Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

"Τα μυστικά της κρεβατοκάμαρας" από την Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης

"Τα Μυστικά της Κρεβατοκάμαρας - Pillow Talk" του Μάικλ Γκόρντον προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης την Τετάρτη 2 Ιουλίου στις 9.00μμ. Η προβολή θα γίνει στον Δημοτικό Κινηματογράφο Ηλιούπολης "Μελίνα Μερκούρη" (Λεωρόρος Ειρήνης 50).

Ολόκληρο το θερινό πρόγραμμα προβολών της Κ.Λ.Η. θα το δείτε εδώ. 

Λίγα λόγια για την ταινία :

Το παράξενο με τις κλασικές ταινίες είναι ότι εάν έχεις δει λίγες από δαύτες νομίζεις ότι μυρίζουν ναφθαλίνη. Ξέρεις τώρα… βγήκαν σε μια εποχή όπου το σεξ και η βία ήταν θέματα ταμπού, οπότε δεν μπορεί, οι παλιές ταινίες θα είναι και αυτές άκρως συντηρητικές.

Από την άλλη, δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από μία παλιά κλασική ταινία που σου βγάζει τη γλώσσα και σου λέει: «Το περίμενες αυτό από μένα;»

Πάρτε για παράδειγμα το Ψυχώ του Χίτσκοκ: ζευγαράκι κρύβεται σε ξενοδοχείο για λίγο σεξ, η πρωταγωνίστρια έχει πεθάνει μέχρι τα μισά της ταινίας, ένας άνδρας που έχει κόλλημα με τη μαμά του και ντύνεται γυναίκα σκοτώνοντας αθώες (;) υπάρξεις.

Εντάξει, μην τρελαθούμε κιόλας. Το Μυστικά της Κρεβατοκάμαρας δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Παρ’ όλα αυτά είναι σχεδόν σοκαριστικό πόσο προχωρημένο είναι για την εποχή του.

Ατάκες όπως: «-Κοίτα, δεν ξέρω τι σε απασχολεί, αλλά μην ξεσπάς τα προβλήματα που έχεις στην κρεβατοκάμαρά σου σε μένα. -Δεν έχω προβλήματα στην κρεβατοκάμαρα. Δεν υπάρχει τίποτα στην κρεβατοκάμαρά μου που να με απασχολεί. -Ω, τι κρίμα!» ακούγονται συχνά στην ταινία.

Αυτή η φαινομενική αντιπαλότητα
των δύο κεντρικών χαρακτήρων, το συνεχές «κόψιμο-ράψιμο» της γλώσσας κάνουν την ταινία απολαυστική, και ας έχουν περάσει 54 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε.

Πολλοί έχουν πει ότι πρόκειται για την επιτομή του συντηριτισμού στο Χόλιγουντ. Και όμως, το Pillow Talk δεν είναι μια ταινία για τον έρωτα, αλλά για το σεξ (έχει χαρακτηριστεί -και όχι άδικα- ως το Sex and the City της δεκαετίας του 1950) και ως τέτοια καταφέρνει να πει πράγματα που σε μία συντηρητική περίοδο απλά δεν μπορούσαν να ειπωθούν.

Το γεγονός ότι τα έλεγε ο Ροκ Χάντσον, το μάτσο είδωλο που αργότερα αποκάλυψε ότι ήταν ομοφυλόφιλος, είναι κάτι που ακόμα ενθουσιάζει τους φοιτητές των κινηματογραφικών σχολών -αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ειρωνία εάν σκεφτεί κανείς ότι παίζει με την ταυτότητά του σε πολλές ταινίες του, ακόμα και στο Pillow Talk.

Και, φυσικά, το Pillow Talk αποτέλεσε την απαρχή της δημιουργικής συνεργασίας του Ροκ Χάντσον με την Ντόρις Ντέι που περιλαμβάνει τρεις ανάλαφρες και έξυπνες κομεντί (εκτός από το Pillow Talk αυτές είναι οι: Send Me No FLowers και Lover, Come Back).

Τα Μυστικά της Κρεβατοκάμαρας δεν είναι η τέλεια ταινία. Αλλά κάνει φανερές τις αδυναμίες της, περηφανεύεται γι’ αυτές και τις περνά μέσα από δύο δυναμικούς χαρακτήρες που δίνουν δύο εξαιρετικές ερμηνείες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου