Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Σεμινάρια και ξεναγήσεις για την εναλλακτική θεώρηση της ιστορίας

Δράσεις της Εναλλακτικής Δράσης

Φίλες και φίλοι για μια κόμη φορά σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά. Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι αυξάνεται συνεχώς το ενδιαφέρον των πολιτών της Αττικής για τα σεμινάρια και τις ξεναγήσεις με την εναλλακτική θεώρηση της ιστορίας που πραγματοποιεί η Εναλλακτική Δράση. Όμως εκτός από την ικανοποίηση κατανοούμε ότι μεγαλώνουν και οι υποχρεώσεις μας απέναντι στους συμπολίτες μας και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να ανταποκριθούμε στην αυξημένη επιθυμία σας για απόκτηση γνώσεων της ιστορίας κάτω από μία νέα θεώρηση. Συγκεκριμένα :

Α) Για τα σεμινάρια της ιστορίας προχωρήσαμε στη διεξαγωγή τους και στα βόρεια προάστια σε συνεργασία με την Τράπεζα Αλληλέγγυου Χρόνου Χολαργού Παπάγου, ενώ υπάρχει αίτημα να αρχίσουν σεμινάρια και στη δυτική Αττική. Προς το παρόν όμως σεμινάρια θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα 6-9μμ στη Βούλα, στο αυτοδιαχεριζόμενο κάμπινγκ και κάθε Πέμπτη 6.30-9.30 στην Αγία Παρασκευή, Μεσογείων και Ειρήνης 4. Τα πρώτα σεμινάρια για το 2014 είναι: Πέμπτη 8/1 στην Αγία Παρασκευή με θέμα εισαγωγή στην αρχαία ελληνική ιστορία και Δευτέρα 13/1 στη Βούλα με θέμα την επανάληψη των 5 πρώτων σεμιναρίων της ρωμαϊκής ιστορίας που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Στα σεμινάρια εισηγητής είναι ο ιστορικός Μάκης Σταύρου και δίνονται σημειώσεις

Β) Όσον αφορά τις ξεναγήσεις, ανταποκρινόμενοι επίσης στο αίτημα σας αυξήσαμε τον αριθμό τους στο νέο πρόγραμμα, όπως διαπιστώσατε στο πρόγραμμα του 1ου τετραμήνου του 2014 που έχετε ήδη λάβει. Μάλιστα στην πρώτη ξενάγηση για το 2014 που πραγματοποιήθηκε στις 5/1 στην Ακρόπολη (Θέατρο Διονύσου, Στοά Ευμένη, Ασκληπιείο, Προπύλαια, Ναό Απτέρου Νίκης, Ερεχθείο, Παρθενώνα και Άρειο Πάγο) συμμετείχαν περίπου 100 άτομα και ανάμεσά τους ήταν 15 παιδιά. Το γεγονός αυτό μας έκανε μετά από την ξενάγηση να συζητήσουμε την πιθανότητα οργάνωσης ξεναγήσεων αποκλειστικά για παιδιά και είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει το Διοικητικό μας Συμβούλιο.
Επειδή όπως καταλαβαίνετε ο φόρτος της εργασίας είναι πολύ μεγάλος αλλά και η επιθυμία μας να γνωρίσουν οι συμπολίτες μας έναν άλλο τρόπο θεώρησης της ιστορίας είναι επίσης έντονη, καλούμε φίλες και φίλους που επιθυμούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια μας -είτε είναι ειδικοί επιστήμονες είτε όχι- να στείλουν email στο ena.drasi@gmail.com με τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, email, τηλέφωνο).


ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΕ
ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ–ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ– ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΟΎ-
ΡΟΛΟΪ ΑΝΔΡΟΝIΚΟΥ Ή ΠΥΡΓΟ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση είναι αυτή που προγραμματίζουμε για την Κυριακή 19/1, γιατί συνδυάζει και τις δύο περιόδους της αρχαιότητας: ελληνική και ρωμαϊκή .


Θα ξεκινήσουμε από τον Κεραμεικό, χώρος στον οποίο αρχικά κατασκευάζονταν τα περίφημα αττικά αγγεία και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε το “Δημόσιο Σήμα” ή “Πολυάνδρειον”, δηλ το νεκροταφείο, όπου ενταφίαζαν “δημοσία δαπάνη”, την τέφρα των “εν πολέμω πεσόντων Αθηναίων”. Εδώ, ο Περικλής εκφώνησε τον περίφημο “Επιτάφιο” λόγο του, που μας μεταφέρει ο Θουκυδίδης, για να τιμήσει τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Θα περιηγηθούμε τις Κεραμεικές Πύλες την Ιερά Πύλη, ι το Δίπυλο, την οδό Κεραμεικού και το “Πομπείον”, οικοδόμημα για την προετοιμασία των πομπών. Όλα αυτά τα μνημεία σχετίζονταν με μεγάλες τελετές, όπως τα Ελευσίνια Μυστήρια και τα Μεγάλα Παναθήναια Παναθηναία. Επίσης θα επισκεφθούμε το Μουσείο Κεραμεικού, πού περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία νεκρικών αγγείων από τον 11ο αι. π.Χ. ως και τον 2ο αι. μ.Χ. και κτερίσματα διαφόρων εποχών.
Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τη Βιβλιοθήκη Του Αδριανού που κτίσθηκε το 132 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Αδριανό σε ορθογώνιο σχήμα (122 x 82 μ.)και χρησίμευε για τη φύλαξη παπύρων και βιβλίων, ενώ περιελάμβανε αίθουσες διαλέξεων κ.ά.
Θα συνεχίσουμε με τη Ρωμαϊκή Αγορά, που αποτελεί τη φυσική επέκταση της ελληνικής αρχαίας Αγοράς Το κτίριο της Αγοράς (111 x 98 μ.) κατασκευάζεται στα ρωμαϊκά χρόνια, το β’ μισό του 1ου αι. π.Χ., με δωρεές του Ιουλίου Καίσαρα και του Αυγούστου.
Θα ολοκληρώσουμε την ξενάγηση με το Ρολόι του Ανδρόνικου Κυρρήστου περισσότερο γνωστό σαν Πύργος των Ανέμων. Ένα ενδιαφέρον κτίσμα με υδραυλικό μηχανισμό. Πρόκειται για οκταγωνικό πύργο που κτίζεται τον 1ο π.Χ. αι. από τον αστρονόμο Ανδρόνικο, από την Κύρρο της Συρίας.


Την ξενάγηση θα κάνει ο ιστορικός Μάκης Σταύρου και είναι δωρεάν
Η συνάντηση θα είναι στις 10.30 πμ στο σταθμό ΗΣΑΠ στο Θησείο
Δηλώσεις συμμετοχής :
Μιμίκα Θεοδωρίδου 2108963660 (10πμ-2μμ) – 6982209948


ΚΥΡΙΑΚΗ   26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 
ΕΞΟΡΜΗΣΗ  ΣΕ  ΣΟΥΝΙΟ- ΛΑΥΡΙΟ ΚΟΨΙΜΟ ΠΙΤΑΣ

 Η εξόρμηση περιλαμβάνει :
 Ξενάγηση στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, στο αρχαίο θέατρο Θορικού και στα αρχαία μεταλλεία του Λαυρίου
Μετά από την ξενάγηση θα έχουμε περιήγηση στην πόλη του Λαυρίου, όπου θα έχουμε γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα και θα κόψουμε την πίτα μας.

Λίγα λόγια για τις αρχαιότητες της ξενάγησης :
Η  ανέγερση του ναού του Ποσειδώνα ξεκίνησε  το 444 π.Χ. και σε τέσσερα μόλις χρόνια, το 440 π.Χ. ο ναός ήταν έτοιμος. Ο νέος ναός ήταν δωρικός περίπτερος, με έξι κίονες στις στενές πλευρές και δεκατρείς στις μακριές (6Χ13). Το μήκος του ήταν 31,12 και το πλάτος 13,47. Χωρίζεται σε τρία μέρη: τον πρόναο, το σηκό, με το λατρευτικό άγαλμα του θεού και τον οπισθόδομο, όπου φυλάσσονταν τα αφιερώματα και το “ποσειδωνιακό χρήμα” από τα μεταλλεία του Λαυρίου.
Ο Θορικός ήταν ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς της Αττικής και ένα από τα αρχαιότερα ναυτικά φρούριά της. Το σημαντικότερο αξιοθέατο του αρχαιολογικού χώρου του Θορικού, είναι το αρχαίο θέατρο το οποίο πιστεύεται πως είναι το αρχαιότερο σωζόμενο σήμερα στην Ελλάδα. Χρονολογείται μεταξύ του 525 και 480 π.Χ. και αποτελείται από ορθογώνια ορχήστρα και 21 σειρές καθισμάτων. Στην ανατολική πλευρά του λόφου βρίσκεται ο μεγαλύτερος θολωτός τάφος της Μυκηναϊκής περιόδου.
Η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή του Λαυρίου και στον γειτονικό Θορικό ξεκίνησε πριν το 3.000π.Χ.  Τα ορυχεία ή μεταλλεία Λαυρίου, τα οποία ανήκαν στο κράτος, και στα οποία εξορυσσόταν άργυρος και μόλυβδος. Η επεξεργασία των  μεταλλευμάτων γινόταν σε επίπεδα και κυκλικά “πλυντήρια”, ενώ ακολουθούσε η εκκαμίνευση σε κτιστούς φούρνους.

Πρόγραμμα εξόρμησης :
8.30 πμ Αναχώρηση από  Ομόνοια (με διαδρομή από Συγγρού και παραλιακή για Βούλα)
9.00 πμ Αναχώρηση από Βούλα
10 πμ έως 1μμ ξενάγηση σους αρχαιολογικούς χώρους
1μμ- 2μμ Περιήγηση στο Λαύριο
2μμ-5μμ Γεύμα και κόψιμο πίτας
5μμ Αναχώρηση για Αθήνα από την ίδια διαδρομή
Κόστος μεταφοράς 15 Ε
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής :
Μιμίκα Θεοδωρίδου 2108963660 (10πμ-2μμ) – 6982209948

Πηγή : geitoniamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου