Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

"Σιωπηλός Γάμος" από τις ασύρματες προβολές

Η ταινία "Σιωπηλός Γάμος (Nunta muta - Silent Wedding, 2008)" θα προβληθεί την Τετάρτη 23 Ιουλίου στις 9.00μμ στο Πάρκο Ασυρμάτου, στον Άγιο Δημήτριο από την Ανοιχτή Συνέλευση για τη Διεκδίκηση του Ασυρμάτου.

Το πρόγραμμα προβολών του Ιουλίου στον Ασύρματο μπορείτε να το δείτε εδώ.
 
Σκηνοθεσία: Horatiu Malaele Πρωταγωνιστούν: Meda Andreea Victor, Alexandru Potocean, Valentin Teodosiu.
Λίγα λόγια για την ταινία:
 
Ρουμανία, 1953, σ’ ένα μικρό χωριό οι ελάχιστοι κάτοικοι, είναι αρκετοί ώστε να γεμίζουν την πλατεία του χωριού
και την εκκλησία, σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις! Ένα ζευγάρι ετοιμάζεται να παντρευτεί. Όλο το χωριό επί ποδός για τις προετοιμασίες για το μεγάλο γλέντι, στο οποίο φυσικά είναι όλοι καλεσμένοι. Ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά τους μια πομπή οχημάτων του Ρωσικού Στρατού που τους ανακοινώνει πως ο Στάλιν πέθανε.

Κηρύσσεται Εθνικό Πένθος και ο επικεφαλής του στρατιωτικού αποσπάσματος τους απαγορεύει να γλεντήσουν. Αυτοί όμως αποφασίζουν ότι τίποτα δεν θα διακόψει τη χαρά τους και αποφασίζουν να γιορτάσουν το γάμο των παιδιών τους στα μουγκά. Το 1953 στην κομμουνιστική Ρουμανία, ένα μικρό χωριό ετοιμάζεται για έναν γάμο. Και ενώ το γλέντι είναι έτοιμο να αρχίσει, ένας στρατηγός του Σοβιετικού στρατού τους ενημερώνει ότι ο Στάλιν πέθανε το προηγούμενο βράδυ και ότι έχουν απαγορευτεί όλες οι εκδηλώσεις χαράς για μία εβδομάδα.

Εκείνοι όμως θα αποφασίσουν να αψηφήσουν τις διαταγές και να το γλεντήσουν στα… μουγκά. Μπριόζο και φωνακλάδικο με στοιχεία σλάπστικ κωμωδίας και φάρσας, το πρώτο κινηματογραφικό εγχείρημα του θεατρικού σκηνοθέτη Horatiu Malaele είναι ένα χάρμα οφθαλμών. Τα θεατρικά του κατάλοιπα εμφανέστατα στους έξυπνους διαλόγους και τη σύνθεση των χαρακτήρων - στοιχεία στα οποία οικοδομείται ολόκληρη η ταινία, αφού το κεντρικό στοιχείο της υπόθεσης, ο βουβός γάμος, καταλαμβάνει μόλις δέκα με δεκαπέντε λεπτά φιλμικού χρόνου.

Δεν σε αφήνει ωστόσο ούτε στιγμή να βαρεθείς. Το πολιτικό background της ιστορίας, αν και είναι αυτό που κατ’ ουσία κινεί τα νήματα, είναι έξυπνα υποτονισμένο και δεν κλέβει σε κανένα σημείο την παράσταση. Αντίθετα υπερτονισμένοι είναι οι χαρακτήρες μέσα στην υπερβολή τους και με την ιδιαιτερότητά τους
χαρίζουν αλλεπάλληλες στιγμές γέλιου.
Ο ίδιος ο βουβός γάμος είναι μια συρραφή απολαυστικών εμπνεύσεων από την αρχή ως το τέλος του και δικαιολογεί το χαρακτήρα του ως το highlight της ταινίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου