Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Λαϊκά Παραμύθια για μεγάλους: Παρουσίαση Βιβλίου στον Χώρο Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «Καλλίπολις»

Το Βιβλίο «Παραμύθια λαϊκά απ' τα χώματα της Μάνας Μικράς Ασίας. Του Ξεριζωμού και της Μνήμης. 1922-2022» του Δημήτρη Προύσαλη -ενός από τους σπουδαιότερους σύγχρονους παραμυθάδες- παρουσιάζουν ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης
«Καλλίπολις» και οι «Εκδόσεις Εύμαρος» την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, ώρα 7.00μμ.


Η εκδήλωση θα γίνει στον φιλόξενο χειμερινό χώρο του «Καλλίπολις», όπου η εκπαιδευτικός & συγγραφέας Σωσώ Μακρή θα παρουσιάσει το βιβλίο, ενώ ο συγγραφέας θα μιλήσει γι' αυτό και θα αφηγηθεί με τον δικό του ιδιαίτερο παραστατικό τρόπο.

Μετά το τέλος του διαλόγου ο συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του και για την ενίσχυση του Συλλόγου θα υπάρχει μικρός μπουφές με κρύα πιάτα, καλό κρασί, ρακή & ποτά.


Δείτε εδώ το event στο facebook

Δείτε εδώ το Πρόγραμμα του Φεβρουαρίου 2023 του «Καλλίπολις»

Παράλληλα στον Χώρο λειτουργούν:
Λίγα λόγια για το βιβλίο

Εκατό χρόνια από την εθνική τραγωδία του 1922 και τον τραυματικό ξεριζωμό του ελληνικού στοιχείου από τα χώματα της μικρασιατικής γης, τα λαϊκά παραμύθια αποτέλεσαν διαχρονικά αποκούμπι κι εφαλτήριο για καινούργια ξεκινήματα, για νέες αναστάσεις προς το φως, αναγκαίων, ικανών και ζωτικών επανεκκινήσεων μέσα από τα σκοτάδια της καταστροφής και του πολύμορφου θανάτου, κυριολεκτικού και συμβολικού σε νέα χώματα άγνωστα και πολλές φορές αφιλόξενα.
Όταν κάποιος αναγκάζεται να γίνει πρόσφυγας, το μόνο που μπορεί να κουβαλήσει, πέρα από την αγωνία για επιβίωση, είναι η ελπίδα πως θα σηκωθεί κάποτε ξανά όρθιος.
Τα τραγούδια που έχει σιγομουρμουρίσει, τα παραμύθια που έχει ακούσει και ίσως μοιραστεί, οι χοροί που έχει νιώσει σωματικά, οι γεύσεις που τον έχουν στυλώσει, είναι κατακτημένα μπολιάσματα της μνήμης που κανένας παράγοντας δεν μπορεί να απειλήσει μήτε να στερήσει, από όσους ακουμπούν πάνω τους σε ώρες δυσκολίας αλλά και ανάμνησης αισθαντικής.
Είναι τότε που το χτες επιμένει να σιγοψιθυρίζει, για να μην ξεχαστούν τα όσα βιώθηκαν σε κοινό χώρο και χρόνο, καθιστώντας την αφηγηματική σύμβαση της συνάντησης ένα μοναδικό διαβατήριο βιωμένης εμπειρίας, που ξεκλειδώνει όλους τους καιρούς και μπορεί να ανασαίνει από την αρχή σε νέους τόπους, διαμορφώνοντας όρους και συνθήκες συνέχειας, δύναμης και απαντοχής.
Η παρούσα συλλογή περιλαμβάνει 60 τέτοιες σταχυολογημένες ιστορίες και 7 πρόσφατες καταγραφές μέσα στο 2022 ως προφορική συμβολή, ένα προσφάι του μικρασιατικού πολιτισμού.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Ο Δημήτρης Προύσαλης σπούδασε Παιδαγωγικά, βιβλιοθηκονομία και μετεκπαιδεύτηκε στην ειδική αγωγή.
Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα (Master) στην κατεύθυνση «Λαογραφία και Πολιτισμός» του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ Αθηνών και είναι υποψήφιος Διδάκτοράς του.
Από το 1988 εργάζεται ως δάσκαλος στη Δημόσια Εκπαίδευση.
Από το 1999 ασχολείται με την έρευνα, συλλογή, καταγραφή και μελέτη του λαϊκού παραμυθιού.
Από το 2003 κουβαλάει με σεβασμό και μοιράζεται, σε αφηγήσεις με ενηλίκους και παιδιά, λαϊκά παραμύθια απ’ τις προφορικές παραδόσεις των λαών, για όλα αυτά που ισορροπούν ανάμεσα στα ψέματα των παραμυθιών και τις αλήθειες της ζωής.
Έχει συνεργαστεί με πλήθος φορέων και έχει συμμετάσχει σε διεθνή (Κύπρος, Ουαλία, Καναδάς) και ελλαδικά φεστιβάλ αφήγησης, και σε ποικίλους χώρους.
Ανακοινώσεις του σε διεθνή και πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες συμπεριλαμβάνονται σε συλλογικούς τόμους πρακτικών με λαογραφική, ανθρωπολογική, παιδαγωγική και φιλολογική κατεύθυνση για τη δυναμική του παραμυθιού και τη σημαντικότητα της αφήγησης στην εκπαίδευση, τη θεραπεία και τον πολιτισμό.
Έχει εκδώσει 18 βιβλία με παραμυθολογικό περιεχόμενο.
Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» από το 2011 με τη συνεργασία τοπικών φορέων, και του Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα... μια πόλη παραμύθια» από το 2014 με τη συνεργασία του ΟΠΑΝΔΑ, που εμπνέεται από, και αφιερώνεται στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου).
Είναι ιδρυτικό μέλος της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» και του Σωματείου για την προώθηση της Φιλαναγνωσίας «Διαβάζοντας Μεγαλώνω» καθώς και τακτικό μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας.

Για επικοινωνία, ραντεβού και δηλώσεις συμμετοχής στα Εργαστήρια & Προγράμματα του «Καλλίπολις»:
  • στο τηλέφωνο 6944692711
  • με επώνυμο γραπτό μήνυμα στο 6970081056
  • με email στο kallipolis33@gmail.com
Δείτε εδώ τα περυσινά Εργαστήρια & Προγράμματα του «Καλλίπολις», με τη σημείωση ότι για τη νέα περίοδο σταδιακά ανακοινώνονται και άλλα

Σε όλες τις εκδηλώσεις και τα προγράμματα του «Καλλίπολις» τηρούνται όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας & οι κανόνες της πολιτείας και γι' αυτό τα ομαδικά τμήματα είναι ολιγομελή και οι θέσεις περιορισμένες.


Για το «
Καλλίπολις»:

Ο Χώρος Πολιτισμού & Αλληλεγγύης «
Καλλίπολις» έχει την έδρα στο Ελληνικό (Καλλιπόλεως 33) και βρίσκεται 200 μέτρα από τον τερματικό σταθμό του μετρό και 100 μέτρα από την Ιασωνίδου.


Ο Χώρος λειτουργεί τις μέρες και ώρες που υπάρχουν προγραμματισμένες και ανακοινωμένες δραστηριότητες.

Για την αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωσή σας, μπορείτε να ανατρέχετε στην Ομάδα και τη Σελίδα του Χώρου στο facebook καθώς και στο κανάλι του στο YouTube.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου