Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

"Οι δώδεκα ένορκοι" στην Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης

Την ταινία του Σίντνεϊ Λιούμετ "οι Δώδεκα Ένορκοι" προβάλλει η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης στην "Ταράτσα" (Ελ.Βενιζέλου 12 & Αιγαίου) την Πέμπτη 3 Ιουλίου στις 9.00μμ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
 

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα προβολών στην "Ταράτσα" εδώ.


Υπόθεση:
Η ταινία ξεκινάει στην αίθουσα ενός δικαστηρίου όπου ένα 18χρονο αγόρι από την Ισπανία καταδικάζεται με θανατική ποινή σε ηλεκτρική καρέκλα για την δολοφονία του πατέρα του. Ο δικαστής καλεί τους δώδεκα ένορκους να αποσυρθούν για να βγάλουν την ετυμηγορία τους. Για να "εκτελεστεί" ο 18χρονος κατηγορούμενος θα πρέπει να συναινέσουν και οι 12. Μέσα σε ένα ψυχρό, αλλά αποπνικτικό δωμάτιο με ένα μεγάλο τραπέζι και δώδεκα καρέκλες διαδραματίζεται όλη υπόθεση της ταινίας. Στην αρχή της συνεδρίας δείχνουν ότι οι ένορκοι είναι πεπεισμένοι πως ο νεαρός είναι ένοχος. Καλούνται να ψηφίσουν. Όλοι ψηφίζουν ότι είναι ένοχος εκτός από τον 8ο ένορκο (Χένρι Φόντα), ο οποίος διατηρεί αμφιβολίες για την ενοχή του νεαρού και προσπαθεί να πείσει τους υπόλοιπους έντεκα ενόρκους ότι τα στοιχεία δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσο φαίνονται. Μέσα από διάφορες συζητήσεις μεταξύ τον ενόρκων ξεδιπλώνονται μπροστά μας δώδεκα διαφορετικές προσωπικότητες και η ταινία καταλήγει σε μια αποκάλυψη των αδυναμιών, των προκαταλήψεων και των προβλημάτων του κάθε ενόρκου. Πόσο εύκολα μπορείς να αποφασίσεις να στείλεις στο θάνατο έναν άνθρωπο; Πόσο αδιάσειστες μπορούν να είναι κάποιες μαρτυρίες; Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η υποκειμενικότητα, οι προκαταλήψεις ακόμη και η ανευθυνότητα του καθενός από τους δώδεκα;


Σκηνοθεσία : Σίντνεϊ Λιούμετ
με τους Χένρι Φόντα, Μάρτιν Μπάλσαμ, Τζον Φέντλερ, Λι Τζέι Κομπ, Ι. Τζι Μάρσαλ, Τζακ Κλούγκμαν, Εντ Μπινς, Τζακ Γουάρντεν, Τζόζεφ Σουίνι, Εντ Μπέκλεϊ, Τζορτζ Βόσκοβεκ, Ρόμπερτ Βέμπερ
 
Περισσότερα :
Εμπλέκει και τον θεατή
Με αυτήν την πολυμορφία των τοποθετήσεων των ενόρκων απέναντι στην υπόθεση να ενισχύει την έντονα κοινωνική διάσταση του έργου και έχοντας στα χέρια του ένα ευφυέστατο σενάριο, ο Λιούμτ εμπλέκει και τον θεατή στην ιστορία του, κάνοντάς τον να συμμετέχει διαρκώς νοητικά σε αυτήν, παίρνοντας κι ο ίδιος θέση, δίνοντας απαντήσεις, επιχειρηματολογώντας, συμφωνώντας ή διαφωνώντας.
Συνολικά, πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλογραμμένο και ευφυές φιλμ, ενώ από το καστ ξεχωρίζει ο Lee J. Cobb, με μια ερμηνεία αληθινά καταπληκτική.


Πηγή και ακόμη περισσότερα εδώ : http://www.myfilm.gr/13276

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου