Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

"ΤΑΞΙΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ" από την Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης

Το ντοκυμαντέρ "ΤΑΞΙΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ, η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικάνικου ριζοσπαστισμού" προβάλλεται την Κυριακή 9 Μαρτίου στις 8.00μμ στην αίθουσα του Ο.Π.Ε. από την Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης.

Η ταινία αναφέρεται στη συμμετοχή των ελλήνων
μεταναστών της Αμερικής στο ριζοσπαστικό εργατικόκίνημα των ΗΠΑ.

Η ταινία απέσπασε το 3ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στον Κώστα Βάκκα και Βραβείο Μοντάζ στον Νώντα Σκαρπέλη (7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ- Docfest, Χαλκίδα).

Θα ακολουθήσει συζήτηση με εισηγητές τους Κώστα Βάκκα (σκηνοθέτη της ταινίας), Στέλιο Κυμιωνή (ιστορικό κινηματογράφου), και Θανάση Τσακίρη (Διδάκτορα Πολιτικής Επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου).
                                                                         
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κώστας Βάκκας
ΕΡΕΥΝΑ-ΚΕΙΜΕΝΑ: Κωστής Καρπόζηλος
ΜΟΥΣΙΚΗ-ΗΧΟΣ: Αλέξης Βάκκας
ΜΟΝΤΑΖ: Νώντας Σκαρπέλης
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Φρόσω Τσούκα
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Μη κερδοσκοπική Εταιρεία «Αποστόλης Μπερδεμπές»

Το ντοκιμαντέρ Ταξισυνειδησία- Η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού φέρνει στο προσκήνιο μια ξεχασμένη σελίδα της ιστορίας των Ελλήνων μεταναστών της Αμερικής: τη συμμετοχή τους στο ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα στις ΗΠΑ, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τα χρόνια των Μακαρθικών διώξεων. Η εκτεταμένη πρωτογενής έρευνα, πάνω στην οποία βασίζεται η ταινία, τεκμηριώνεται από πλούσιο και δυσεύρετο αρχειακό υλικό, που περιλαμβάνει σπάνια ντοκουμέντα, βίντεο, φωτογραφίες και τραγούδια.

Προσωπικές μαρτυρίες ξαναζωντανεύουν την ατμόσφαιρα της εποχής και συνεντεύξεις με ιστορικούς φωτίζουν τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων στο μαζικό ριζοσπαστικό κίνημα που επηρέασε καθοριστικά την αμερικανική κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή μέχρι την περίοδο του Μακαρθισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου