Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ελληνικό-Αργυρούπολη : Συνεχίζεται το Πρόγραμμα Μη Φαρμακευτικής Αντιμετώπισης της Υπέρτασης & Διαχείρισης του Στρες

H Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Χρούσο Γεώργιο και τη Καθηγήτρια κ. Δαρβίρη Χριστίνα, επιστημονικά υπεύθυνους του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών «Έλεγχος του Στρες και Προαγωγή της Υγείας» συνεργάστηκαν από τον Σεπτέμβριο 2013 για την υλοποίηση ενός παρεμβατικού προγράμματος μείωσης της αρτηριακής πίεσης στο γενικό πληθυσμό, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο παρεμβατικό πρόγραμμα μη φαρμακευτικής αντιμετώπισης της υπέρτασης με μεθόδους διαχείρισης του στρες για αλλαγή του τρόπου ζωής και υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών, σε προ-υπερτασικούς και υπερτασικούς ασθενείς της.

Ο πρώτος και καθοριστικός σταθμός ανίχνευσης - διαλογής ατόμων θα είναι οι χώροι του Α' Κ.Α.Π.Η. Αργυρούπολης (Αλεξιουπόλεως 27) και του Α' Κ.Α.Π.Η. Ελληνικού (Χρ.Τραπεζούντος 8).

Σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, θα μπορούν να προσέρχονται οι δημότες, κατόπιν ραντεβού. Στην 1η αυτή συνάντηση, θα γίνεται η ανίχνευση ατόμων με προϋπέρταση ή αρτηριακή υπέρταση σταδίου 1, από εξειδικευμένη ομάδα Ιατρών και Επαγγελματιών Διαχείρισης του Στρες & Προαγωγής της Υγείας. Εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια θα εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Επισημαίνεται πως η συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Εν συνεχεία, τα άτομα που θα εισαχθούν στην μελέτη θα παραπέμπονται στο Λαϊκό Νοσοκομείο και συγκεκριμένα στο Καρδιαγγειακό Εργαστήριο της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου, όπου και θα υποβληθούν σε εξειδικευμένες εξετάσεις ΔΩΡΕΑΝ, σχετικές με την αρτηριακή πίεση και την εκτίμηση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου.

Μετά τις μετρήσεις θα εφαρμοστεί παρεμβατικό πρόγραμμα διαχείρισης του στρες και αλλαγής του τρόπου ζωής. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει διαλέξεις και βιωματικά σεμινάρια γνωσιακής αναδόμησης, προώθησης της άσκησης και της υγιεινής διατροφής μέσω της διαχείρισης του στρες. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η μείωση των παρενεργειών των φαρμάκων, η αυτορρύθμιση της υπέρτασης, η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας στην κοινότητα μέσω της ενδυνάμωσης του ατόμου και αύξησης του ελέγχου του στην υγεία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με τα τηλέφωνα: 69778101567 (9:00-17:00) και 210-6534507 (9:00-17:00).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου