Στοιχεία για ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο σκάνδαλο των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δηλώνει ότι βρήκε η Δικαιοσύνη. Όμως η κυβέρνηση, που γνώριζε τουλάχιστον από τον Μάιο τη δικογραφία, έσπευσε να κλείσει την Βουλή, με αποτέλεσμα να παραγραφούν οι ευθύνες όσων υπουργών εμπλέκονται στο σκάνδαλο!

Αυτό προέκυψε από τη δικογραφία που έστειλαν από τον Μάρτιο στη Βουλή οι εισαγγελείς Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριανός και Πόπη Παπανδρέου. Όπως τονίζουν στο διαβιβαστικό προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, "από την προκαταρκτική εξέταση που
διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης υπουργών - μελών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των Ευ. Βενιζέλου, πρ. υπουργού Εθνικής Άμυνας, και Γ. Παπακωνσταντίνου, πρ. υπουργού Οικονομικών, κατά το χρονικό διάστημα από την 17-10-2010 κ.ε.". Οι εισαγγελείς τονίζουν ότι συνεχίζεται η προκαταρκτική εξέταση όσον αφορά τα λοιπά εμπλεκόμενα πρόσωπα για τα οποία δεν εμποδίζεται η πρόοδος της έρευνας ή της εξέτασης.
 
Μεθόδευση για παραγραφή
 
Όμως η οσμή σκανδάλου γίνεται πολύ πιο έντονη από τη "διαχείριση" - μεθόδευση που έκανε η κυβέρνηση. Αρχικά η δικογραφία έμεινε στον Άρειο Πάγο περίπου 1,5 μήνα, ενώ θα έπρεπε να διαβιβαστεί στον υπουργό Δικαιοσύνης. Όμως ακόμη και όταν ο Χαράλαμπος Αθανασίου την παρέλαβε, την καταχώνιασε και την έστειλε στη Βουλή μετά από έναν μήνα! Ενδεικτικό της χρονοτριβής είναι ότι η δικογραφία χρειάσθηκε έξι ημέρες για να φτάσει από το γραφείο Αθανασίου στη Βουλή!

Και (σύμπτωση;) την ημέρα που έφθασε στη Βουλή η δικογραφία (4 Ιουνίου), η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κλείνει η σύνοδος της ολομέλειας, επιφέροντας ως αποτέλεσμα την παραγραφή όλων των αδικημάτων με βάση τον νόμο περί υπουργών που είχαν τελεστεί έως και τον Ιούνιο του 2012. Ουσιαστικά η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου οδήγησε σε παραγραφή τις ποινικές ευθύνες των Ευ. Βενιζέλου και Γ. Παπακωνσταντίνου για το σκάνδαλο των υποβρυχίων!

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Ιουνίου ήταν η απολογία στη Βουλή του γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, που ενδιέφερε την κυβέρνηση. Μόλις ολοκληρώθηκε η επεισοδιακή ομιλία, το Μαξίμου έκλεισε τη Βουλή...
 
Πρωτοβουλία Ζ. Κωνσταντοπούλου

Η σκανδαλώδης υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Μετά την άρνηση της κυβέρνησης να συσταθεί εξεταστική επιτροπή (στις 8 Δεκεμβρίου 2013), η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι υπεύθυνη για την κοινοβουλευτική ομάδα επί θεμάτων δικαιοσύνης, διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απέστειλε (στις 20 Δεκεμβρίου) στους εισαγγελείς Διαφθοράς τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά και τα κατατεθέντα έγγραφα της συνεδρίασης της ολομέλειας.

Οι εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριανός και Πόπη Παπανδρέου, όπως αναφέρουν, διεξήγαγαν προκαταρκτική εξέταση, από την οποία προέκυψαν τα στοιχεία για τους δύο πρώην υπουργούς.
 
ΠΑΣΟΚ: Δεν μπορείτε να ελέγξετε τον Ευ. Βενιζέλο!

Πανικόβλητο το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε με ανακοίνωση στην οποία δεν εκφράζει την εμπιστοσύνη του προς τη Δικαιοσύνη, αλλά επιτίθεται στους εισαγγελείς Διαφθοράς. Μάλιστα δηλώνει ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τον Ευ. Βενιζέλο και καλεί την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ελέγξει όχι μόνο τους εισαγγελείς Διαφθοράς, αλλά και την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών Ελένη Ράικου, η οποία συμφώνησε με την κρίση των Ελευθεριανού - Παπανδρέου ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τους δύο υπουργούς!

Σαμαράς - Βενιζέλος, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι συνεταίροι στη διάπραξη ή τη συγκάλυψη των πιο σοβαρών εγκλημάτων κατά του Δημοσίου, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα και με όσα είπε ο γραμματέας της Κ.Ο. Παναγιώτη Ρήγας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, υποστηρίζει ότι οι εισαγγελείς Διαφθοράς δεν έκαναν προκαταρκτική εξέταση και ότι στη δικογραφία δεν περιλαμβάνεται τίποτε άλλο πέραν των πρακτικών της Βουλής.

Συμπέρασμα: από τα πρακτικά της Βουλής και μόνο προκύπτουν οι ευθύνες για Ευ. Βενιζέλο και Γ. Παπακωνσταντίνου!


Πηγή