Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Χαλκίδα

Το κείμενο της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη της Εύβοιας


Πολίτες της Χαλκίδας,

Επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω ένα μήνυμα από την περιοδεία μου σε όλη τη χώρα. Το τέλος των μνημονίων και εκείνων που τα επιβάλλουν είναι κοντά. Άλλος ήλιος ανατέλλει πάνω από την Ελλάδα. Η Ελλάδα που επιμένει, η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που γκρέμισε δυο μνημονιακές κυβερνήσεις, ετοιμάζει την τελική της αντεπίθεση. Θα νικήσουμε το φόβο, τους εκβιασμούς, τα ψέματα, το παλιό, το φθαρμένο, το σάπιο.  Στις 25 του Μάη ο πολίτης, η κοινωνία, η πατρίδα, ορθώνονται, απαιτούν, διεκδικούν, αποφασίζουν. Η χώρα μπαίνει σε άλλο δρόμο σπρωγμένη από τον ίδιο το λαό της.

 

Φίλες και φίλοι, Πολίτες της Χαλκίδας
Μας επέβαλαν το πιο σκληρό και απάνθρωπο καθεστώς της Ευρώπης. Έριξαν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στον Καιάδα. Καταδίκασαν εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα, στην ανέχεια και στην απόγνωση. Παρέδωσαν τη δημοκρατία στο trafficking των δανειστών. Έδεσαν τη χώρα χειροπόδαρα στο άρμα της κυρίας Μέρκελ. Έστειλαν και στέλνουν τα νέα παιδιά στα ξένα για να βρουν ένα κομμάτι ψωμί.  Η Ελλάδα αιμορραγεί. Οι άνθρωποι αιμορραγούν.  Και οι δράστες αυτού του εγκλήματος που το ονόμασαν λιτότητα, εξυγίανση, μεταρρυθμίσεις, κοροϊδεύουν από πάνω με τον πιο θρασύ τρόπο.

Μας λένε: Ζείτε δύσκολες μέρες, για να ζήσετε αύριο καλύτερα.  Κι αυτό ενώ γύρω μας πεθαίνουν άνθρωποι.  Τα μνημόνια τελειώνουν, παπαγαλίζουν.  Ενώ έχουν στο συρτάρι τους το επόμενο που θα μας αποτελειώσει. 

Τον ξέρετε τον ένοχο για όλα αυτά. Κι είναι γνωστή η αιτία. Τώρα όμως ήρθε η δική σας ώρα. Η δική μας ώρα. Η ώρα του λαού, που στενάζει κάτω από το βάρος των μέτρων τους και την ταπείνωση της προπαγάνδας τους. Κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, κάθε νέος και κάθε συνταξιούχος, κάθε εργαζόμενος με όρους κάτεργου και κάθε άνεργος, κάθε μικρομεσαίος που καταστράφηκε ή βλέπει τη δουλειά του να σβήνει, κάθε αγρότης που γονατίζει από τα χαράτσια και την ανασφάλεια, κάθε πολίτης που πονάει αυτή τη χώρα, κρατάει στα χέρια του την τύχη του.

Κρατάμε την τύχη μας στα χέρια μας. Και μπορούμε να βάλουμε με τη δύναμη της θέλησης και της ψήφου μας τέρμα σ' αυτή την τραγωδία που καταρρακώνει ανθρώπους, αξιοπρέπειες, και την ίδια την Ελλάδα. Η δική μας πρόταση, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ,  είναι απλή και πεντακάθαρη: Τελειώστε αυτό το ανθρωποφάγο καθεστώς την Κυριακή των εκλογών.

Τελειώστε τον κανιβαλισμό της διαπλοκής, των βαρόνων του χρήματος, του κάθε λαίμαργου τραπεζίτη, σε βάρος εκατομμυρίων ανυπεράσπιστων ανθρώπων.

Τελειώστε με όσους χτίζουν, υποστυλώνουν, στηρίζουν, προπαγανδίζουν, το καθεστώς των μνημονίων. Είναι στο χέρι σας. Καταδικάστε τους με τον πιο απόλυτο τρόπο. Υπερασπιστείτε με την ψήφο σας το σήμερα και το αύριο των παιδιών σας, της οικογένειάς σας, της πατρίδας. Δώστε στο ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να γκρεμίσει τα τείχη που έχτισαν γύρω από τη ζωή σας. 

Φίλες και φίλοι

Ο πρωτεργάτης της καταστροφής Αντώνης Σαμαράς διαφημίζει προεκλογικά τον εαυτό του ως σωτήρα. Στήνει πανάκριβες εκλογικές φιέστες, όπως η κωμικοτραγική έξοδος στις αγορές. Κωμική γιατί προκάλεσε θυμηδία σε όλους τους σοβαρούς αναλυτές και οικονομολόγους. Τραγική γιατί φόρτωσε στον ελληνικό λαό νέα χρέη και χάρισε στους διεθνείς πάτρωνες του κυρίου Σαμαρά εκατοντάδες εκατομμύρια.  Κωμικοτραγική είναι και η διανομή προεκλογικού μερίσματος φιλανθρωπίας.  Τραγική, γιατί μοιράζει λίγα κατοστάρικα στα θύματα της πολιτικής του.  Κωμική, γιατί πιστεύει ότι με τέτοια θηριώδη απόπειρα εξαγοράς συνειδήσεων, που όμοιά της δεν είδε ποτέ η Ελλάδα, μπορεί να διασωθεί αυτός και η πολιτική του.

Πρέπει να το πούμε: Έχουμε έναν κωμικό πρωθυπουργό  ο οποίος ασκεί μια τραγική πολιτική. Είναι κωμικός όταν παριστάνει τον εγγυητή της ενότητας μιας κοινωνίας που κάθε μέρα και κάθε ώρα διασπά και διαλύει. Όταν ακκίζεται ότι είναι ο σωτήρας της χώρας και ο ανορθωτής της οικονομίας, ενώ κατεδαφίζει τα πάντα.  Όταν ανταλλάσει χαμόγελα με τη Μέρκελ, ενώ ακούει και υπακούει όλες τις εντολές της. Και δεν τολμάει αν αποκαλύψει στον ελληνικό λαό ποιες είναι αυτές οι εντολές. Φτάνει στην απόλυτη κωμωδία να δίνει διαταγή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, που όλοι πληρώνουμε, να εξαφανίσει στη μετάφραση τη λέξη λιτότητα και  να την μετατρέψει σε εξυγίανση.

Είναι κωμικός κάθε φορά που υπόσχεται κάτι, που δεσμεύεται δήθεν σε κάτι, που εγγυάται κάποιο λαμπρό μέλλον. Μαυρογιαλούρο τον αποκάλεσε μέχρι κι ο Βενιζέλος.  Αλλά ο Μαυρογιαλούρος του σινεμά παραιτήθηκε όταν είδε τι γίνεται με τα ρουσφέτια του.  Ο κύριος Σαμαράς όμως παριστάνει τον συνεπή, τον συμπαγή και τον τιμητή. Λες και ξεχάσαμε τι έλεγε στο Ζάππειο.  Λες και ξεχάσαμε τις θέσεις του για το μνημόνιο. Λες και ξεχάσαμε ότι αλλάζει απόψεις και φίλους σαν τα πουκάμισα. Λες και είναι δυνατό να ξεχάσει και να συγχωρέσει ο ελληνικός λαός τι έταζε πριν τις προηγούμενες εκλογές και τι έκανε τελικά από την ώρα που χρίστηκε πρωθυπουργός.

Τα συνηθίζει κάτι τέτοια στη διαδρομή του ο κύριος Σαμαράς.  Μόλις προχτές ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης δήλωσε στην Κυπριακή τηλεόραση ότι δεν θα τον συγχωρήσει ποτέ γιατί ανέτρεψε την κυβέρνησή του. Μάλιστα. Ο εγγυητής της σταθερότητας και ο διαφημιστής της ενότητας ανέτρεψε την κυβέρνηση της παράταξής του. Και ξέρετε πώς απάντησε το ημιεπίσημο όργανο του Σαμαρά στο διαδίκτυο; Χαρακτηρίζοντας τον Μητσοτάκη Ντον Κορλεόνε και Εφιάλτη!  Αυτή είναι η αρραγής ενότητα της ΝΔ, έτσι που την έκανε ο κύριος Σαμαράς. Αυτός είναι ο δημοκρατικός διάλογος στις γραμμές της.  Αυτό είναι το κλίμα σύμπνοιας που διαφημίζει ο πρωθυπουργός και αναπαράγουν όλα τα συστημικά ΜΜΕ. Κι έχουν το θράσος να ανακαλύπτουν κάθε μέρα ρήξεις και διαμάχες στο ΣΥΡΙΖΑ.  Γιατί αυτοί είναι μαθημένοι στην απόλυτη εξουσία του αρχηγού, ότι πει ο Σαμαράς!  Πετάει ο Σαμαράς; Πετάει!

Και νομίζουν ότι κι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν κι αυτούς. Δεν το χωράει το μυαλό τους ότι εμείς συζητάμε δημοκρατικά και ανοιχτά, μπροστά στο λαό, γιατί ακριβώς γι' αυτό υπάρχουμε. Για να υπηρετούμε τα συμφέροντα του λαού.  Κι ο λαός πρέπει να ξέρει πώς σκεφτόμαστε, τι προβληματισμοί αναπτύσσονται στο χώρο μας, τι έχουμε σκοπό να κάνουμε όταν γίνουμε κυβέρνηση.  Κι όχι να του λέμε άσπρο και να εφαρμόζουμε μαύρο.  Κι αφού συζητήσουμε ανοιχτά και συντροφικά, αποφασίζουμε με πλειοψηφία και εφαρμόζουμε τις αποφάσεις. Όλοι μαζί.  Χωρίς να φιμώνουμε κανέναν, είτε αυτός είναι στέλεχος  του κόμματός μας, είτε μέλος, είτε πολίτης που διεκδικεί το δικαίωμα να έχει τη γνώμη του. Πού να τα καταλάβουν όμως αυτά εκείνοι που ξέρουν μόνο τη λογική του σουλτάνου και των ευνούχων. Πιάστηκαν από τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες στην Κεντρική μας Επιτροπή για το ευρωψηφοδέλτιο, για να πουν τα μύρια όσα για ρήξη και ρήγμα.  Και δεν ντρέπονται, ούτε οι ίδιοι, ούτε οι ολιγάρχες των ΜΜΕ που τους στηρίζουν, για το γεγονός ότι ο Σαμαράς κατάρτισε εν κρυπτώ με τους αυλικούς του και ανακοίνωσε στο λαό και στο κόμμα του το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Σαμαράς κερνάει, Σαμαράς πίνει και Σαμαράς μεθάει από την εξουσία του.

Και  τι ψηφοδέλτιο κατασκεύασε; Ένα ψηφοδέλτιο που κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά. Ένα ψηφοδέλτιο που με τη σύνθεσή του δείχνει ότι ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τις κρίσιμες ευρωεκλογές με όρους πασαρέλας. Επιστρατεύοντας Γουλιμήδες και αλεξιπτωτιστές. Κι αφού το ανακοίνωσε πανηγυρικά άρχισαν τα πανηγύρια. Δελφινάριο, ψηφοδέλτιο  γεμάτο φρούτα  και άλλα παρόμοια είδαν το φως της δημοσιότητας. Και είναι εξ οικείων αυτά τα βέλη. Και τα φρούτα και οι Γουλιμήδες.

Αυτή είναι η ενότητα με εγγυητή τον Σαμαρά. Ενότητα με φίμωτρο. Και με εκ των υστέρων καταγγελίες.  Να τη χαίρονται την ενότητά τους και στο ευρωψηφοδέλτιο, και στην Κεντρική Μακεδονία, και στην Αττική, και στη Στερεά,  και σε δεκάδες δήμους, όπου μαίνεται οι δεξιός εμφύλιος. Να τη χαίρεται και την ακροδεξιά του ομάδα και τη μονταζιέρα του ο κύριος Σαμαράς.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Μπροστά μας είναι μια κρίσιμη εκλογική μάχη.  Για την Ευρώπη, για τις περιφέρειες και για τους δήμους. Από τη μάχη αυτή θα κριθούν πολλά. Πολύ περισσότερα από ότι σε άλλες περιπτώσεις. Θα κριθεί το μέλλον της Ευρώπης στην οποία ανήκουμε. Θα κριθεί το μέλλον του χρέους.  Θα κριθεί το μέλλον της λιτότητας.  Και το κυριότερο απ' όλα θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας.  Γιατί δεν υπάρχει πια χρόνος.  Είμαστε στο και πέντε.

Διακηρύσσουν ότι τελειώσαμε με τα μνημόνια την ίδια στιγμή που η εφαρμογή των σκληρών μέτρων που προβλέπουν τα μνημόνια τώρα αρχίζει. Και το τρίτο μνημόνιο είναι στα συρτάρια τους, έτοιμο να επιβληθεί αν καταφέρουν να επιβιώσουν στις εκλογές.  Η αλήθεια είναι ότι αν τους αφήσουμε, αν τους πιστέψουμε, αν επιτρέψουμε να συνεχίσουν την πολιτική της τρόικας και των δανειστών, δεν θα μείνει τίποτε όρθιο. 

Είδατε τι γίνεται τώρα με τη Eurobank. Παραχωρείται για ένα κομμάτι ψωμί. Οι τράπεζες  ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού και τώρα χαρίζονται σε εγχώριους και ξένους ολιγάρχες. Το σχέδιο τους είναι πια φανερό σε όλους και μόνο όποιος εθελοτυφλεί δεν το βλέπει. Μια χούφτα ολιγάρχες να ελέγξουν έναν εξουθενωμένο λαό. Μια χούφτα συμφέροντα να υποτάξουν μια ολόκληρη χώρα στις ορέξεις τους. Μια χούφτα διαπλεκόμενοι να ελέγχουν την πληροφόρηση και τη ζωή μας σαν Μεγάλος Αδελφός. Και η Ελλάδα να καταντήσει πιόνι, χωρίς φωνή και χωρίς αντίσταση, της γερμανικής πολιτικής στην Ευρώπη και στον κόσμο. Αυτό δεν πρέπει να γίνει.  Αυτό δεν θα το αφήσει ο ελληνικός λαός να γίνει. Γι' αυτό είσαστε εδώ.  Γι' αυτό είμαστε εδώ.

Προειδοποιούμε τους πάντες, ότι για το σκάνδαλο των τραπεζών δεν θα υπάρξει καμιά ασυλία.  Οι ένοχοι δεν θα μπορέσουν να κρυφτούν πίσω από κανένα νομικό καταφύγιο, από αυτά που σκαρώνει ο κύριος Βενιζέλος. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τα πάντα ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Κι επειδή τις τελευταίες ώρες γίνεται πολλή συζήτηση για δημοψηφίσματα, θέλω να πω το εξής: Ναι, θα απευθυνθούμε στο λαό για κάθε μεγάλο ζήτημα που αφορά στη δική του ζωή. Εμείς δεν θα αποφασίζουμε για σας πριν από σας.  Αυτό αποτελεί δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ.  Θα απευθυνθούμε στο λαό για την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.  Για να καθίσει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, θα απευθυνθούμε στο λαό για το ξεκαθάρισμα της κόπρου του Αυγεία της διαπλοκής.

Δεν είναι δυνατό να ελέγχουν την ενημέρωση του λαού οι ολιγάρχες που χρηματοδοτούνται από τράπεζες οι οποίες χρηματοδοτούνται από τους πολίτες.  Αυτή η ασυδοσία θα τελειώσει. Και ας μην έχουν αυταπάτες οι βαρόνοι, οι διαπλεκόμενοι και οι ολιγάρχες.  Εμείς δεν πρόκειται να βουλιάξουμε σε συναλλαγές από κείνες που έχουν συνηθίσει με τη σημερινή και προηγούμενες κυβερνήσεις.  Θα επιμείνουμε μέχρι τέλος, με σεβασμό στους νόμους και στη βούληση τοη λαού, στην αναγκαία κάθαρση.  Γιατί δεν είναι δυνατό εκατομμύρια άνθρωποι να υποφέρουν από έλλειψη και βασικών αγαθών, και μια συμμορία με λευκά κολλάρα να ρημάζει τη χώρα. 

Πολίτες της Χαλκίδας

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά την ψήφο σας για να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.  Εμείς δεν είμαστε από τα καλά παιδιά του συστήματος που κατασκευάζονται σε εργαστήρια του συστήματος για να γίνουν στυλοβάτες και υπηρέτες του συστήματος. Έχει δίκιο ο συνήγορος του συστήματος, ο κύριος Βενιζέλος, να μας αποκαλεί τσογλάνια. Είμαστε περήφανοι που μας αποκάλεσε έτσι ο συγκεκριμένος άνθρωπος με τη συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα και το συγκεκριμένο ήθος. Μας θύμισε στον αντιδραστικό του οίστρο εκείνα τα παιδιά που απελευθέρωσαν με το αίμα τους κάποτε τη χώρα. «Τα παιδιά με τα πρησμένα πόδια που τα 'λεγαν αλήτες».

Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητάμε την ψήφο σας γιατί ο λαός αποφάσισε στις περασμένες εκλογές να είμαστε εκείνη η δύναμη που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από τη Μακρόνησο του χρέους.  Να απαλλάξει την Ελλάδα από τα μνημόνια, τις τρόικες και τους επικυρίαρχους.  Να στείλει τους πλασιέ της κυρίας Μέρκελ στο σπίτι τους, ή στο Βερολίνο. Όπου προτιμούν.  Και να ανοίξει ένα άλλο δρόμο για μια άλλη Ελλάδα.  Μια Ελλάδα που θα πει όχι στη μιζέρια, στη δουλικότητα, στην εξόντωση των πολλών για το κέρδος των λίγων, στη μετατροπή της δημοκρατίας σε υπηρέτρια της ολιγαρχίας.

Εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε. Δεν υπηρετούμε προσωπικές φιλοδοξίες.  Και γι' αυτό δεν θα σταματήσουμε να το διακηρύσσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή:  Οι εκλογές είναι η ευκαιρία του ελληνικού λαού να απαλλοτριώσει πολιτικά όσους τον απαλλοτριώνουν οικονομικά και ηθικά.  Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από την αντίσταση.  Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από την ανατροπή.  Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το δίλημμα στις εκλογές που έρχονται είναι καθαρό:
Ή με τον Σαμαρά και τη συγκυβέρνηση, για να συνεχιστεί η τραγωδία, να ενταθούν τα αδιέξοδα, να ολοκληρωθεί η οικοδόμηση του καθεστώτος της φτώχειας και της υποτέλειας.  Η με τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή.  Ή με το παλιό, που σαπίζει και δηλητηριάζει με τη βαρβαρότητα και το ψέμα του την κοινωνία και τη χώρα.  Ή με το νέο που έχει τη θέληση, τη δύναμη, την αντοχή και το σχέδιο για μια νέα αρχή.  Ή με την αρτηριοσκλήρωση της ακροδεξιάς, που δεν διστάζει να συναλλάσσεται και να συμμαχεί με νεοναζί, αντισημίτες, ρατσιστές και θιασώτες της φασιστικής βίας.  Ή με το ριζοσπαστισμό της αριστεράς, που θέλει και μπορεί να δώσει νέο βάθος και νέο πλάτος στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ελευθερίες του λαού. Σε αυτές τις εκλογές δε ψηφίζουμε μόνο για ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους.

Ψηφίζουμε για τη ζωή μας.

Στις 25 ψηφίζουμε.

Στις 26 φεύγουνε.


Πηγή
Το κείμενο της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη της Εύβοιας - See more at: http://left.gr/news/olokliri-i-omilia-toy-alexi-tsipra-sti-halkida#sthash.u0HyBL5j.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου