Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Μνημονιακή "αξιοποίηση" και των δασών

γράφει ο Κώστας Παπαγιάννης
 
Το κυβερνητικό δόγμα «νόμος είναι το δίκιο του επενδυτή» βρίσκει εφαρμογή και στην περίπτωση του νομοσχεδίου για τα δάση, η επεξεργασία του οποίου ξεκίνησε χθες στη Βουλή, με συνοπτικές διαδικασίες, όπως συνήθως. Το νομοσχέδιο βρίθει φωτογραφικών
διατάξεων που εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα μεγαλύτερα από αυτά του απλού μικροϊδιοκτήτη, πίσω από τον οποίο «κρύφτηκαν» οι κυβερνητικοί βουλευτές στην επιχειρηματολογία τους. Πιστοί στον μνημονιακό τους λαϊκισμό οι εισηγητές της συγκυβέρνησης χρησιμοποίησαν τα επιχειρήματα της τακτοποίησης των αμφισβητούμενων εκτάσεων σε δασικές περιοχές και της «αξιοποίησης» της περιουσίας των πολιτών, μιλώντας μάλιστα για αποκατάσταση του κράτους δικαίου.

Αξιοποιώντας τις πιο «δημοφιλείς» διατάξεις του νομοσχεδίου απέφυγαν να αναφερθούν σε βάθος στις διατάξεις που επιτρέπουν μέσα στις δασικές εκτάσεις οικοδομικές δραστηριότητες όπως εξορύξεις, εγκατάσταση αποθηκών πετρελαίου ή πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες. Χρησιμοποιώντας το ιδεολόγημα του περιβαλλοντικού ισοζυγίου επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για την άρση του χαρακτηρισμού ως αναδασωτέων αρκετών δασικών περιοχών, ενέργεια σαφώς αντισυνταγματική, με το επιχείρημα της μη απώλειας της ποσότητας πρασίνου

Το νομοσχέδιο αντιμετώπισε την καθολική αντίδραση της αντιπολίτευσης, καθώς το επέκριναν έντονα ακόμα και οι εισηγητές των ΑΝ.ΕΛΛ. και των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, που φάνηκε ότι δεν ήθελαν να μιλήσουν εναντίον των ρυθμίσεων για δασικές εκτάσεις που διεκδικούν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, καταφερόμενοι εναντίον των φωτογραφικών για μεγάλα οικονομικά συμφέροντα διατάξεων.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε με ένταση καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ν. Ταγαράς ζήτησε σύντμηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών με απώτερο σκοπό το νομοσχέδιο να συζητηθεί στο β' θερινό τμήμα της Βουλής την επόμενη εβδομάδα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου διαμαρτυρήθηκε γι' αυτή την επιλογή και αντίθετα ζήτησε αυτό το κρίσιμο νομοσχέδιο να αποσυρθεί ή έστω να κατατμηθεί και να αφαιρεθούν οι αμφιλεγόμενες διατάξεις, κυρίως οι εμφανώς αντισυνταγματικές.



Ν. Ταγαράς: Λύνουμε αμαρτίες του παρελθόντος 
 

Ο Ν. Ταγαράς αμφισβήτησε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικές και κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσεις «δημιουργικές προτάσεις» κι όχι «αφορισμούς». Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος σχολίασε ότι το νομοσχέδιο είναι «μια πρώτη σημαντική προσπάθεια που λύνει αμαρτίες του παρελθόντος», ενώ ισχυρίστηκε ότι «τολμάμε και δίνουμε λύσεις». Από τις επισημάνσεις του Ν. Ταγαρά σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση φάνηκε ότι βασική στόχευση είναι η επέκταση της πόλης, κυρίως της Αθήνας, προς τις περιαστικές περιοχές.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι σε περιπτώσεις όπως αυτές του Αγ. Στεφάνου «ή γκρεμίζουμε όλα τα σπίτια και το ξανακάνουμε δάσος ή το κράτος λύνει το ερμαφρόδιτο τοπίο», ενώ επισήμανε ότι στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού ισοζυγίου το Δημόσιο θα βγει ωφελημένο από αυτό το «ξεκαθάρισμα του τοπίου». Σχετικά με τις επεμβάσεις στις δασικές περιοχές που το νομοσχέδιο επιτρέπει, ο Ν. Ταγαράς δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι αρκετές από αυτές ήδη προβλέπονται σε άλλους νόμους, ενώ υπερασπίστηκε τη φιλοσοφία των ρυθμίσεων διερωτώμενος: «Πού να βάλουμε τις δεξαμενές πετρελαίου; Στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή στις πόλεις;».

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Μ. Σενετάκης χρησιμοποίησε την επιχειρηματολογία των αναγκαίων αλλαγών ισχυριζόμενος ότι «το προηγούμενο καθεστώς δεν εμπόδισε τις καταπατήσεις και τα αυθαίρετα, αντίθετα εμπόδισε πολίτες από το να αξιοποιήσουν την περιουσία τους», προσθέτοντας ότι το μέχρι σήμερα νομικό καθεστώς «επέτρεψε την αδράνεια κι έδωσε προτεραιότητα στη στασιμότητα». Παρόμοια η επιχειρηματολογία του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Χρ. Γκόκα, που σημείωσε ότι «600.000 ιδιοκτήτες μεριδίων δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους» μιλώντας για «αποκατάσταση του κράτους δικαίου».
 
Κ. Ιγγλέζη: Η γη είναι δημόσιο αγαθό κι όχι εμπορεύσιμο είδος 


«Ταφόπλακα στις προσπάθειες για ορθολογική διαχείριση των δασών» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η εισηγήτρια του Κ. Ιγγλέζη, που επισήμανε όχι μόνο την αντισυνταγματικότητά του, αλλά και την καθολική του απόρριψη από τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σχολιάζοντας το ζήτημα της ιδιωτικής πολεοδόμησης η Κ. Ιγγλέζη μίλησε για «ανάθεση της πολεοδόμησης της χώρας στις τουριστικές επιχειρήσεις» και σχολίασε τις φωτογραφικές διατάξεις που «διευκολύνουν συγκεκριμένα συμφέροντα». Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η γη είναι δημόσιο αγαθό κι όχι εμπορεύσιμο είδος» και επισήμανε ότι οι ανταλλαγές εκτάσεων είναι «νομικά έωλες» κι εξυπηρετούν «ψηφοθηρικές σκοπιμότητες».

Η Κ. Ιγγλέζη αναφέρθηκε και στο ζήτημα του περιβαλλοντικού ισοζυγίου σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα δάση «όπως τα περίπτερα, αν μας εμποδίζει, το μεταφέρουμε αλλού». Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση στα δάση θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου, όπως και του ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού.

Ο Β. Αποστόλου τόνισε ότι είναι ρητή η συνταγματική διάταξη σχετικά με τις αναδασωτέες διατάξεις, προβλέποντας ότι αρκετές από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα ακυρωθούν από το ΣτΕ. Παράλληλα, σχολίασε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δημιουργούν προβλήματα όσον αφορά το τεκμήριο της κυριότητας του Δημοσίου, το οποίο δέχεται ήδη εδώ και καιρό αμφισβήτηση. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη αναφέρθηκε στο κυβερνητικό επιχείρημα για την προστασία της περιουσίας των πολιτών επισημαίνοντας ότι «προκαλεί θυμηδία όταν σκεφτεί κανείς τι έχετε φέρει κατά της ιδιοκτησίας του πολίτη όλα αυτά τα χρόνια», ενώ τόνισε τις ευθύνες προς τις επόμενες γενιές που φέρουν οι βουλευτές που θα στηρίξουν το νομοσχέδιο.




Κατά του νομοσχεδίου η αντιπολίτευση
 
Ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛΛ. Κ. Δαμαβολίτης δήλωσε σύμφωνος με τις διατάξεις για την αναβίωση εγκαταλελειμμένων οικισμών, όπως και για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, αλλά μίλησε για «εγκληματική πλατφόρμα» όσον αφορά διατάξεις που επιτρέπουν λατομεία μέσα σε δάση ή αυτές για τις δεξαμενές πετρελαίου διερωτώμενος «ποιοι επιχειρηματίες φωτογραφίζονται».

Ο εισηγητής της ΔΗΜ.ΑΡ. Ν. Τσούκαλης ζήτησε «να μιλήσουμε για το ζήτημα με άλλους όρους, εκτός της οικονομικής ανάπτυξης» σχολιάζοντας ότι τα μνημονιακά χρόνια επικρατεί «πανικός για οικονομική μεγέθυνση» με αποτέλεσμα να «θυσιάζονται ατομικά δικαιώματα, δημοκρατία και φυσικό περιβάλλον».

Ο Ν. Μωραΐτης από το ΚΚΕ τόνισε ότι με το νομοσχέδιο προβλέπονται τεράστια κέρδη για το ιδιωτικό κεφάλαιο και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση που θέτει η Ε.Ε. κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. ότι δεν είπαν τίποτα γι' αυτήν την παράμετρο. Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Κ. Γιοβανόπουλος σχολίασε ότι «υπάρχουν λύσεις που δίνονται», αλλά αναφέρθηκε κι αυτός στις φωτογραφικές διατάξεις επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις προβλέψεις για πεντάστερα ξενοδοχεία στο δάσος.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου