Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Χαιρετισμός της Ρένας Δούρου στην εκδήλωση Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης στο Χαϊδάρι

Φίλες και φίλοι,

Το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των λοιπών γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα μας συνιστά ένα αίτημα, όπως συχνά λέω, νομικά δίκαιο, πολιτικά ορθό και, το κυριότερο, ηθικά επιβεβλημένο.

Ένα αίτημα υπερ-ώριμο, το οποίο ωστόσο ΟΥΔΕΠΟΤΕ διεκδίκησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, δίνοντας έτσι άλλοθι στη γερμανική απραξία.

Ένα αίτημα υπερ-ώριμο, καθώς η χώρα μας είναι η μόνη που δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από τη Γερμανία, σε αντίθεση με όλα τα άλλα θύματα του ναζισμού.


Ένα αίτημα που ακόμη και σήμερα είναι φανερό, παρά τα κατά καιρούς περί του αντιθέτου λεγόμενα, ότι δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. 

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η παραίτηση τον Απρίλιο του Μανόλη του Γλέζου από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, επισημαίνοντας την αδράνειά της και τη μετατροπή της, από τους κυβερνητικούς βουλευτές, σε… επιτροπή μελέτης.

Ενώ σήμερα εκείνο που χρειάζεται επειγόντως είναι η δράση.
Δράση σε όλα τα επίπεδα, εντός κι εκτός Ελλάδας.

Δράση για ενημέρωση και ανάληψη πρωτοβουλιών από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρώπης.

Δράση για ενημέρωση και κινητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.

Αλλά και στο εσωτερικό, η κυβερνητική ολιγωρία πρέπει να αντικατασταθεί από μια ευρύτατη λαϊκή συμπαράταξη, η οποία και θα πιέσει την κυβέρνηση να προβεί στις αυτονόητες απαραίτητες ενέργειες.

Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών κρίσιμο ρόλο μπορεί και οφείλει να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.

Το χρωστάει αυτό η Αυτοδιοίκηση στο ρόλο που οφείλει να παίξει ως κοιτίδα άμεσης δημοκρατίας.

Ο ρόλος λοιπόν της Αυτοδιοίκησης και ειδικά της Περιφέρειας Αττικής στην ανάδειξη θεμάτων, όπως αυτό των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας, στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ.α., είναι σήμερα ένα πεδίο που η νέα περιφερειακή Διοίκηση της «Δύναμης Ζωής» θα επιδιώξει να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Να αξιοποιήσει, να δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο σε ό,τι προβλέπεται στο άρθρο 203 του «Καλλικράτη» για κοινές δράσεις των Περιφερειών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Συγκεκριμένα, μέσα από τη συμμετοχή της στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ένωση Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών καθώς και στα διεθνή δίκτυα πόλεων και περιφερειών. 

Έτσι, οι αλληλέγγυες περιφέρειες της Ευρώπης μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ενημέρωση, τη διεθνοποίηση, την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα διεθνές, ευρωπαϊκό περιβάλλον που θα ασκήσει πολλαπλασιαστική πίεση στην κατεύθυνση της υλοποίησης του δίκαιου αιτήματος του λαού μας έναντι της Γερμανίας. 

Στον αγώνα αυτόν, η νέα Περιφερειακή Διοίκηση της «Δύναμης Ζωής» θα επιδιώξει να εμπνεύσει και να πρωταγωνιστήσει.

Για να αποδοθεί Δικαιοσύνη.

Γιατί έστω κι ένα μάρκο να ήταν, είναι θέμα ηθική αρχής και ιστορικής δικαίωσης.

Πηγή : www.renadourou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου