Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Μάχη με τα κουνούπια στα 3Β

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, εφαρμόζουν πρόγραμμα επίγειας καταπολέμησης των κουνουπιών σε λιμνάζοντα ύδατα, φρεάτια και αγωγούς ομβρίων υδάτων και σε απολήξεις ρεμάτων.

Οι ψεκασμοί διενεργούνται από ειδικευμένα συνεργεία με τη χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε έγκαιρα τον Απρίλιο και οι εργασίες συνεχίζονται καθ' όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, με ιδιαίτερη έμφαση κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Για την ολοκληρωμένη καταπολέμηση και περιορισμό του πληθυσμού των κουνουπιών, πέραν των δράσεων που αναλαμβάνουν ο Δήμος και η Περιφέρεια, απαιτείται και η μέριμνα των κατοίκων για την καταπολέμηση των εστιών που δημιουργούνται στις ιδιοκτησίες τους.

Πολλά από τα κουνούπια γεννιούνται και ζουν στο μπαλκόνι μας, στις αυλές μας ή στους κήπους μας. Μπορούμε να μειώσουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών, μειώνοντας τα σημεία εκείνα, όπου μπορεί να ζήσει και να μεγαλώσει η προνύμφη τους. Η Δ/νση Περιβάλλοντος & Πρασίνου του Δήμου για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των δημοτων παραθέτει οδηγίες και συμβουλές με σκοπό την εξάλειψη εστιών ανάπτυξης κουνουπιών και επομένως για την προστασία από τα κουνούπια και τις ασθένειες των οποίων είναι φορείς (ιός δυτικού Νείλου, κίτρινος και δάγκειος πυρετός και ελονοσία).
• Εξάλειψη λιμνάζοντων υδάτων που αποτελούν τις κύριες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών σε κατοικημένες περιοχές (περίσσεια νερού σε γλάστρες, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων, υδρορροές, ποτίστρες ζώων και άλλα μέρη),
• Εντοπισμός και εξουδετέρωση κάθε εστίας ανάπτυξης κουνουπιών από τους ιδιοκτήτες τουριστικών και άλλων επιχειρήσεων στους χώρους ευθύνης τους,
• Καθαρισμός, απομάκρυνση σκουπιδιών, καθώς και άντληση τυχόν λιμναζόντων νερών από τους ιδιοκτήτες εγκαταλελειμμένων οικιών και νεοαναγειρόμενων οικοδομών,
• Χρήση κίτρινων λαμπτήρων για το φωτισμό εξωτερικών χώρων, μιας και προσελκύουν λιγότερα κουνούπια,
• Τα φρεάτια και τα καπάκια βόθρων να είναι ερμητικά κλειστά
• Τα ακάθαρτα νερά πάσης φύσης να οδηγούνται σε στεγανό βόθρο ή το δίκτυο ακαθάρτων, όπου υπάρχει
• Τα λούκια των ομβρίων βροχής να καθαρίζονται από τα φύλλα ή άλλα ξένα σώματα, ώστε να μην υπάρχει στάσιμο νερό.
• Το πότισμα των κήπων να γίνεται κατά προτίμηση πρωινές ώρες
• Να λαμβάνονται όλα τα γνωστά μέτρα ατομικής πρόληψης, όπως μακριά ρούχα, εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σκευάσματα κ.τ.λ.
Παράλληλα παρακαλούνται οι δημότες να επικοινωνούν τηλεφωνικά με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου (Δ/ση Περιβάλλοντος & Πράσινου στα τηλ.:2132020750 -755 Χατζογιαννάκη Ειρήνη) προκείμενου να ενημερώνουν την Υπηρεσία για τυχόν λιμνάζοντα ύδατα στην περιοχή τους, ώστε να υπάρξει άμεση επέμβαση.

Πηγή: www.notioanatolika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου