Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Πρωτοφανές ανθ-Ελληνικό πρόσταγμα σε μαθητές

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Με τη δικαιολογία ότι η συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών σε εκδήλωση για το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού αποτελεί «πολιτική διεκδίκηση» που δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Δ' Αθήνας απαγόρευσαν στους ενδιαφερόμενους να λάβουν μέρος στις προγραμματισμένες δράσεις.


Η πρωτοφανής παρέμβαση έγινε ενόψει της διήμερης εκδήλωσης των Δήμων Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης με σύνθημα «Ελληνικό: Η τύχη του στα χέρια μας» στο πρώην αεροδρόμιο στις 16 και 17 Μαρτίου και βασικό αίτημα τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στην υπό τσιμεντοποίηση περιοχή.


Αρχικά οι τρείς δήμοι κάλεσαν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συμμετάσχουν με τους μαθητές τους στις προγραμματισμένες δραστηριότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις, έκθεση ζωγραφικής και βιβλίου, εργαστήρι κατασκευών και ζωγραφικής για παιδιά, παιδότοπο, παράσταση καραγκιόζη αλλά και συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στο Ελληνικό.

Αν και τα σχολεία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και δήλωσαν συμμετοχή, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης παρενέβησαν προβάλλοντας ως δικαιολογία ότι κάτι τέτοιο «δεν προβλέπεται» στη νομοθεσία, γιατί πρόκειται για «πολιτική διεκδίκηση».


Η ΕΛΜΕ ζήτησε ανάκληση.


Αμεση ήταν η αντίδραση της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, η οποία σε ανακοίνωσή της κάλεσε την Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δ' Αθήνας να ανακαλέσει αμέσως την απόφασή της και να επιτρέψει στα σχολεία να λειτουργήσουν και να ενεργήσουν στο πλαίσιο της αυτονομίας και της αυτοτέλειας των σχολικών τους δραστηριοτήτων.


«Ενας από τους βασικούς στόχους του Δημόσιου Σχολείου είναι η διαπαιδαγώγηση των μαθητών στις μεγάλες αξίες της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της υπεράσπισης του περιβάλλοντος και του δημοσίου πλούτου. Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν σημαντικό παιδαγωγικό καθήκον τους να μεταλαμπαδεύσουν αυτές τις αξίες στους μαθητές τους και γι' αυτό το σκοπό πληθώρα σχολείων, κάθε χρόνο, διοργανώνει σχολικές δραστηριότητες και υλοποιεί προγράμματα που έχουν αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο, με την έγκριση και την επιβράβευση της Διοίκησης.


Προκαλεί οργή και αγανάκτηση στον εκπαιδευτικό κόσμο αλλά και σε κάθε δημοκρατικό πολίτη η απόφαση της διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δ' Αθήνας να απαγορεύσει, ουσιαστικά, τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών στην εκδήλωση των Δήμων Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού. Το δ.σ. της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας καλεί τη διευθύντρια να ανακαλέσει αμέσως την απόφασή της», κατέληγε η ανακοίνωση.


Στην ίδια περίπου γραμμή κινήθηκε και ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης, καλώντας μαθητές, καθηγητές και γονείς να πάρουν μέρος οργανωμένα στις δράσεις της Κυριακής 16 Μαρτίου 2014, «επιβεβαιώνοντας την κοινωνική δυναμική και την εσωτερική ελευθερία του σχολείου».

ΠΗΓΗ:  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

1 σχόλιο: