Το Νησί του Καλαμποκιού - Corn Island/Simindis Kundzuli» συνεχίζονται οι προβολές στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις», την Κυριακή 1 Μαρτίου στις 7.30μμ (προσοχή στη νέα ώρα έναρξης).

Τα μέλη & οι φίλοι/ες του «Καλλίπολις» επέλεξαν μια εκπληκτική, λυρική ταινία βραβευμένη με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, ενώ οι σινεφίλ μπορούν να απολαύσουν το ρόφημα, το αναψυκτικό ή το ποτό τους στον φιλόξενο Χώρο.



Λίγα λόγια για την ταινία από την
enet.gr:

Γεωργιανή δραματική ταινία, 2014, Έγχρωμη, 100’, σε σκηνοθεσία George Ovashvili, με τους Ilyas Salman και Mariam Buturishvili.

Οι ταινίες με πρωτότυπο καλλιτεχνικό, συναρπαστικό όραμα είναι δυστυχώς σπάνιες.
Και είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη η εμφάνιση του Γεωργιανού σκηνοθέτη Γκεόργκι Οβασβίλι με την εκπληκτική, λυρική ταινία του «Corn Island» («Το νησί του καλαμποκιού»), βραβευμένη με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

Η ιστορία της ταινίας εκτυλίσσεται σ' ένα έρημο, λιλιπούτειο νησάκι (που δεν ξεπερνάει τα 250-300 τετραγωνικά μέτρα), στον ποταμό Ενγκούρι, στα σύνορα ανάμεσα στη Γεωργία και τη Δημοκρατία της Αμπχαζίας, που πρόσφατα είχε αποσχιστεί από τη Γεωργία.
Το νησί, όπως και πολλά άλλα στον ποταμό, ανώμαλο φυσικό φαινόμενο, φτιάχνεται, κάθε άνοιξη, προσωρινά από βράχια, χώμα και διάφορα συντρίμμια που μεταφέρει το ποτάμι, από τον Καύκασο μέχρι τις πεδιάδες της Αμπχαζίας, έδαφος γόνιμο για καλλιέργεια που εκμεταλλεύονται οι αγρότες της περιοχής.
Η ιστορία αρχίζει όταν ένας γέρος αγρότης από την Αμπχαζία φτάνει σ' ένα από αυτά τα «προσωρινά» νησιά.
Εκεί θα χτίσει μια προσωρινή καλύβα για τον εαυτό του και την έφηβο εγγονή του και θα αρχίσει να καλλιεργεί καλαμπόκι.

Αποφεύγοντας τα οποιαδήποτε κλισέ που εμπεριέχει μια τέτοια ιστορία, με λιγοστό διάλογο, με εξαιρετικά όμορφες εικόνες, δοσμένες με ποίηση και λυρισμό, που θυμίζουν το έργο τόσο του Ζαν Ρενουάρ όσο και του Αντρέι Ταρκόφσκι, ο Οβασβίλι αφηγείται με λιτότητα την καθημερινή πάλη του ανθρώπου με τη φύση (ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση ενός σκληρού χειμώνα), καταγράφοντας με λεπτομέρεια το χτίσιμο του σπιτιού αλλά και την καλλιέργεια του καλαμποκιού, από το ρίξιμο των σπόρων μέχρι τη σταδιακή ανάπτυξή του σε καλαμπόκι (οι σκηνές γυρίστηκαν στις διάφορες εποχές του χρόνου), καθώς και την περιστασιακή εμφάνιση στρατιωτών και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, που οι σχέσεις τους, μετά το 1992, βρίσκονται σε συνεχή, σχεδόν πολεμική, ένταση, με τον ηλικιωμένο χωρικό και την εγγονή του να περιθάλπουν κρυφά, σε ένα από τα καλύτερα επεισόδια της ταινίας, ένα πληγωμένο στρατιώτη της «άλλης πλευράς».

Σκηνές που, μαζί με εκείνες των στρατιωτών που κάθε τόσο διασχίζουν το ποτάμι με το σκάφος τους αναζητώντας λιποτάκτες και τους πυροβολισμούς που περιστασιακά ακούγονται στην ηχητική μπάντα της ταινίας, ταράζουν την ειρηνική, ειδυλλιακή εικόνα του «παραδεισιακού» νησιού τους, προσθέτοντας το στοιχείο του σασπένς στην ταινία.

Πρόκειται για μια πανέμορφη, πολύ ανθρώπινη, ελεγειακή, με μινιμαλιστική σκηνοθεσία, ταινία, πάνω στον αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση, ταυτόχρονα αλληγορία πάνω στον σταδιακά υπό εξαφάνιση πλανήτη μας.

Σημαντικές ενημερώσεις - υπενθυμίσεις:

Οι ενδιαφερόμενοι/ες για την εκδρομή/ξενάγηση στο Μουσείο Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, που θα γίνει το Σάββατο 14 Μαρτίου, πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή με επώνυμο γραπτό μήνυμα στο 6970081056 και να την «κλειδώσουν» μέχρι το Σάββατο 7 Μαρτίου.

Στο ίδιο τηλέφωνο πρέπει να επικοινωνούν με γραπτό μήνυμα οι ενδιαφερόμενοι/ες για
συμμετοχή στα Εργαστήρια Στιχουργικής, στα Μαθήματα Μπριτζ, στις Συνεδρίες Ψυχολογίας και στα Σεμινάρια Κατασκευών Οικιακής Οικονομίας & Κοσμήματος.
 
Για το Πρόγραμμα Γυμναστικής «Κουνήσου από τη θέση σου» τα τμήματα και τα ραντεβού καθορίζονται μετά από συνεννόηση με τη Χαρά Γερούκη στο 6989699374.

Παράλληλες Δραστηριότητες:

Συνεχίζεται η Έκθεση Κοσμήματος Μακραμέ με δημιουργίες της φίλης του Χώρου Ελένης Μπερβανάκη.
Συνεχίζονται το Παζάρι Κοσμήματος και η ανανεωμένη Έκθεση Βιβλίου &
DVD.
Μέρες και ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά: 7.00 - 9.00μμ

Μη χάσετε:

Πυρογραφία σε ξύλο και δέρμα, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ώρα 6.30μμ
Σεμινάριο εικαστικών κατασκευών οικιακής οικονομίας, με τη Μαρία Νικολιά.

«
Έτσι φτιάχνονται οι στίχοι»: Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσακαλία», την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ώρα 8.00μμ
Γνωριμία με τον συγγραφέα - στιχουργό με στόχο την έναρξη Εργαστηρίων Στιχουργικής και παρουσίαση του βιβλίου του, ενώ η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα.
Τα Εργαστήρια θα πραγματοποιούνται στο «Καλλίπολις» με προοπτική τη δημιουργία στίχων, που θα μελοποιηθούν και θα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και σε CD με την υπογραφή των δημιουργών.
Παράλληλα θα σχηματιστεί ορχήστρα για παρουσίαση και των έργων των σεμιναρίων σε μουσικούς χώρους.

Αποκριάτικο πάρτι, το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, ώρα 8.30μμ
με
dj τη Δήμητρα Νικηφοράκη.

Για το «
Καλλίπολις»:


Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «
Καλλίπολις» έχει την έδρα στο Ελληνικό (Καλλιπόλεως 33) και βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου.




Η είσοδος στις εκδηλώσεις του είναι δωρεάν και όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει φάρμακα, που δεν χρειάζεται, τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διατίθενται σε οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση ή είδη που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του «Καλλίπολις».

Ο Χώρος λειτουργεί καθημερινά και τις 7 μέρες της εβδομάδας από τις 7.00μμ.

Για την αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να ανατρέχετε στην
Ομάδα και τη Σελίδα του Χώρου στο facebook καθώς και στο κανάλι του στο YouTube.

Διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου