Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ρι.Κι.Π. Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης : Όχι στην περιβαλλοντική υποβάθμιση του Δήμου μας !

Με σχέδιο νόμου που φέρει τον υποκριτικό τίτλο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και Ιδιωτική Πολεοδόμηση», η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα σε μια νύχτα να καταργήσει ό,τι κατακτήθηκε εδώ και δεκαετίες, από τα περιβαλλοντικά κινήματα και τους πολίτες στο Δήμο μας και σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε κάθε νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ή αναθεώρηση - τροποποίηση παλαιού Γ.Π.Σ., υποχρεωτικά θα πρέπει πλέον να περιλαμβάνονται όλες οι χρήσεις γης, από την κατοικία μέχρι τη βιομηχανία! «Σε κάθε χωροταξικό και πολεοδομικό σχέδιο με το οποίο καθορίζονται χρήσεις γης χωροθετούνται υποχρεωτικά περιοχές που περιλαμβάνουν κάθε μία από τις κατηγορίες χρήσεων γης», χαρακτηριστικά αναφέρεται.  Οι κατηγορίες χρήσεων γης αυξάνονται από 9 σε 20. Η έννοια της αμιγούς κατοικίας ουσιαστικά καταργείται γιατί προστίθενται σ' αυτήν χρήσεις όπως επαγγελματικά εργαστήρια και ξενοδοχεία. Στα Οικοδομικά Τετράγωνα γύρω από αρτηρίες και συλλεκτήριες οδούς, χωροθετούνται υποχρεωτικά «Πολεοδομικά Κέντρα», δηλαδή επιτρέπονται πολυκαταστήματα, κέντρα διασκέδασης, μεγάλα ξενοδοχεία, συνεργεία, επαγγελματικά εργαστήρια και άλλα.

Στο σχέδιο νόμου μάλιστα προβλέπεται ότι από την επομένη της ψήφισής του, σε όλες τις οδούς που έχουν πλάτος μεγαλύτερο των 30 μέτρων, ανεξαρτήτως ισχύοντος Γ.Π.Σ. και άλλων διατάξεων, θα επιτρέπονται οι χρήσεις των καταστημάτων, τα επαγγελματικά εργαστήρια, τα ξενοδοχεία κλπ!

Ο Πολεοδομικός και Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι από το Σύνταγμα αναφαίρετο δικαίωμα των Τοπικών Κοινωνιών. Το συνταγματικό αυτό δικαίωμα των πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραβιάζεται με τη δια νόμου υποχρέωση για χωροθέτηση όλων των χρήσεων, οχλουσών και μη, στα όρια του Δήμου.

Ο Δήμος μας θίγεται ιδιαίτερα από τις διατάξεις του νόμου γιατί ανοίγει ο δρόμος για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του, με την θέσπιση εμπορικών και άλλων χρήσεων στη Παραλιακή Λεωφόρο, στις Λεωφόρους Βουλιαγμένης, Καλύμνου, Βάρης, στη Βασ. Παύλου και, γενικά, σε όλους τους δρόμους με πλάτος (από ρυμοτομική σε ρυμοτομική γραμμή) μεγαλύτερο των 30 μέτρων. Παράλληλα ναρκοθετείται κάθε προσπάθεια αναθεώρησης Γ.Π.Σ., γιατί σε αυτή την περίπτωση θα είναι υποχρεωτική η χωροθέτηση ακόμη και βιομηχανικών χρήσεων στα όρια του Δήμου!

Αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής η δυναμική και έμπρακτη αντιπαράθεσή της στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, που μαζί με τα σχέδια εκποίησης και τσιμεντοποίησης των φιλέτων της παραλίας και των δασικών εκτάσεων της εκκλησιαστικής περιουσίας, θα οδηγήσουν στη περιβαλλοντική καταστροφή του τόπου μας και στην υποβάθμιση της περιουσίας και της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης
Ομάδα Επικοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου