Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Καλό τριώδιο, Δήμαρχε!

 έγραψε ο  the punk smoker

Το πεζοδρόμιο της Σταδίου, απέναντι από την παλιά Βουλή και μέχρι την Κλαυθμώνος είναι ένα πολύ καλό καταφύγιο για τους άστεγους της Αθήνας. Βλέπεις, πολλά από τα κτίρια γραφείων και καταστημάτων που στέκουν ολόφωτα στη σειρά έχουν το πλεονέκτημα ότι διαθέτουν μεγάλες εισόδους, βαθιά χωμένες μέχρι και 10-15 μέτρα μέσα από το δρόμο και τη νύχτα παραμένουν σκοτεινές. Κόβει ο αέρας, η υγρασία δεν περονιάζει το ίδιο τα κόκαλά σου, φυλάγεσαι από βροχή και χιόνι, κι οι τοίχοι είναι πιο ζεστοί από τους άλλους που εκτίθενται στο κρύο και τα όλο περιέργεια και οίκτο ή και απέχθεια, συχνά-πυκνά, μάτια των περαστικών.



Το απέναντι πεζοδρόμιο, αντίθετα, είναι ανοιχτό, με δυο πλατείες επάνω στο μήκος του, ολόφωτες, μεγαλειώδεις. Είναι και πέρασμα τις νύχτες μιας και οδηγεί σε έναν άλλο κόσμο γεμάτο χαχανητά και μουσικές από τα στριμωγμένα στα στενάκια μπαράκια και εστιατόρια.


Είχε κι εκεί άστεγους, είχε κι εκεί πρεζόνια κρυμμένα, απόκληρους, ζητιάνους, άσκοπα περιφερόμενους άνεργους μετανάστες, μα πάντοτε λιγότερους.



Δύο όχι και τόσο διαφορετικοί κόσμοι να στέκουν ο ένας απέναντι στον άλλο. Βασική τους διαφορά, η σιωπή. Ο ένας είναι σιωπηλός, ο άλλος πολύβουος. Μα, και οι δύο κρύβουν το ίδιο άσχημο μυστικό για το Δήμαρχο και τους κυβερνώντες υποστηρικτές του. Την αλήθεια. Τη σκληρή αλήθεια της εικόνας που δημιούργησε η διακυβέρνησή τους, τοπικά και κεντρικά. Εκεί την πετάει κάθε βράδυ το σύστημα, που σε μερικούς μήνες θα ξαμολυθεί στα πάρκα, τα μαγαζιά και τις πλατείες για να ζητήσει τη στήριξή μας.


Σ’ αυτό το προεκλογικό πλαίσιο, λοιπόν, ο Δήμαρχος Αθηναίων φέτος επέλεξε να γίνει περισσότερο εντυπωσιακός και ανάλγητος από ποτέ. Εντυπωσιακά απάνθρωπος, στην πραγματικότητα και να μασκαρέψει την αλήθεια θέλοντας να την κρύψει. Να φτιασιδώσει το κουφάρι της κοινωνίας που δημιούργησαν.

 Στολισμένα τα κτίρια, φωτισμένα… Στολισμένες οι πλατείες… Μία μεγαλοπρεπής φωτεινή επιγραφή Α Θ Η Ν Α, καταμεσής της Ομόνοιας, ένα εκθαμβωτικό ιστιοφόρο από λαμπάκια καταμεσής της πλατείας Συντάγματος και, φυσικά, μία λευκή Σαββατιάτικη νύχτα για τα μαγαζιά της Αθήνας που σήμερα, 28 Δεκεμβρίου του έτους 2013, θα παραμείνουν ανοιχτά ως τις 11 το βράδυ! Για ποιον, άραγε; Για τον εργαζόμενο που δεν παίρνει δώρο με απόφαση της κυβέρνησης που στέργει το Γιώργο Καμίνη; Για τον άνεργο που κρύβεται σπίτι του; Ή για την παρέα του Γιώργου Καμίνη που θα γλεντήσει σε κάποιο πολιτιστικό κέντρο ή σικ εστιατόριο, πιθανώς κάποιου δημοσιογράφου φίλου, και θα έχει την ευκαιρία να βγει από το σπίτι στις 10 το βράδυ για να γυρίσει τα ξημερώματα με ένα ευχάριστο hangover, φορτωμένη και με τα ψώνια της;


Και τα δέντρα… Αχ, τα δέντρα! Τυχερά που στάθηκαν φέτος σε σύγκριση με τους γείτονες της απέναντι μεριάς του δρόμου. Φόρεσαν πουλόβερ πολύχρωμα! Στολισμένα με πεταλούδες ολόλευκες επάνω τους (σαν κουφάρια πραγματικών, σα φαντάσματα), που ίσως να ήθελαν να τις πετάξουν από τους φλοιούς τους, μα πόση σημασία έχει αυτό. Ή, μήπως, ενδιαφέρει που τα δέντρα δεν κρύωναν; Αρκεί που ήταν όμορφα…



Μνημείο αναλγησίας. Καλοντυμένα δέντρα, σα διαφήμιση της Benetton, απέναντι από ρακένδυτους ανθρώπους. Κι όμορφα, σικ παγκάκια με πλεκτά για να φιλοξενήσουν άστεγους. Εκτός, αν, έχει αναλάβει η αστυνομία τη φύλαξή τους μη λερωθεί το πλεκτό.


Πέρυσι, μασκάρεψε τα κλειστά μαγαζιά με έργα τέχνης στις βιτρίνες. Φέτος, αποφάσισε να μασκαρέψει ολόκληρη τη δυστυχισμένη πόλη που πνίγεται κάτω από τον κατάμαυρο, τοξικό αττικό ουρανό και μετά βίας προσπαθεί να στριμώξει στις απόμερες γωνιές της τους άστεγους και τους χιλιάδες πληβείους.

Του χρόνου, ποιος ξέρει; Μπορεί να μασκαρέψει κι εμάς με ένα μεγαλοπρεπές χριστουγεννιάτικο τριώδιο χαμογελαστών ρακένδυτων με μάσκες, έστω και αντιασφυξιογόνες.

Καλή χρονιά και καλό τριώδιο, δήμαρχε!



Ή, όπως λένε και στους πιο σικ κύκλους των "καθώς πρέπει", comme il faut, ζητώ συγγνώμη, υποστηρικτών σου…



Happy Halloween and a happy new year!



*Και μία απορία, θα μου επιτρέψεις, υποθέτω, κ. Δήμαρχε… Ο σκύλος μου μπορεί να κατουρήσει σε δέντρο της Σταδίου ή θα χρεωθώ το μαλακτικό για το πλύσιμο;

Πηγή : the punk smoker

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου