Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Πρωτοφανής και λυσσαλέα επίθεση στον εμβληματικό Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης

γράφει ο Άγγελος Παπασπύρου*
Πλιατσικολόγοι «επενδυτές», Υπόδικοι Επιχειρηματίες, ΜΜΕ και τοπικοί καλοθελητές σε κοινό μέτωπο

Το τραγικό συμβάν στην πόλη μας, με τον άδικο θάνατο του 13χρονου παιδιού, έγινε η αφορμή για να εξαπολυθεί από τα ΜΜΕ μια οργανωμένη εκστρατεία κατά της δημοτικής αρχής και προσωπικά του δημάρχου Χρ. Κορτζίδη.
Έτσι λοιπόν ο ελληνικός λαός έγινε τις μέρες αυτές μάρτυρας μιας πρωτοφανούς επίθεσης κατασυκοφάντησης τόσο από τα μέσα επικοινωνίας, όσο και από μερίδα της τοπικής αντιπολίτευσης.

Γιατί όμως τόσο μένος και τέτοια σφοδρή επίθεση κατά του Δημάρχου και της παράταξής του? Οι λόγοι για όσους αντιλαμβάνονται το προφανές είναι γνωστοί:

1) Ο Κορτζίδης συγκρούσθηκε με τα συμφέροντα της παραλίας, γκρέμισε τα κάγκελα του αίσχους, ελευθέρωσε το θαλάσσιο μέτωπο, έκλεισε τα παράνομα κέντρα και άνοιξε σε χιλιάδες πολίτες την παραλία, με δωρεάν πρόσβαση. Οι κύριοι «επενδυτές» τον σέρνουν από τότε στα δικαστήρια με δεκάδες αγωγές και μηνύσεις. Και σ’ αυτήν την εξοντωτική επίθεση ελάχιστοι βρέθηκαν στο πλευρό του.
2) Συγκρούσθηκε στον αυτοδιοικητικό χώρο με την πολιτική των μνημονίων και της συγκυβέρνησης που μειώνοντας τις κρατικές επιχορηγήσεις, απαιτούσε επιβάρυνση των δημοτών με αύξηση των δημοτικών φόρων, μείωση των δράσεων και λειτουργιών του Δήμου και ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών. Ο Δήμαρχος Κορτζίδης αντίθετα μείωσε ή μηδένισε τις επιβαρύνσεις, μείωσε δημοτικά τέλη και ελάφρυνε οικονομικά τους χειμαζόμενους δημότες και κατοίκους. Δεν μείωσε τις δράσεις και τα προγράμματα του Δήμου και εισήγαγε έναν εθελοντισμό με κινηματικά χαρακτηριστικά.
3) Είναι ο πρώτος Δήμαρχος που άνοιξε το δρόμο για αντίδραση της αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων, οργανώνοντας την πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών τον Αύγουστο του 2011. Και ο μοναδικός Δήμαρχος που με προσωπική ευθύνη δεν απέλυσε εργαζόμενους ορισμένου χρόνου για να μην διαλυθούν ζωτικές υπηρεσίες του Δήμου, όπως Παιδικοί Σταθμοί κ.α. Δυστυχώς κανένας άλλος Δήμαρχος της Χώρας δεν τον ακολούθησε.
4) Δημιούργησε υποδειγματικές κοινωνικές δομές στον Δήμο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο. Δομές που ξεπέρασαν τα όρια του Δήμου όπως το Κοινωνικό Ιατρείο και φαρμακείο, η τράπεζα τροφίμων, η «ανοιχτή» κουζίνα, το ανταλλακτήριο αγαθών κ.α.
5) Υπερασπίσθηκε με συνέπεια και πάθος τους εργαζόμενους, στα δικαστήρια, στις απαιτήσεις της Τρόικα, στις κινητοποιήσεις του. Και όλοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι ο μόνος Δήμαρχος που μπορεί να υπερασπισθεί τα συμφέροντά τους, στις λεγόμενες αξιολογήσεις που έρχονται, στις διαθεσιμότητες και τις επερχόμενες απολύσεις είναι ο Κορτζίδης.
6) Σήμερα συγκρούεται ανυποχώρητα με το ξεπούλημα των 6.500 στρεμμάτων του Ελληνικού που δίδεται, ουσιαστικά χαρίζεται, στον Λάτση και στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο Κορτζίδης είναι ένα εμπόδιο και σημείο αναφοράς στην αντίσταση αυτή.
7) Δημιούργησε ένα Δήμο πρότυπο με χαρακτηριστικά τη δημοκρατική λειτουργία, τη νοικοκυροσύνη και τη διαφάνεια, με μείωση του χρέους και διατήρηση και εντυπωσιακή αύξηση των κοινωνικών παροχών.

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει ο Κορτζίδης σημείο αναφοράς για μια άλλη αυτοδιοίκηση, που αντιστέκεται και ανατρέπει, αλλά –ακριβώς γι αυτό- δημιούργησαν εναντίον του ένα βαθύ μέτωπο συμφερόντων στο οποίο στοιχίζονται διαχειριστές κεφαλαίων, επενδυτές πλιατσικολόγοι, υπόδικοι επιχειρηματίες, ΜΜΕ και τοπικοί παράγοντες-καλοθελητές. Γι αυτούς, ο εμβληματικός Δήμαρχος Κορτζίδης, σύμβολο της αντίστασης και ανατροπής των σχεδίων των επιχειρηματιών της παραλίας και του Ελληνικού, πρέπει να φύγει από τη μέση. Και αφού δεν στάθηκαν αποτελεσματικές οι αίθουσες των δικαστηρίων-όπου τον έσερναν οι διάφοροι «επιχειρηματίες» της παραλίας, σειρά έχουν οι τηλε-δίκες.

Ένα τυχαίο, λοιπόν, γεγονός που συνδέεται με πλήθος εξωτερικών όρων και συνθηκών τα οποία επέδρασαν στη δημιουργία του (όπως ο ανεμοστρόβιλος, ο βαθμός ασφάλειας του παιχνιδιού από την κατασκευή του, οι παραλείψεις της διαχειρίστριας εταιρίας, οι ελλιπείς έλεγχοι, η δαιδαλώδης νομοθεσία κ.α.) χρησιμοποιήθηκε από το μέτωπο των συμφερόντων, τα Μ.Μ.Ε. που το εκπροσωπούν, από συμβούλους του ίδιου του Πρωθυπουργού και από τους τοπικούς παραγοντίσκους, χωρίς ηθικά κριτήρια και αρχές, με αποκλειστικό σκοπό να εκδιώξουν τον «ενοχλητικό» Κορτζίδη.
Η επίθεση δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Τ.Α. και σε άλλα παρόμοια θλιβερά βέβαια περιστατικά. Και είναι φανερό σε όλους ότι οι τηλεοπτικοί εισαγγελείς, Πρετεντέρης, Οικονομέας, Ευαγγελάτος και λοιποί δεν ένιωσαν τόση στενοχώρια για τον τραγικό, πράγματι, θάνατο του παιδιού, αφού παρόμοιες περιπτώσεις τις αντιμετώπιζαν «σεβόμενοι» τον τηλεοπτικό χρόνο, αλλά βρήκαν την ευκαιρία να απαλλαγούν από τον Κορτζίδη.

Οι τοπικοί παράγοντες είναι πράγματι θλιβεροί. Για να αναρριχηθούν στη δημαρχία επιστράτευσαν χυδαία επιχειρήματα, ψέματα και συκοφαντίες, επινοώντας ακόμα και ανύπαρκτα ρέματα. Διακήρυξαν παντού ότι δεν ψήφισαν την παραχώρηση του χώρου στο λούνα-παρκ γιατί απουσίαζαν. Πρόφαση που δείχνει την έλλειψη πολιτικού αναστήματος αλλά και ψοφοδεή συμπεριφορά. Αποσιώπησαν όμως επιμελώς, και αυτό είναι το τραγικό γι’ αυτούς, ότι έχουν ψηφίσει την παραχώρηση στον ίδιο χώρο του ίδιου λούνα-παρκ σε προηγούμενη συνεδρίαση, όπως και σε άλλο χώρο το 2011. Χαρακτηριστική περίπτωση πλήρους ακύρωσης των βασικών αρχών της πολιτικής ηθικής.

Όμως οι προσπάθειές τους θα πέσουν στο κενό, γιατί λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Οι δημότες του Ελληνικού και της Αργυρούπολης δεν θα τσιμπήσουν, γιατί ξέρουν τους αγώνες, το έργο και το ήθος του Κορτζίδη και της παράταξής του. Ο αγώνας για το αεροδρόμιο, την παραλία και τον Υμηττό, για την αντίσταση στις αντιλαικές πολιτικές και την ανατροπή, δε θα δοθεί στα κανάλια, αλλά στους δρόμους και τις κάλπες. Και θα κερδηθεί!

*Πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
Αργυρούπολης και Ελληνικού-Αργυρούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου