Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ: Άνθρακες ο θησαυρός για το πολυδιαφημισμένο επίδομα μακροχρονίως ανέργου!

Από 1/1/14 ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το επίδομα μακροχρονίως ανέργων.
Από 1/1/14 διαψεύδεται κάθε προσδοκία των πραγματικά μακροχρόνια ανέργων για μια μικρή, έστω, βοήθεια...
Ενώ, λοιπόν, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου διαφημίζει τη διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος μακροχρονίου ανέργου με την κατάργηση των ηλικιακών προϋποθέσεων, στην πραγματικότητα προχωράει σε μεγάλη συρρίκνωσή τους.

Διότι, εκτός από την αυστηροποίηση λοιπών όρων, όπως η μείωση του ορίου εισοδήματος από τις 12.000 σε 10.000 ευρώ, έχει «παρεισφρήσει» στην Υπουργική Απόφαση ένας όρος, που αλλάζει στην ουσία τον ορισμό του μακροχρόνιου ανέργου, καθώς, πλέον, με τη νέα διάταξη, δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για το συγκεκριμένο επίδομα έχουν όσοι έχει λήξει η τακτική επιδότησή τους από την ημερομηνία λήξεως αυτής έως και για ένα δίμηνο μετά από αυτή. Δηλαδή, για πρώτη φορά έχουμε 14μηνο «ταβάνι» στους δικαιούχους του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας.

Ας γίνει, λοιπόν, κατανοητό προς όλους - και όχι μόνο στους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ που δέχονται τα «κύματα» των απελπισμένων/οργισμένων ανέργων- ότι μέσω του ορισμού των δικαιούχων επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας ως μακροχρόνια άνεργοι καθορίζονται όσοι είναι άνεργοι τους τελευταίους 12 έως 14 μήνες. Μετά χάνεται το δικαίωμά τους να υποβάλλουν αίτηση για επίδομα μακροχρονίου ανέργου. Ο μακροχρονίως άνεργος, όμως, παραμένει! Βάζει και άλλους μήνες στις πλάτες του, με το Κράτος να του γυρίζει τις πλάτες!

Με την Υπουργική Απόφαση χάνουν το δικαίωμα για επίδομα όλοι οι άνεργοι που είχαν επιδοτηθεί στο παρελθόν και θα θεμελίωναν το σχετικό δικαίωμα μετά την 1/1/2014. Χάνουν, δηλαδή, ακόμα ένα δικαίωμα οι πλέον ευάλωτοι συμπολίτες μας που υπολόγιζαν σε αυτό ως σταγόνα ανακούφισης. Αλλά και όσοι επιδοτηθούν ως μακροχρόνια άνεργοι, χάνουν, με τη νέα Υπουργική Απόφαση, το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη    παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1836/89  Υπενθυμίζουμε, δε, ότι από 1/1/14 αυστηροποιούνται περαιτέρω και οι προϋποθέσεις χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας αφού οι δικαιούχοι δεν  πρέπει να έχουν λάβει κατά την προηγούμενη τετραετία πάνω από 400 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ανεξαρτήτως λοιπών προϋποθέσεων…

Αυτά είναι, λοιπόν, τα αποτελέσματα του πρωτογενούς πλεονάσματος; Ή μήπως τελικά έτσι δημιουργείται το πρωτογενές πλεόνασμα; Θυσιάζοντας τις «Ιφιγένειες» θα φυσήξουν οι ούριοι άνεμοι; 

Η Ο.Υ. ΟΑΕΔ δεν εγκαταλείπει τον αγώνα. Θα είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας που περνάνε τις συμπληγάδες της ανεργίας, στηλιτεύοντας τέτοιου είδους αποφάσεις και στηριζοντάς τους εμπράκτως με όλες μας τις δυνάμεις.

Η ΟΥ ΟΑΕΔ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για πραγματική στήριξη των ανέργων. Για δωρεάν μετακίνησή τους με τα ΜΜΜ. Για δωρεάν περίθαλψή τους. Αλλά και για έναν ΟΑΕΔ που θα αποτελεί πραγματικό στήριγμα για τους ανέργους.  Για έναν ΟΑΕΔ μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας και όχι εργαλείο κομματικών και επικοινωνιακών τεχνασμάτων. Για έναν ΟΑΕΔ που το δεύτερο γραμμα στο αρτικόλεξό του θα αντιπροσωπεύει όντως την Απασχόληση και όχι την Ανεργία.

Πηγή :  oaednews.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου