Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

4 «μικροί» κυβερνήτες – Η Ρένα Δούρου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ


Τι θα κάνετε;

-Για την ανεργία των νέων που αποτελεί βόμβα  μεγατόνων για την περιφέρεια Αττικής των  5 εκατομμυρίων κατοίκων;

Η ανεργία και ειδικά η ανεργία των νέων αποτελεί την πρώτη μας
προτεραιότητα – κάτι που δεν ισχύει για την απερχόμενη διοίκηση που προτίμησε έργα βιτρίνας παρά έργα κοινωνικής θωράκισης της Περιφέρειας. Προτίμησε να χρησιμοποιήσει προσωρινές θέσεις εργασίας μέσω ΜΚΟ ανακυκλώνοντας τους ανέργους χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα. Η δική μας προσέγγιση αναφορικά με τη νεανική ανεργία στοχεύει στη μείωσή της μέσω ειδικών προγραμμάτων με αντικείμενο τον εξειδικευμένο και γενικό τουρισμό, την αγροτική ανάπτυξη με έμφαση στα βιολογικά και τα παραδοσιακά προϊόντα της Αττικής , την τυποποίηση και προώθηση αυτών στις αγορές του εξωτερικού κλπ . Βέβαια η περιφερειακή ανάπτυξη εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης του τόπου, στο πλαίσιο μιας νέας αναπτυξιακής αρχιτεκτονικής που θα διασφαλίζει την απασχόληση.

-Για την αξιοποίηση  των προγραμμάτων ΕΣΠΑ; Θεωρείτε οτι  είναι λύση-αντίδοτο στην ανεργία;

Το μοναδικό αντίδοτο στην ανεργία είναι η πολιτική βούληση αντιμετώπισής της μέσα από πολιτικές ανάπτυξης. Ένα από τα εργαλεία αυτών των πολιτικών είναι και τα προγράμματα ΕΣΠΑ και ειδικά το νέο ΕΣΠΑ, δηλαδή το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης. Κατά την περίοδο 2014 – 2020 οι Περιφέρειες θα διαχειριστούν 5,4 δις από τα 15,3 δις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Στήριξης και 1,2 δις από την Αγροτική Ανάπτυξη. Ειδικά, η Περιφέρεια Αττικής θα διαχειριστεί 1,126 δις ως συνολική κοινοτική συνδρομή.
Από την Αρχιτεκτονική Δομή του Νέου ΕΣΠΑ εκτός των άλλων ο Τέταρτος Άξονας αφορά την εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση σε ποσοστό 13% του συνολικού πακέτου. Το ποσό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Πρέπει να συνδυαστεί και με τους άλλους τρεις Άξονες του Νέου ΕΣΠΑ που είναι η Ανταγωνιστικότητα, και επιχειρηματικότητα, οι μεταρρυθμίσεις του Δημοσίου αλλά κυρίως με τον άξονα Περιβάλλον. Στόχος μας είναι η ενίσχυση συνδυαστικών δράσεων κατά της ανεργίας προκειμένου να απορροφήσουμε έμμεσα κονδύλια από άλλες δράσεις ανάπτυξης και άλλων αξόνων του ΕΣΠΑ.

-Για τα οικονομικά της Περιφέρειας;Το πλεόνασμα Σγουρού δείχνει «αδράνεια» ή «σύνεση»;

Το πλεόνασμα του απερχόμενου Περιφερειάρχη δείχνει θράσος γιατί ουσιαστικά τολμά να… διαφημίζει την απραξία του, το μη παραχθέν έργο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου απολογισμού της περιφέρειας 2013 είναι ενδεικτική. Εκτέλεσε μόλις το 23,2 % του συνολικού προϋπολογισμού.
Από τα προϋπολογισθέντα έργα ποσού 266.077.297,46 ευρώ τιμολογήθηκαν-εκτελέστηκαν μόλις το 11,2%. Με λίγα λόγια η Περιφέρεια Αττικής επένδυσε σε έργα για κάθε κάτοικο της Αττικής το…. ιλιγγιώδες ποσό των 6,43 ευρώ. Αυτή είναι η αλήθεια και τα υπόλοιπα περί δισεκατομμυρίων είναι προπαγάνδα και δημιουργική λογιστική.

-ΧΥΤΑ, διαχείρηση, επεξεργασία αποβλήτων… Μια στα αλήθεια «πονεμένη» ιστορία! Εχετε σχέδιο που να εφαρμόζεται;

Η «πονεμένη» ιστορία έχει ονοματεπώνυμο : εξυπηρέτηση εργολαβικών συμφερόντων μέσα από φαραωνικά έργα σε βάρος του περιβάλλοντος και του πολίτη. Το πρόσφατο πόρισμα- καταπέλτης των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που διαπίστωσε περιβαλλοντικά εγκλήματα στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Γραμματικού και έστειλε στον εισαγγελέα την Περιφέρεια Αττικής και την ανάδοχο εργολαβική κοινοπραξία, μιλά από μόνο του. Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής η δική μας πρόταση, με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα, νέο σχεδιασμό, ανθρωποκεντρικό, αποκεντρωμένο, με αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού.

 Aπό την Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 23 Μαρτίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου