Προσφυγή στο ΣτΕ, προκειμένου να κριθούν ως αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου για την αξιολόγηση, κατέθεσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, εν μέσω νέων απειλών του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για παράβαση καθήκοντος προς τους δημάρχους που δεν εφαρμόζουν το νέο σύστημα.
Ειδικότερα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του Ν.4250/2014 και να ακυρωθούν, καθώς αφενός παραβιάζουν την αρχή της αξιοκρατίας και της ισότητας των υπαλλήλων του Δημοσίου, αφετέρου δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή στους εργαζόμενους των ΟΤΑ Α' Βαθμού. Η προσφυγή αυτή προς το ΣτΕ αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια στις 10 Οκτωβρίου 2014.

Στην ανακοίνωσή της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ τονίζει ότι, «όπως και παλαιότερα τονίσαμε, η κυβέρνηση και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επιχειρούν μέσω μιας απλής εγκυκλίου να επεκτείνουν τις διατάξεις του Ν.4250/2014, να εισαγάγουν την «αξιολόγηση» και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εν τέλει (αυτός είναι ο πραγματικός στόχος) να δημιουργήσουν δεξαμενές διαθεσίμων προς απόλυση εργαζομένων. Κι όλα αυτά, με διαδικασίες παράνομες και επιζήμιες τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους όσο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Επιπλέον, η ομοσπονδία των δημοτικών υπαλλήλων απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία προς τα αρμόδια υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών καλώντας τις ηγεσίες τους «να αναλογιστούν το μέγεθος του ολισθήματός τους και να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση εγκυκλίου που θα αποκαθιστά τη νομιμότητα, διευκρινίζοντας πώς οι διατάξεις του Ν.4250/2014 ουδεμίας εφαρμογής μπορούν να τύχουν στους εργαζόμενους των ΟΤΑ Α' Βαθμού".
 
Μητσοτάκης: Οι δήμαρχοι παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους

Σε συνέχεια των απειλών του γεν. γραμ. του ΥΔΜΗΔ για πειθαρχικές διώξεις σε όσους δεν εφαρμόζουν τον νόμο για την αξιολόγηση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης στηλίτευσε όσους δήμους και δημάρχους δεν εφαρμόζουν την αξιολόγηση, κάνοντας λόγο για παράβαση ακόμη και των τυπικών τους υποχρεώσεων. Προς επίρρωση του τελευταίου, ανέφερε και το παράδειγμα άρνησης άσκησης των ενδίκων μέσων κατά πρωτοδίκων αποφάσεων που δικαιώνουν εργαζόμενους ορισμένου χρόνου. "Πρόκειται για παρανομία", υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, "για παράβαση καθήκοντος... Ο δήμαρχος οφείλει να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα, είναι υποχρεωμένος, δεν έχει καμία επιλογή...", κατέληξε.

Ειδικά πάντως για την άρνηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δήμων να προχωρήσουν στην αξιολόγηση, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως πρόκειται όντως "για ζήτημα που πρέπει να το συζητήσουμε με το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών"...

Πηγή