Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Όταν η ηθική συγκρούεται με το συμφέρον

γράφει η Θεανώ Πάντου *
Αξίζει κάποιες φορές να σταματάμε το χρόνο μαζί με όλα όσα μας κατατρέχουν ή όλα όσα κυνηγάμε, να πάρουμε μια ανάσα αλήθειας και να αναρωτηθούμε για την ουσία των πραγμάτων. Είναι γεγονός, ότι η αλήθεια επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες. Από την άλλη, είναι αδιαμφισβήτητο ότι, πέρα από αλήθειες ή ψέματα, πέρα από αντικειμενικότητα ή υποκειμενικότητα, υπάρχει ένα δεδομένο που ορίζεται αξιακά. Η ηθική. Ας αναρωτηθούμε πόσες φορές έχουμε εκφράσει την απορία:
- "Νόμιμο είναι, ηθικό είναι";

Αυτή ακριβώς την απορία εκφράζω στον νυν δήμαρχο της Γλυφάδας κ. Κόκκορη.
Και συνεχίζω να αναρωτιέμαι. Πώς είναι δυνατόν κάποιος να μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.(παρακλάδι του ΤΑΙΠΕΔ), που ο ρόλος της είναι το ξεπούλημα του παραλιακού μετώπου από Σούνιο ως Π.Φάληρο καθώς και υφιστάμενων κτιρίων, εγκαταστάσεων και εκτάσεων ΝΠΔΔ, εξαιρώντας την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, τις εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά, καθώς και τις μαρίνες Γλυφάδας - Αλίμου που έχουν παραχωρηθεί απ΄ευθείας στο ΤΑΙΠΕΔ και ταυτόχρονα να θεωρεί ότι μπορεί να συγκρουστεί με τις αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ; Εξάλλου, μην παραβλέπουμε το γεγονός, ότι ο διορισμός του κ. Κόκκορη στη θέση αυτή από πλευράς κυβέρνησης, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επιβράβευση για την γενικότερη μνημονιακή στάση του στα πλαίσια του δήμου Γλυφάδας.

Το θέμα του Ελληνικού είναι γνωστό. Η κατάθεση της πρότασης της Lamda Development (συμφερόντων Λάτση) για την εξαγορά προς αξιοποίηση, δηλαδή το ξεπούλημα της εν λόγω περιοχής, έχει πάρει το δρόμο της και έχει βρει τη σθεναρή αντίδραση τόσο των πολιτών και των κινημάτων, όσο και των Δήμων. Στην προσπάθεια αυτή πρωτοστατεί ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης και συνεπικουρούν ο δήμαρχος Αλίμου και ο δήμαρχος Γλυφάδας. Βασικός αντίλογος στην ενέργεια αυτή ήταν και είναι η μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μια πρόταση άμεσα υλοποιήσιμη για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου προς όφελος των πολιτών, με τη δημιουργία του Μητροπολητικού Πάρκου.

Όμως, όταν αυτή η πρόταση υποστηρίζεται από ανθρώπους με διπλό θεσμικό ρόλο στη πολιτική σκηνή (δήμαρχος-διοικητικός συμβούλος στην ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ., θέση ασφαλώς καθ’ όλα νόμιμη), δημιουργείται σύγχυση από τη μια πλευρά ως προς το επιθυμητό αποτέλεσμα και από την άλλη για τις προσωπικές επιδιώξεις που πιθανόν να απορρέουν από την ενέργεια αυτή. Τα αντικρουόμενα συμφέροντα από πλευράς του κ. Κόκκορη, όμως, είναι τόσο έκδηλα, που τελικά το μόνο που επιτυγχάνει είναι να ενισχύει την αντιφατικότητα της θέσης του. Φυσικά, εύλογα δημιουργούνται οι εξής απορίες:
- Δεν γνωρίζουν, (αλήθεια, ακόμα δεν γνωρίζουν;) οι συν αυτώ δήμαρχοι και η ομάδα μελέτης του Μετσόβιου το συγκεκριμένο ζήτημα;
Και αν ναι, τότε:
- Με ποια επιχειρήματα παραβλέπουν τον διπλό, εν τέλει αναξιόπιστο, ρόλο του και δέχονται να συστρατεύονται στον κοινό αγώνα, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να καρπώνεται διπλό όφελος από μια προσπάθεια μείζονος σημασίας για όλη την Αττική;

Και εν πάσει περιπτώσει, ας μας εξηγήσει κάποια στιγμή ο κ. Κόκκορης με ποια λογική κοστολογεί, αξιολογεί και ιεραρχεί τις εκτάσεις ή τα κτίρια που αξίζει να σωθούν, από αυτά που ενσωματώνονται στο βωμό του αναξιοπρεπούς ξεπουλήματος. Και προφανώς, δεν γίνεται δεκτή αλλά ούτε και πιστευτή η άποψη περί προστασίας του τοπικού συμφέροντος από θέση ισχύος. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Άλλοι κινούν τα νήματα. Εκτός, αν ο κ. Κόκκορης διακατέχεται από δονκιχωτισμό, γεγονός που μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί.

Πώς είναι, λοιπόν, δυνατόν ο απλός πολίτης να μην αναρωτηθεί:
- "Νόμιμο είναι, ηθικό είναι" ;

Οι εκλογές του Μαΐου είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας.

Υ.Γ: Για όποιον έχει απορίες σχετικά με το ρόλο της ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ, αρκεί να ανατρέξει στο νόμο υπ΄αριθ. 4146 που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ Α 90/18-4-2013, Κεφάλαιο Γ΄/ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, άρθρο 16. Το διάβασμα κάνει πάντα καλό.

* Μέλος της Δ.Κ. "Ανατροπή στη Γλυφάδα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου