Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2013

Σημαντικές αποφάσεις για Αεροδρόμιο-ΚΥΤ-Μετρό-Απορρίμματα

Στην κατάμεστη από δημότες και εκπροσώπους φορέων αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα (Αεροδρόμιο-ΚΥΤ-Μετρό-Απορρίμματα) που απασχολούν έντονα το Δήμο μας και η εξέλιξή των οποίων θα επηρεάσει καθοριστικά την πορεία του, αλλά και αυτή της ευρύτερης περιοχής.
Μετά τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις, τις τοποθετήσεις 20 περίπου δημοτών, εκπροσώπων φορέων, δημοτικών παρατάξεων και συμβούλων πάρθηκε η ακόλουθη  απόφαση:
"Μαζί µε τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν όλους τους δήµους της χώρας, όπως είναι οι τεράστιες περικοπές στους πόρους, οι ελλείψεις σε προσωπικό και η γιγάντωση της γραφειοκρατίας και του φόβου ανάληψης ευθύνης, υπάρχουν ορισµένα εξίσου σηµαντικά που απασχολούν ιδιαίτερα το δήµο µας και η εξέλιξή τους θα επηρεάσει καθοριστικά την πορεία του και γενικότερα της περιοχής.
Τα προβλήματα αυτά έχουν συζητηθεί, τα περισσότερα κατ' επανάληψη, στο ΔΣ και εχουν διατυπωθεί σχετικά αιτήματα.
Επειδή αυτη τη στιγμη, πλευρές αυτών των προβλημάτων αποκτούν εναν επείγοντα και πιεστικό χαρακτήρα, το ΔΣ διατυπώνει όπως παρακάτω, ορισμένα αιτήματα αιχμής για τα οποια απαιτείται η άμεση αντιμετώπισή τους.
-Να παραχωρηθούν στο δήμο οι εγκαταστάσεις που ήδη χρησιμοποιεί στο πρώην αεροδρόμιο και την παραλία Ελληνικού, αφού σταματήσει κάθε διαδικασία έξωσης του από αυτές.
-Να ανακληθούν οι πράξεις διοικητικής αποβολής και επιβολής εξοντωτικών πρόστιμων της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά, στην Ένωση Ποντίων Σουρμένων, στο Σύλλογο Κρητών Ελληνικού «ο Ψηλορείτης», στο Ναυταθλητικό Όμιλο Ελληνικού «ο Ιππόκαμπος» και σε άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται σε χώρους που τους είχαν παραχωρηθεί στο πρώην αεροδρόμιο και την παράλια Ελληνικού.
-Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ που κρίνουν παράνομες τις εγκαταστάσεις του υπάρχοντος ΚΥΤ Αργυρούπολης 150KV της ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ στον Υμηττό.
-Να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί για δημιουργία νέου ΚΥΤ 400KV στο ίδιο σημείο.
-Να παραχωρηθεί στους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου, έκταση περίπου 15-20 στρ. μέσα στο πρώην αεροδρόμιο - εναλλακτικά σημεία έχουν προταθεί σε ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ - για τη δημιουργία πρότυπου σταθμού διαχείρισης απορριμμάτων στη λογική της ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, επανάχρησης των υλικών.
-Να διατεθούν οι αναγκαίοι χώροι κοντά στους σταθμούς του μετρό «ΕΛΛΗΝΙΚΟ» και «ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ» για τη λειτουργία παρκινγκ αυτοκίνητων. Ο δήμος μας έχει προτείνει λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, μέχρι να βρεθούν μόνιμες μετά από σχετική μελέτη.
-Να διανοιχθεί δίοδος-πεζόδρομος μέσα από την πρώην 129ΠΥ για την πρόσβαση των κατοίκων της Αγ. Παρασκευής στο σταθμό «ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ».
-Να πυκνώσουν τα δρομολόγια των λεωφορείων που εξυπηρετούν το μετρό και να βελτιωθεί η χάραξή τους, ώστε να καλύπτουν όλες τις γειτονιές του δήμου μας, να αρθεί το μέτρο του τερματισμού ορισμένων συρμών στον Αγ. Δημήτριο.
-Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης ελέγχου της παράνομης στάθμευσης.
Όλα τα παραπάνω αιτήματα είναι εύλογα και υλοποιήσιμα. Ιδιαίτερα τα αιτήματα που έχουν να κάνουν με το χώρο του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Ελληνικού, όχι μόνο δεν εμποδίζουν την αξιοποίηση του προς όφελος της κοινωνίας, αλλά αντίθετα συμβάλλουν σε αυτή.
Με βάση αυτή την εκτίμηση το ΔΣ, μαζί με φορείς και πολίτες, θα εντείνει τις προσπάθειες του, ώστε να ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα επιδιώξει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων. Αμέσως μετά θα συνεδριάσει εκ νέου για να εκτιμήσει τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών και να αποφασίσει νέες δράσεις.
Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία. 
Εκτός από τη δημοτική παράταξη «Αναγέννηση» (συμμετέχει στην νέα παράταξη «Ενωμένη Πόλη») του κ. Τσαρπαλή, που ήταν απούσα από τη συνεδρίαση, διαφοροποιήθηκαν:
-Η κ. Φουσκίδου -μόνη παρευρισκομένη στην ψηφοφορία από την παράταξη «Αγώνας για το μέλλον» (συμμετέχει στη νέα παράταξη «Ενωμένη Πόλη») του κ. Κωνσταντάτου -η οποία ψήφισε «παρούσα».
 -Ο κ. Λιάπης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ο ανεξάρτητος κ. Ιωαννίδης, οι οποίοι δεν ψήφισαν το θέμα των απορριμμάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου