Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Εναλλακτική Δράση : εξόρμηση στην Αίγινα την Κυριακή 22 Ιουνίου

 Η εξόρμηση περιλαμβάνει: Ξενάγηση στον Ναό της Αφαίας - Προαιρετική πεζοπορία σε εύκολη δασωμένη διαδρομή - Μπάνιο σε γραφική παραλία.

Η Αίγινα κατά την αρχαιότητα αποτελούσε εποικιστικό κέντρο Πελοποννησίων, Αιγαιατών και Μυρμιδόνων. Αργότερα υπάγεται μαζί με άλλες ναυτιλιακές πόλεις στο θεσμό της Αμφικτυονίας της Καλαυρίας, συμμετέχει στη ναυμαχία της Σαλαμίνας ενάντια στους Πέρσες και κατά την κλασική εποχή αποτελεί πόλη της Αχαϊκής Συμπολιτείας. 

Ναός της Αφαίας
Ο χώρος του ιερού παρουσιάζει ίχνη λατρείας από την ύστερη Μυκηναϊκή περίοδο (1300 π.Χ.) γυναικείας θεότητας της γονιμότητας.
Ο ναός που σώζεται σήμερα χρονολογείται γύρω στο 500-490 π.Χ.: είναι ο δεύτερος, καθώς ο πρωιμότερος δωρικός χρονολογείται στο 570-560 π.Χ. και καταστράφηκε από πυρκαγιά γύρω στο 510 π.Χ. Βαθμιαία το ιερό της Αφαίας παρήκμασε μετά και την αθηναϊκή κυριαρχία στην Αίγινα και μόνο κάποιες επισκευές έγιναν τον 4ο αι. π.Χ. Μέχρι το τέλος του 2ου αιώνα είχε πια εγκαταλειφθεί. Ο ναός θεωρείται ως κορυφαία δημιουργία της αρχαϊκής αρχιτεκτονικής και πιστεύεται ότι αποτέλεσε το ναό πρότυπο για τους αρχιτέκτονες του Παρθενώνα, Ικτίνο και Καλλικράτη.
Ο ναός της Αφαίας ήταν ιδιαίτερα γνωστός από την αρχαιότητα για τα αετώματα, τα οποία κοσμούσαν και τις δύο στενές πλευρές του ναού. Τα γλυπτά των αετωμάτων ήταν πολύχρωμα και ήταν φτιαγμένα από Παριανό μάρμαρο με θεματολογία παρμένη από τον Τρωικό Πόλεμο στον οποίο συμμετείχαν ντόπιοι πολεμιστές αλλά και από την πρώτη εκστρατεία εναντίον του Λαομέδοντα  της Τροίας με αρχηγό τον Ηρακλή, όπου συμμετείχε ο γιος του Αιακού, Τελαμών.
Κεντρική φιγούρα είναι η θεά Αθηνά: στο εσωτερικό του ναού, στο σηκό, φυλασσόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς, για την προστασία του οποίου προστέθηκαν κιγκλιδώματα τόσο στον πρόναο όσο και στον οπισθόδομο.

Πρόγραμμα εξόρμησης

Η εξόρμηση περιλαμβάνει:

-Ξενάγηση στον Ναό της Αφαίας

-Εύκολη πεζοπορία 1 ώρα σε δάσος από το Μεσαγρό μέχρι το ναό της Αφαίας ( Οι φίλοι που δεν θα ήθελαν να πεζοπορήσουν θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην πόλη της Αίγινας)

-Μπάνιο στη γραφική παραλία της Αγίας Μαρίνας

07:30 Συνάντηση στο λιμάνι του Πειραιά ( Μπροστά απ’ τον Αγ. Σπυρίδωνα από όπου φεύγουν τα καράβια για Αίγινα)
07:45 Επιβίβαση στο πλοίο για Αίγινα
08:00 Αναχώρηση πλοίου
6 μμ Επιστροφή στον Πειραιά

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής
Μιμίκα Θεοδωρίδου 2108963660 (10πμ-2μμ) - 6982209948 ή στο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου