Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Παλαιού Φαλήρου ΚΩΣΤΑ ΜΕΡΚΟΥΡΑΚΗ στο EKLOGES-FALIRO.GR

-Τι έκανε έναν τόσο νέο άνθρωπο με λίγες πολιτικές παραστάσεις να θέσει υποψηφιότητα σε ένα δήμο με τόσο έμπειρους πολιτικούς;

Αν με τον όρο «πολιτικές παραστάσεις» εννοείτε «προεκλογικές», τότε πράγματι, έχω να αντιμετωπίσω έμπειρους αντιπάλους σε αυτόν τον τομέα. Αν πάλι εννοείτε την πολιτική μου δραστηριότητα τότε θα πρέπει να διαφωνήσω με το «λίγες», αν και καλύτερα ας μην ευλογήσω από την αρχή τα γένια μου!
Στην ουσία τώρα, η αλήθεια είναι πως η απόφαση ήρθε μετά από σοβαρή σκέψη και, προφανώς, δεν θα ερχόταν καθόλου αν δεν υπήρχε μια δυναμική, πολυσυλλεκτική ομάδα, η Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση, για να δίνει έμπνευση στα κοινά μας βήματα. Όπως και να το κάνουμε πάντως, να είσαι υποψήφιος δήμαρχος δεν είναι κάτι που ένας άνθρωπος 29 χρονών έχει στα πρώτα πλάνα του!
Την ιδέα που επέδρασε καταλυτικά μέσα μου, περιγράφει εξαιρετικά... ο γνωστός στίχος: «όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν». Εννοώ δηλαδή ότι η κρίση έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή μας, την έχει χειροτερεύσει, δεν τα βγάζουμε πέρα εύκολα πια και πολλοί συνάνθρωποί μας βρίσκονται σε απόγνωση. Την ίδια στιγμή όμως, ιδιαίτερα στην Αυτοδιοίκηση βλέπουμε να πρωταγωνιστούν ακόμη οι ίδιοι κι οι ίδιοι. Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την πολιτική, όχι σαν έναν τρόπο να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο, αλλά σαν «κληρονομικό» τους δικαίωμα ή σαν καριέρα, σαν ευκαιρία για προσωπική ανέλιξη.
Έτσι αποδέχτηκα την - πρέπει να ομολογήσω, ιδιαίτερα τιμητική - πρόταση των συμπολιτών και συντρόφων μου: με το σκεπτικό να ταρακουνήσουμε τα νερά σε ένα Δήμο που φαίνεται προσκολλημένος στο παρελθόν. Να καταθέσουμε νέες ιδέες και διεξόδους που δίνουν απαντήσεις στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας. 
 
-Τι αυτονομία μπορεί να έχει ένας δήμος σε μια περίοδο κρίσης; Με ποιους τρόπους θεωρείτε πως μπορείτε να εξασφαλίσετε κονδύλια για τις ανάγκες του Δήμου;

Δυστυχώς, πριν ακόμη ξεσπάσει η κρίση και επιβληθούν τα Μνημόνια, προηγήθηκε το «Μνημόνιο» της τοπικής αυτοδιοίκησης που ακούει στο όνομα Καλλικράτης. Ο Καλλικράτης αμφισβήτησε τόσο τον πυρήνα της Αυτοδιοίκησης, όσο και την αυτονομία της. Μετά ήρθε η κρίση και έδωσε τη χαριστική βολή.
Ακόμη όμως και στο σημερινό, ασφυκτικό πλαίσιο, η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να επιτελέσει πολύ σημαντικό έργο, αρκεί φυσικά να ιεραρχήσουμε σωστά τις προτεραιότητές μας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους. Μιλάω για ουσιαστική συμμετοχή με αποφασιστικό κι όχι απλώς γνωμοδοτικό χαρακτήρα κι αυτή την επιλογή πρέπει να την προστατέψουμε θεσμικά.
Από εκεί και πέρα, οι πόροι της Αυτοδιοίκησης είναι δεδομένοι: οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει από την Κεντρική Διοίκηση, τα δημοτικά τέλη που είναι ανταποδοτικά και πρέπει, ιδιαίτερα σήμερα, να παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και η εξασφάλιση προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή από το Πράσινο Ταμείο κοκ. Αν και υπάρχουν ανάγκες, η απερχόμενη δημοτική αρχή φάνηκε να μην υπολογίζει στις δυνατότητες που δίνει το ΕΣΠΑ. Το είπαμε και προηγουμένως: όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων... Εμείς, καθώς έχουμε πλήθος ανθρώπων με τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία, θα είμαστε σε επιφυλακή για κάθε νέο πακέτο που μπορεί να επιδράσει θετικά στη ζωή και την πόλη μας.
Αξίζει ωστόσο να τονίσω ότι στις σημερινές συνθήκες, πρώτο μέλημα του Δήμου πρέπει να είναι η υποστήριξη δομών αλληλεγγύης που εξασφαλίζουν τις βασικές, βιοτικές ανάγκες. Και για την αλληλεγγύη, για να δημιουργήσεις κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά φαρμακεία ή φροντιστήρια, δεν απαιτούνται χρήματα. Τα μόνα που χρειάζονται είναι καλή οργάνωση και... ο καλύτερός μας εαυτός!

-Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις σας σε περίπτωση που εκλεγείτε Δήμαρχος; Ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες του Δήμου και των δημοτών του;

Προσωπικά, πιστεύω πως αυτό που προέχει για το Παλαιό Φάληρο είναι να γίνει ξανά μια γειτονιά με ζωή, σε κάθε συνοικία. Και πρέπει να μας απασχολεί η κοινωνική συνοχή στην πόλη μας. Προέχει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης και της πολιτικής του Μνημονίου. Μπορεί εδώ να είμαστε σχετικά σε καλύτερα επίπεδα από άλλες περιοχες, αλλά μην έχετε αμφιβολία ότι και στο Παλαιό Φάληρο είναι πολλές οι οικογένειες που δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές υποχρεώσεις τους. Ο Δήμος λοιπόν θα πρέπει να βρεθεί έμπρακτα στο πλευρό τους: από τις πρώτες μας κινήσεις θα είναι να καταγράψουμε τις ανάγκες και να αναζητήσουμε με μεθοδικότητα στοχευμένες παρεμβάσεις και λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των νοικοκυριών. Παράλληλα, θα αξιοποιήσουμε τα πολλά προτερήματα του τόπου μας με κριτήριο τα συμφέροντα των ανθρώπων του και όχι την κερδοφορία ιδιωτικών συμφερόντων. 

-Θα επιδιώξετε κάποια συνεργασία με τους πολίτες (είτε ως δήμαρχος είτε ως δημοτικός σύμβουλος) στη διαδικασία δημιουργίας εστιών αλληλεγγύης; Θεωρείτε, ακόμα, πως θεσμικές πρωτοβουλίες όπως το κοινωνικό συσσίτιο, είναι θετικό να αναπτύσσονται από τη δημοτική αρχή;

Καταρχάς συμμετέχουμε στις εκλογές για να νικήσουμε, άρα στόχος μας είναι να είμαστε η επόμενη δημοτική αρχή! Σε κάθε περίπτωση πάντως και από όποια θέση μας δώσουν οι πολίτες του Παλαιού Φαλήρου, το είπαμε ήδη, θα εστιάσουμε στη συμμετοχή και τη συνεργασία.  Εξάλλου αν δεν επιδιώξουμε συνεργασία με τους κατοίκους, για τη δημιουργία δομών αλληλεγγύης, τότε δεν θα έχουμε λόγο ύπαρξης! Για εμάς αυτή η συνάντηση θεσμών, του Δήμου και πρωτοβουλιών που η ίδια η κοινωνία δημιουργεί, όπως οι αυτό-οργανωμένες δομές αλληλεγγύης, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
Με δεδομένο ότι κεντρικός μας στόχος είναι μια δημοτική Αρχή - σύμμαχος των πολιτών, όχι μόνο βρίσκω θετικό το κοινωνικό συσσίτιο, αλλά και βασική υποχρέωση. Κι αυτό δε μένει μόνο στη σίτιση: ο Δήμος μας θα πρέπει να μεριμνά για κάθε ανάγκη, για τα δικαιώματα όλων στην κατοικία, στο ρεύμα, το νερό κοκ.

-Έχετε μιλήσει για τοπικό «success story». Εν τέλει έχει ο δήμος πλεόνασμα; Κι αν ναι, υπάρχουν πολλές απόψεις (συγγενεύουσες ιδεολογικά με εσάς), που λένε πως οι Δήμοι δε χρειάζεται να είναι πλεονασματικοί αλλά οφείλουν να  επιστρέφουν τα όποια κέρδη τους ανταποδοτικά στους Δημότες. Τί λέτε πάνω σε αυτό εσείς;

Η δημοτική Αρχή καμαρώνει τις τελευταίες μέρες για τον πλεονασματικό ισολογισμό που παρουσίασε. Για να έχει κανείς ολοκληρωμένη εικόνα για το αν υπάρχει πλεόνασμα και πόσο τελικά είναι αυτό, θα έπρεπε ο Δήμος να παρέχει αναλυτική ενημέρωση επί των οικονομικών του και κυρίως των δανειακών του υποχρεώσεων, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει.
Ωστόσο, πέρα από τα όποια λογιστικά τερτίπια, πραγματικά δεν μπορώ να δω γιατί ως δημότες θα έπρεπε να συμμετέχουμε στους πανηγυρισμούς του Δήμου για το πλεόνασμα, όταν εμείς οι ίδιοι, αλλά και η πόλη μας έχει σημαντικά ελλείμματα. Μήπως, για παράδειγμα, τα σχολεία του Παλαιού Φαλήρου παρουσιάζουν εικόνα πλεονασματικών σχολείων; Σίγουρα όχι.
Αυτή είναι η σωστή διάσταση μιας κουβέντας γύρω από το πλεόνασμα. Γι' αυτό λέμε πως έχουμε να κάνουμε με ένα τοπικό «success story», από τη στιγμή που οι ανακοινώσεις περί πλεονάσματος δε συνοδεύονται από αντίστοιχες ελαφρύνσεις στους δημότες. Μη ξεχνάμε εξάλλου, πως το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων είναι χρήματα που έχουν φύγει από την τσέπη μας...

-Τι χρεώνετε στην υφιστάμενη δημοτική αρχή, με δεδομένο ότι ο Δήμος μας θεωρείται από πολλούς ως δήμος άξιος προβολής και μίμησης;

Πράγματι, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή έχει εξαιρετικές επιδόσεις στο επίπεδο της αυτοπροβολής της. Η επικοινωνία όμως δεν μπορεί να έρχεται σε βάρος της ουσίας και οι δημόσιες σχέσεις δεν μπορεί να αποτελούν οδηγό στην πολιτική. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι ο απερχόμενος Δήμαρχός μας, κ. Σ. Χατζηδάκης, στηρίζει ένθερμα την υποψηφιότητα του κ. Γ. Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής, στο επιτελείο του οποίου, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα – ίσως φιγουράρει ο περίφημος κύριος Τσουκάτος, των Ταμείων του ΠΑΣΟΚ!

Παρόλα αυτά, κύριο σημείο κριτικής δεν μπορεί να είναι άλλο από το γεγονός ότι ο Δήμος μας δεν παρακολούθησε τις ριζικές αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία μας. Στις νέες συνθήκες όπως διαμορφώνονται τα τελευταία χρόνια, πρώτη προτεραιότητα της Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι ο πολίτης. Στο Δήμο μας όμως η κοινωνική πολιτική βρέθηκε σε δεύτερη μοίρα, αν δεν ήταν εντελώς εγκαταλειμμένη.

Επιπλέον, το δημαρχοκεντρικό μοντέλο που, δυστυχώς και σε αντίθεση με ευρωπαϊκές, λειτουργικές πόλεις, κυριαρχεί στη χώρα μας, στο Παλαιό Φάληρο αναδεικνύεται ακόμα πιο πολύ. Όμως για να βγούμε από τη σημερινή κρίση χρειαζόμαστε τη συμμετοχή και την ενεργοποίηση της κοινωνίας. Μια τέτοια ενεργοποίηση είναι δυνατή μόνο αν η Αυτοδιοίκηση επανακτήσει το νόημα της δίνοντας πραγματική φωνή στους πολίτες.
 
-Θεωρείτε πως υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με το νυν Δήμαρχο (σε περίπτωση που αυτός επανεκλεγεί) έστω και σε κάποια βασικά ζητήματα του Παλαιού Φαλήρου? Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σας?
 
Σας είπα ξανά ότι επιδίωξή μας είναι να εκλεγούμε εμείς! Ταυτόχρονα, βέβαια, θα θέλαμε να χτίσουμε μια ουσιαστική σχέση με τους πολίτες και να συνεργαστούμε με την κοινωνία που αγωνιά για μέλλον της.
«Κόκκινες γραμμές» θέτει κανείς όταν αγωνίζεται για το δίκιο, για δικαιοσύνη, διαφάνεια, δημοκρατία, ισότητα, κοινωνική πρόνοια. Πιέζοντας και διεκδικώντας τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στο δρόμο, στους συλλογικούς αγώνες για το δημόσιο κοινό μας συμφέρον. «Κόκκινη γραμμή» είναι να μην γίνει, να μην παραμείνει δηλαδή, ο Δήμος μας σύμμαχος της κεντρικής κυβέρνησης στον πόλεμο που έχει κηρύξει στον απλό πολίτη, το εισόδημά του και τη ζωή του. «Κόκκινη γραμμή» είναι η αξιοπρέπεια, είναι η αγάπη μας για τον τόπο και τους συνανθρώπους μας, την οποία και θα προτάξουμε απέναντι σε κάθε απάνθρωπη πολιτική.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου