Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Η ρώσικη κοινωνική ταινία «Ο Ηλίθιος» προβάλλεται στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις»


Με την ρώσικη κοινωνική ταινία του Γιούρι Μπίκοφ «Ο Ηλίθιος - The Idiot/Durak» συνεχίζονται οι προβολές στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις», την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στις 7.30μμ (προσοχή στη νέα ώρα έναρξης).

Τα μέλη & οι φίλοι/ες του «Καλλίπολις» επέλεξαν μια ρώσικη ταινία που απέσπασε το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Λοκάρνο και αποτελεί μια καφκική κοινωνική αλληγορία της σύγχρονης Ρωσίας,
ενώ οι σινεφίλ μπορούν να απολαύσουν το ρόφημα, το αναψυκτικό ή το ποτό τους στον φιλόξενο Χώρο.


Λίγα λόγια για την ταινία από το αθηνόραμα:


Ρώσικη κοινωνική ταινία, 2014, Έγχρωμη, 116’, σε σκηνοθεσία Γιούρι Μπίκοφ με τους: Αρτιόμ Μπίστροφ, Ναταλία Σούρκοβα, Μπόρις Νεβζόροφ.

Συνώνυμο του idiot, το durak στα ρώσικα σημαίνει ηλίθιος. «Ηλίθιος» και Ρωσία μάς φέρνουν αμέσως στο νου το διάσημο μυθιστόρημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι («Idiot» στο πρωτότυπο), στο οποίο σαφώς παραπέμπει και η τρίτη ταινία του Γιούρι Μπίκοφ («The Major», Μεγάλο Βραβείο της Εβδομάδας Κριτικής στις Κάνες του 2013).

Πανοραμική ακτινογραφία της σύγχρονης ρωσικής πραγματικότητας, αφηγείται την απρόβλεπτη περιπέτεια του Ντίμα, ενός τίμιου και ιδεαλιστή υδραυλικού, ο οποίος τις ελεύθερες ώρες του διαβάζει, αν και παντρεμένος με ένα μικρό παιδί, για να πάρει δίπλωμα μηχανικού.

Όταν καλείται να εξετάσει την εκτεταμένη διαρροή μιας πολυώροφης πολυκατοικίας, διαπιστώνει με τρόμο πως αυτή είναι έτοιμη να καταρρεύσει.
Προσπαθεί επειγόντως να ειδοποιήσει τη δήμαρχο και τις αρχές, αλλά συναντά αρχικά μια γενικευμένη αδιαφορία και κατόπιν τα συμφέροντα μιας διεφθαρμένης γραφειοκρατίας, η οποία, προσπαθώντας να καλύψει τις ευθύνες της, στρέφεται εναντίον του.

Ο Ντίμα, όπως ο πρίγκιπας Μίσκιν του μυθιστορήματος, είναι ένας αγνός ιδεολόγος, ο οποίος υπερασπίζεται την αλήθεια σε έναν κόσμο εθισμένο στο ψέμα, στην απάτη και στη συγκάλυψη.

Τη μετακομουνιστική Ρωσία του Πούτιν ο Μπίκοφ την παραλληλίζει με μια σαθρή ως τα θεμέλιά της κατασκευή, γεμάτη αδιάφορους, συμφεροντολόγους και βίαιους ενοίκους, αφοσιωμένους αποκλειστικά στην καθημερινή τους επιβίωση.
Οι προύχοντες, με την εξαιρετική Ναταλία Σούρκοβα να ερμηνεύει με τρόπο που συγκλονίζει μια δήμαρχο-μητέρα της πόλης, νοιάζονται απλώς για κάτι παραπάνω: τον πρόσκαιρο πλουτισμό τους, έτοιμοι να συγκατανεύσουν σε οτιδήποτε προκειμένου να διατηρηθεί η τάξη πραγμάτων.

Ανάμεσα σ’ αυτές τις συμπληγάδες, ο Ντίμα συμπεριφέρεται σαν ένας αδιόρθωτος ηλίθιος, επιμένοντας μέχρι τέλους στο ηθικό και στο δίκαιο, για τη ρωσική εκδοχή των οποίων ο Μπίκοφ μοιάζει βαθιά απαισιόδοξος.
Η σεναριακά στιβαρή, επιδέξια σκηνοθετημένη, αν και υπερβολικά διδακτική καφκική αλληγορία του περιγράφει με σαφήνεια και πικρό χιούμορ τις κοινωνικές αιτίες αυτής της εν εξελίξει καταστροφής, απέναντι στην ολοκλήρωση της οποίας στέκεται μόνον ένας Ντίμα. Θα αποδειχτεί αρκετός;

Παράλληλες Δραστηριότητες:

Συνεχίζεται η Έκθεση Κοσμήματος Μακραμέ με δημιουργίες της φίλης του Χώρου Ελένης Μπερβανάκη.
Συνεχίζονται η ανανεωμένη Έκθεση Βιβλίου &
DVD, καθώς και το Παζάρι Κοσμήματος & Βιβλίου.
Μέρες και ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά: 7.00 - 9.00μμ

Σημαντική υπενθύμιση:


Οι ενδιαφερόμενοι/ες για την εκδρομή/ξενάγηση στο Μουσείο Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, που θα γίνει το Σάββατο 14 Μαρτίου, πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή με επώνυμο μήνυμα στο 6970081056.

Στο ίδιο τηλέφωνο πρέπει να επικοινωνούν με μήνυμα οι ενδιαφερόμενοι/ες για συμμετοχή στο Μάθημα Μπριτζ, στις Συνεδρίες Ψυχολογίας και στα Σεμινάρια Στιχουργικής, Κατασκευών Οικιακής Οικονομίας & Κοσμήματος.

Για το Πρόγραμμα Γυμναστικής «Κουνήσου από τη θέση σου» τα τμήματα και τα ραντεβού καθορίζονται μετά από συνεννόηση με τη Χαρά Γερούκη στο 6989699374.

Μη χάσετε:

Βραδιά αφιερωμένη στον Νίκο Ξυλούρη, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, ώρα 7.30μμ

Σαράντα χρόνια από τον πρόωρο θάνατο (8.2.1980) του μουσικού αρχάγγελου της Κρήτης και το «Καλλίπολις», διοργανώνει εκδήλωση με βιογραφικά στοιχεία του καλλιτέχνη και πολλά από τα τραγούδια που τραγούδησε και αγαπήθηκαν σε όλη η Ελλάδα.

Για το «
Καλλίπολις»:


Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «
Καλλίπολις» έχει την έδρα στο Ελληνικό (Καλλιπόλεως 33) και βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου.



Η είσοδος στις εκδηλώσεις του είναι δωρεάν και όποιος επιθυμεί μπορεί να προσφέρει φάρμακα, που δεν χρειάζεται, τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διατίθενται σε οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση ή είδη που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του «Καλλίπολις».

Ο Χώρος λειτουργεί καθημερινά και τις 7 μέρες της εβδομάδας από τις 7.00μμ.

Για την αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να ανατρέχετε στην
Ομάδα και τη Σελίδα του Χώρου στο facebook καθώς και στο κανάλι του στο YouTube.

Διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου