Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

"Ο Σαν Μικέλε είχε έναν κόκορα" από την Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού-Αργυρούπολης

Συνεπής στο ραντεβού της κι αυτή την Παρασκευή 16 του Γενάρη στις 9.00μμ η Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού-Αργυρούπολης μας περιμένει στο Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο "Μίκης Θεοδωράκης" της Αργυρούπολης, Λ. Κύπρου 68.
Αυτή τη φορά με τη ταινία των αδερφών Ταβιάνι "ο Σαν Μικέλε είχε έναν κόκορα" (1972) βασισμένη σε μια ιστορία του Τολστόι.

Είδος: Δραματική, Ιστορική
Διάρκεια: 92'
 
Σκηνοθεσία: Paolo Taviani, Vittorio Taviani
Σενάριο: Paolo Taviani, Vittorio Taviani, Leo Tolstoy (βιβλίο)
Ηθοποιοί: Giulio Brogi


Το πρώιμο διαμαντάκι των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, που κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο Φόρουμ του Φεστιβάλ Βερολίνου. Με την δυναμική και σπαρακτική ερμηνεία του Τζούλιο Μπρόγκι, τα αδέλφια από την Τοσκάνη, πριν κάνουν τις μεγάλες επιτυχίες τους, γύρισαν αυτό το πολιτικό μανιφέστο ως έναν ύμνο στην τραγικότητα και το τέλμα του άκρατου ιδεαλισμού.


Στα τέλη του περασμένου αιώνα, μια ομάδα αναρχικών καταλαμβάνει ένα ιταλικό χωριό και προσπαθεί να πείσει τους χωρικούς να κολλεκτιβοποιήσουν την παραγωγή. Αποτυγχάνουν όμως και συλλαμβάνονται. Ο αρχηγός τους, Τζούλιο Mανιέρι, καταδικάζεται σε θάνατο αλλά την τελευταία στιγμή η ποινή του μετατρέπεται σε ισόβια. Κλείνεται σε απομόνωση για δέκα χρόνια με στέρηση οποιασδήποτε επαφής με τον έξω κόσμο. Για να επιβιώσει χωρίς να τρελαθεί, θέτει στον εαυτό του διάφορα φανταστικά καθήκοντα που τηρεί με πειθαρχία. Συνομιλεί με τον εαυτό του και περιμένει την πραγματοποίηση των επαναστατικών του οραμάτων. Κατά τη μεταφορά του σε άλλη φυλακή, μετά τα δέκα χρόνια, μιλά για πρώτη φορά με νεότερους πολιτικούς κρατουμένους. Η σύντομη συνομιλία τον πείθει για την ματαιότητα των πεποιθήσεών του. Κανείς δεν μιλά πλέον για αγροτική επανάσταση, αλλά για προλεταριακή. Bαθιά απογοητευμένος προτιμά να πεθάνει.

Οι Ταβιάνι μεταφέρουν Λέοντα Τολστόι στη μεγάλη οθόνη, αφού καταπιάνονται με τη γνωστή ιστορία του “Το Θείο και το Ανθρώπινο”. Εν γένει, πρόκειται για μια χαρακτηριστική ταινία του μεταπολεμικού πολιτικού κινηματογράφου, που μεσουρανούσε στο ευρωπαϊκό σινεμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου