Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

΄'Αλιμος : Η ιστορία της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης


Η «Θουκυδίδειος Κοινοτική Βιβλιοθήκη Καλαμακίου» ιδρύθηκε στις 5-12-1964 ύστερα από πρόταση της τότε κοινοτικής συμβούλου Ελένης Γ. Καρανικόλα.
Οι πρώτοι τόμοι των βιβλίων που αποτέλεσαν τον πυρήνα της πρώτης συλλογής, δημιουργήθηκαν με δωρεές από φίλους των γραμμάτων και διαφόρους φορείς.


Οι πρώτες δωρεές ήταν του Προέδρου του κοιν. συμβουλίου Παύλου Τζιβανίδη και της Βουλής των Ελλήνων.

ΣΚΟΠΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Σκοπός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και των υπευθύνων της πληροφόρησης, δηλαδή των βιβλιοθηκονόμων, είναι η ανύψωση του πνεύματος, η καλλιέργεια της προσωπικότητας των ανθρώπων, η διαφύλαξη της πνευματικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η ενημέρωση του δημότη σε επιστημονικά, τεχνολογικά και πολιτιστικά θέματα καθώς επίσης και η υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου των δημοτικών σχολείων της πόλης μας. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη προσπαθεί με τον δικό της τρόπο να αποτελέσει μέρος της σχολικής κοινότητας, που έχει ως κύριους πρωταγωνιστές τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΗΜΕΡΑ
Τον Μάρτιο του 2010, η βιβλιοθήκη μετεγκαταστάθηκε στο κτίριο της οδού Ιωνίας 24, ύστερα από απόφαση της Προέδρου Μαρίας Μουτσάτου και του διοικητικού συμβουλίου και έτσι συστεγάστηκε με τον Θουκυδιδείο Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Αλίμου. Τα μέλη της βιβλιοθήκης ανέρχονται σε 2.000 και καλύπτουν όλες τις ηλικίες ακόμη και νήπια. Η Βιβλιοθήκη με την ολοκλήρωση της αναδρομικής καταλογογράφησης της συλλογής της διαθέτει τον κατάλογο των βιβλίων αλλά και τα υπόλοιπα τεκμήρια των συλλογών της σε πλήρη αυτοματοποιημένη μορφή.

Ο χώρος της βιβλιοθήκης αποτελείται από δύο τμήματα:
α) Παιδικό-Εφηβικό και β) Τμήμα ενηλίκων

Η πρόσβαση στη συλλογή είναι ελεύθερη. Η αναζήτηση του υλικού μπορεί να γίνει απευθείας στα ράφια είτε μέσω Η/Υ από τον βιβλιοθηκονόμο.

Για τους ερευνητές-χρήστες της βιβλιοθήκης, διατίθεται wireless πρόσβαση στο internet μετά από αίτηση στο γραφείο της βιβλιοθήκης.

Η συλλογή της περιλαμβάνει 30.000 τόμους βιβλίων, και έχει ήδη δημιουργηθεί ηλεκτρονικός κατάλογος 20.000 βιβλιογραφικών εγγραφών. Η Βιβλιοθήκη Αλίμου άρχισε να πραγματοποιεί μια αλματώδη ανάπτυξη από το 2002 με την απασχόληση βιβλιοθηκονόμων, περιλαμβάνει ένα κύκλο εργασιών, στον οποίο συγκαταλέγονται οι ακόλουθες δραστηριότητες:

-Ανάλυση πληροφοριακών αναγκών της κοινότητας
-Πολιτική επιλογής υλικού
-Πρόσκτηση υλικού
-Καταγραφή – Επεξεργασία υλικού
-Καταλογογράφηση του υλικού γίνεται με το ηλεκτρονικό σύστημα ΑΒΕΚΤ 4.0. και με τους κανόνες καταλογογράφησης AACR2 (Anglo-American Cataloguing Rules).


Ημέρες και ώρες λειτουργίας :
Δευτέρα- Παρασκευή: 08.00 –15.00
Διεύθυνση: Λ. Ιωνίας 24
17456 Άλιμος
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη
ΤΗΛ: 210-9833399


Πηγή : alimosonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου