Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Αρης Βασιλόπουλος : Απαιτείται η ανάπτυξη ενός αυτοδιοικητικού κινήματος

Συνέντευξη στην εφημερίδα Εποχή
 
Ο Άρης Βασιλόπουλος, επικεφαλής της Δύναμης Πολιτών (που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, την Κοινωνική Συμμαχία, το Κίνημα Δεν Πληρώνω και ανένταχτους) και υποψήφιος Δήμαρχος στο Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, μιλά στην «Εποχή» για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την ευκαιρία που προσφέρουν για ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών στη βάση. Κρίνει το ζήτημα της διαφθοράς στην πολιτική και αναπτύσσει τις προτάσεις επίλυσης τοπικών προβλημάτων με γνώμονα μία γενικότερα αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική πολιτική.

Στο δημοτικό συμβούλιο της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας συμμετέχει αυτή τη στιγμή ο κ. Τομπούλογλου που κατηγορείται για διαφθορά και χρηματισμό. Τι επιπτώσεις πιστεύεις ότι θα έχει στο ήδη υπάρχον κλίμα απογοήτευσης από την πολιτική;
Η πρώτη συνέπεια είναι μια σκιά διαφθοράς και ανηθικότητας στην πολιτική εν γένει, κάτι που επιτείνει την αίσθηση της κοινωνίας για τους πολιτικούς. Ο κ. Τομπούλογλου, μάλιστα, αν και εμφανιζόταν ως ανεξάρτητος, μάθαμε ότι διεγράφη από τη Ν.Δ. Επιπλέον, η όλη υπόθεση απαξιώνει την ίδια την πόλη και το Δημοτικό της συμβούλιο, αφού η παράταξή του έσπευσε να τον στηρίξει τη στιγμή που είναι υπόδικος.  Φυσικά η δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα τον κρίνει, όμως ηθικά και πολιτικά η πράξη του κ. Τομπούλογλου είναι ήδη καταδικαστέα. Και αναφέρω την πράξη γιατί εμείς δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε φαινόμενα ανθρωποφαγίας.
Η παράταξή σας, αλλά και εσύ προσωπικά, τι δικλείδες ασφαλείας έχετε απέναντι στη διαφθορά της εξουσίας;
Για να είμαστε ειλικρινείς, εγγυήσεις σε αυτό το ζήτημα δεν υπάρχουν για κανένα. Παρ’ όλ’ αυτά μπορούν να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας στα πρόσωπα και στην πολιτική βάση που χτίζει κανείς μία προσπάθεια. Σε εμάς τα πρόσωπα που συμμετέχουν δεν έχουν εμπλακεί σε πολιτικές και οικονομικές διαπλοκές. Είμαστε πολύ προσεχτικοί στο ποια άτομα εντάσσουμε στην παράταξη γιατί δυστυχώς στις τοπικές κοινωνίες είναι έντονος ο παραγοντισμός και η μετακίνηση ανθρώπων σε ψηφοδέλτια χωρίς  αρχές. Η διακυβέρνηση του Δήμου δεν είναι αυτοσκοπός, θέλουμε να κερδίσουμε για να πετύχουμε συγκεκριμένα πράγματα και όχι από αγάπη για την εξουσία. Τέλος, μας διαφυλάσσουν οι ίδιες μας οι διαδικασίες που είναι διαφανείς και δημοκρατικές, κάτι που σημαίνει ότι όλοι ελέγχονται,  και πρωτίστως εγώ ως επικεφαλής.
Μέχρι τώρα η παράταξη σας πως έχει δραστηριοποιηθεί για τα προβλήματα του Δήμου;
Μέσα από το δημοτικό συμβούλιο, και όχι μόνο, αναδείξαμε πολλά θέματα, για το περιβάλλον, για τους παιδικούς σταθμούς, την εκπαίδευση, τους εργαζόμενους του Δήμου, την υποχρηματοδότηση στους δήμους, για τον προϋπολογισμό, για το ρατσισμό, για τις κοινωνικές δομές κτλ.  Την ίδια στιγμή, ένα μεγάλο δυναμικό της παράταξής μας έδρασε κινηματικά μέσα από τη λαϊκή συνέλευση της περιοχής, συμμετέχοντας σε δράσεις αντίστασης, ανυπακοής πολιτισμού και αλληλεγγύης. Πιο σημαντικές θεωρώ αυτές ενάντια στην επιβολή του χαρατσιού, όπου ύστερα από μεγάλη κινητοποίηση το δημοτικό συμβούλιο αναγκάστηκε να λάβει απόφαση να καλύψει νομικά και πολιτικά όσους δεν το πλήρωσαν, τη δράση αλληλεγγύης που αναπτύξαμε στους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας, αλλά και τη στήριξη που παρείχε η συνέλευση στην απεργία των καθηγητών στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Ανάχωμα στη μνημονιακή πολιτική

Είχες αρθρογραφήσει πως αυτό που επιθυμείτε είναι η «ανατροπή και όχι διαχείριση του δήμου», τι εννοούσες;
Το στοίχημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πλέον η ανάκτηση του ίδου του αυτοδιοικητικού και ανεξάρτητου χαρακτήρα της. Και αυτό γιατί με τα νέα μέτρα, τον Καλλικράτη και την υποχρηματοδότηση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, ο ρόλος της εξαφανίζεται. Οι Δήμοι έχουν μετατραπεί σε κόμβους μέσω των οποίων θα εφαρμοστούν τα μνημονικά μέτρα. Μέσα στο υπάρχον θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί αριστερή προοδευτική πολιτική. Ανεξαρτήτως λοιπόν του τι πιστεύουμε εμείς, το να ασκήσουμε διοίκηση για τα συμφέροντα των πολλών, που σημαίνει να εγγυηθούμε τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, τα δικαιώματα των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος, κ.α, κάτι τέτοιο οδηγεί αναγκαστικά σε ρήξεις. Κάτι τέτοιο απαιτεί την ανάπτυξη ενός ευρύτερου πολιτικού αυτοδιοικητικού κινήματος. Πρέπει να έρθουμε σε σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα, παραγοντισμούς και πελατειακές σχέσεις.
Για τα δικαιώματα των εργαζομένων στο Δήμο, πώς μπορείτε πρακτικά να αντισταθείτε σε μια απόφαση του Υπ. Εσωτερικών για κινητικότητα, διαθεσιμότητα κτλ;
Εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μία συνολική επίθεση στους εργαζομένους όλης της χώρας, με αυτούς του Δημόσιου Τομέα να στοχοποιούνται ως ανίκανοι και υπεράριθμοι, προκειμένου να υλοποιηθεί η μνημονιακή υποχρέωση της απόλυσης δεκάδων χιλιάδων. Στο δικό μας Δήμο αντιμετωπίζουμε ήδη ελλείψεις στο προσωπικό στην κοινωνική υπηρεσία, στην καθαριότητα, στην υπηρεσία πρασίνου. Οι δυνατότητες αντίστασης ενός μεμονωμένου Δήμου σε αυτήν την κατάσταση είναι περιορισμένες. Σίγουρα όμως μπορεί να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και να αρνηθεί να υλοποιήσει τις αποφάσεις, και εμείς θα το κάνουμε αυτό, ακόμη και αν κάτι τέτοιο επισείει ποινικές ευθύνες. Το ζήτημα όμως δεν είναι να έχουμε ηρωικές ήττες, αλλά το πως ως Αριστερά θα διεκδικήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους δήμους για να δημιουργήσουμε αναχώματα στη μνημονιακή πολιτική και να συμβάλουμε στην ανατροπή αυτής της κυβέρνησης.
Ποιο είναι το πρόγραμμά σας για το δήμο;
Οι βασικές μας αρχές ισχύουν από το 2010, και ήδη βρισκόμαστε σε μία διαδικασία διαλόγου με φορείς και δημότες της περιοχής ώστε να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο ριζοσπαστικό πρόγραμμα για το Δήμο μας. Το κυριότερο για εμάς είναι να αναδείξουμε το Δήμο ως ασπίδα κοινωνικής προστασίας ενάντια στην κρίση, να στηρίξουμε και να διευρύνουμε τις κοινωνικές δομές, όπως βρεφικοί σταθμοί, δημόσιο σχολείο, μονάδες υγείας. Επίσης, θεωρούμε ότι το μέλλον της πόλης πρέπει να καθορίζεται από τους πολίτες της και όχι από τα μικρά ή τα μεγάλα συμφέροντα, επομένως θα δώσουμε έμφαση σε θεσμούς λαϊκής συμμετοχής και εξουσίας. Τέλος, ένα σημαντικό πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια στο Δήμο και υποκρύπτεται από τη Δημοτική αρχή, αλλά και την αντιπολίτευση, είναι το χρέος που έχουν συσσωρρεύσει οι προηγούμενες Διοικήσεις.

Πολιτικά παιχνίδια

Με το γήπεδο της ΑΕΚ τι γίνεται;

Ύστερα από 10 χρόνια διαφαίνεται η προοπτική της ανέγερσής ενός νέου γηπέδου στην πόλη μας. Ως παράταξη έχουμε τοποθετηθεί εξ’ αρχής θετικά σε αυτή την προοπτική, καθώς η ΑΕΚ είναι συνδεδεμένη με την πόλη, την αθλητική, πολιτιστική και προσφυγική της ιστορία. Αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι πως το νέο γήπεδο θα δέσει αρμονικά με τη λειτουργία της πόλης, συμβάλλοντας στην αθλητική και κοινωνική της αναβάθμιση. Δυστυχώς, γύρω από το γήπεδο της ΑΕΚ αναπτύσσονται πολιτικά παιχνίδια. Οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις που έχουν εκφραστεί από δημοτικούς συμβούλους και φορείς της πόλης, για το κυκλοφοριακό, τους χώρους στάθμευσης, την προστασία του Άλσους και την ανάγκη κάλυψης των αναγκών όλων των τμημάτων της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, είναι οι μόνες που μπορούν να εγγυηθούν αυτήν την επιστροφή συνδυάζοντάς την με τα συμφέροντα της πόλης μας.

«Η εναλλαγή είναι αναγκαία»
Θανάσης Μάλλιος, πρώην επικεφαλής της Δύναμης Πολιτών
Οι τοπικές εκλογές είναι κριτήριο για το που θέλει να πάει ο κόσμος. Γι’ αυτό μαζί με το τοπικό κίνημα πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα κλίμα γενικότερης ανατροπής. Αν δεν ανατρέψουμε τις συνθήκες που μας έχουν επιβάλει τα μνημόνια δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα. Από όλες τις παρατάξεις της Ν.Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας το 2010 ήμασταν οι μόνοι που μιλήσαμε για τις επιπτώσεις του μνημονίου και του Καλλικράτη. Δυστυχώς, βγήκαμε αληθείς. Ο Άρης Βασιλόπουλος είναι ένας άνθρωπος που, παρά τα 35 του χρόνια, έχει μεγάλη δράση μέσα στο κίνημα και μπορεί να αποδώσει αυτό που θέλουμε ως Δύναμη Πολιτών. Αυτή η εναλλαγή στους επικεφαλής είναι αναγκαία, καθώς πρέπει να παίρνουν τη σκυτάλη νέα παιδιά και από κοντά οι μεγαλύτεροι να τους βοηθούν με την πείρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου