Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Πανποντιακό Πανηγύρι στα Σούρμενα


Ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να το δείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Η Ένωση Σουρμενιτών Αθηνών, Πειραιώς και Περιχώρων ιδρύθηκε το 1924 από πρόσφυγες των Σουρμένων του ιστορικού Πόντου, όταν βίαια εκδιωγμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στους πρόποδες του άνυδρου Υμηττού.


Στη συνέχεια φτάνουν στην περιοχή πρόσφυγες και από άλλα μέρη του Πόντου, όπως η Τραπεζούντα, η Τρίπολη, η Κερασούντα, η Αργυρούπολη, τα Κοτύωρα, η Ριζούντα.

Με τα λιγοστά υπάρχοντα που κατάφεραν να φέρουν μαζί τους διέσωσαν άσβεστο και αναλλοίωτο τον πολιτισμό της πατρίδας τους. Η σκυτάλη περνά από γενιά σε γενιά και ένω όλα αλλάζουν, ένα πράγμα παραμένει σταθερό στο πέρασμα του χρόνου˙ το Ταφικό Έθιμο την Κυριακή του Θωμά στο Κοιμητήριο των Σουρμένων.

Οι άνθρωποι της περιοχής μας και φέτος έχουν ανοίξει τις αγκαλιές τους για να υποδεχτούν τους χιλιάδες επισκέπτες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να ζήσουμε όλοι μαζί τις ιδιαίτερες αυτές στιγμές του πολιτισμού μας.

Η καρδιά του Οικουμενικού Ποντιακού Ελληνισμού την εβδομάδα της Διακαινησίμου χτυπά στα Σούρμενα.

Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων η οποία γιορτάζει 90 χρόνια ιστορίας, ως γνήσιος εκφραστής και θεματοφύλακας της ποντιακής παράδοσης και με αίσθημα ευθύνης για την βαριά κληρονομιά που φέρει σας προσκαλεί και φέτος και σας καλωσορίζει στο Παμποντιακόν Πανοΰρ 2014 τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα.

Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου