Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Πουλάνε τρέλα και μοιράζουν υποσχέσεις

«Θερμή» υποδοχή στην υφυπουργό Υγείας
επεφύλαξαν οι εργαζόμενοι
του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
Από το αν η Ε.Ε. θα δώσει τα 30 εκατ. ευρώ που ζητάει το υπουργείο Υγείας ή από το αν περισσέψουν πόροι από τα άλλα υπουργεία εξαρτάται η πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης,
σύμφωνα με τα όσα δεν είπε, αλλά σαφώς εννόησε χθες στη Θεσσαλονίκη η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα


Το σπαρασσόμενο από έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) επισκέφτηκε η κυρία Παπακώστα και συζήτησε με το ιατρικό και διοικητικό προσωπικό τους «βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα πατήσει η μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία». Παρά το ότι της επιφυλάχτηκε «θερμή» υποδοχή από τους εργαζομένους που κρέμασαν πανό και της φώναξαν ότι είναι ανεπιθύμητη, η συνάντηση έγινε κανονικά.
 
Σ' αυτήν, η Κ. Παπακώστα έθεσε ως προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας τον κοινωνικό αποστιγματισμό, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ψυχικώς πασχόντων, και την ένταξη στην κοινοτική φροντίδα και στην κοινωνική ενσωμάτωση των πολιτών που έχουν ανάγκη υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Αυτό, όπως δήλωσε, θα γίνει «αξιοποιώντας τις κρατικές δομές, βάζοντας κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Υγείας όλες τις δομές, τα ΝΠΙΔ ώστε να υπάρχει ενιαίος βηματισμός, διαχειριστικός έλεγχος, διαφάνεια, και αξιολόγηση». Και πρόσθεσε ότι αυτό θα συντελεστεί με ορίζοντα το 2015, αξιοποιώντας όλους τους ανθρώπινους πόρους, και διεκδικώντας περαιτέρω ανθρώπινους πόρους αλλά και οικονομικούς πόρους από την Ευρώπη προκειμένου να είναι βιώσιμη η μεταρρύθμιση την επόμενη μέρα.

Αυτό σημαίνει απλά ότι η βιωσιμότητα της μεταρρύθμισης στην ψυχική υγεία εξαρτάται από το αν εγκρίνει η Ε.Ε. τη χρηματοδότηση των 30 εκατ. ευρώ που ζητά το υπουργείο Υγείας, ώστε αυτά τα βήματα που γίνονται να έχουν και συνέχεια. Γιατί η συμφωνία με την Ε.Ε. για την ενίσχυση της μεταρρύθμισης στην ψυχική υγεία ισχύει μέχρι τα μέσα του 2015. Από κει και πέρα, κλείνει η στρόφιγγα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, όπως ρητά αναφέρεται στην εν λόγω συμφωνία, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολη η συνέχιση της λειτουργίας των ψυχιατρικών δομών από τα μέσα του 2015 και μετά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στην ψυχική υγεία προβλεπόταν η μεταφορά δύο κλινικών του ΨΝΘ στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «Αγιος Δημήτριος». Αυτό όμως δεν κατέστη δυνατό, γιατί δεν έχουν βρεθεί χώροι για να τις στεγάσουν.

Η Κ. Παπακώστα πρόσθεσε ότι μία πηγή χρηματοδότησης μπορεί να είναι και η «εσωτερική αναδιανομή πόρων». Δηλαδή χρήματα που θα περισσέψουν από άλλα υπουργεία. Κάτι ιδιαίτερα αμφίβολο, καθώς σε όλα τα υπουργεία έχει επιβληθεί πολύ μεγάλη μείωση προϋπολογισμών. 

Στο δε ΨΝΘ, το οποίο επισκέφτηκε η υφυπουργός Υγείας, και δέχεται περιστατικά από τη Λάρισα μέχρι τον Εβρο και τις Σποράδες, γιατροί και εργαζόμενοι ανέλυσαν λεπτομερώς στην Κ. Παπακώστα τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού και τις «τραγικές ελλείψεις που τους αναγκάζουν να λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας». Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σκαραγκάς επισήμανε ότι οι κλινικές λειτουργούν με 3 γιατρούς αντί για 5, ενώ υπάρχει ένας ή κανένας ειδικευόμενος. Πολλοί θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2015, ενώ δεν προβλέπονται προσλήψεις. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Θόδωρος Κωνσταντινίδης είπε ότι το νοσοκομείο βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθώς ο προϋπολογισμός μειώθηκε στα 6 εκατ. ευρώ το 2014 από 18 εκατ. ευρώ το 2010. Αποτέλεσμα ήταν, μεταξύ άλλων, να μειωθεί κατά 50% η σίτιση των ασθενών. 

Το «Παπαγεωργίου»
 
Καθόλου καλύτερο δεν προοιωνίζεται το μέλλον του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων Παναγιώτη Τουχτίδη. Σε ανοιχτή επιστολή που απευθύνει στον νυν υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη αλλά και στους πρώην Αδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδο, κάνει λόγο για άνιση μεταχείριση του «Παπαγεωργίου» έναντι των άλλων νοσοκομείων, η οποία, όπως επισημαίνει, μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική εξόντωση, καθώς παραμένουν άλυτα και απλώς κληροδοτούνται από τον έναν υπουργό στον άλλο σοβαρά ζητήματα του νοσοκομείου, όπως η χρηματοδότηση και η υποστελέχωση. Προβλήματα για την επίλυση των οποίων, όπως υπογραμμίζει, οι Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης και Α. Λοβέρδος έχουν δώσει μόνο υποσχέσεις. 

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το νοσοκομείο καταγράφει πρωτιές στην αποτελεσματικότητά του με τεράστια προσέλευση, με περισσότερους από 312.849 εξωτερικούς ασθενείς στα τακτικά και επείγοντα εξωτερικά ιατρεία, το 2013, και τουλάχιστον 66.000 νοσηλευόμενους, με μέσο χρόνο νοσηλείας-ρεκόρ τις 3 ημέρες. 

Ως πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα του νοσοκομείου ο Π. Τουχτίδης κατατάσσει την υποχρηματοδότηση. Οπως αναφέρει, «σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας μας, η Πολιτεία οφείλει να καλύπτει στο σύνολό της τη μισθοδοσία του προσωπικού, όπως κάνει σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, το ύψος της οποίας για το 2014 αγγίζει το ποσό των 39,12 εκατομμυρίων ευρώ. 

Προϋπολογίστηκαν δε μόνο 35 εκατομμύρια και έως σήμερα έχουν εκταμιευτεί μόλις τα 31 εκατομμύρια, γεγονός που μας προϊδεάζει ότι το μέρος αυτών που υπολείπονται παραπέμπονται στις καλένδες! Επιπροσθέτως, η καθυστέρηση -στα όρια της άρνησης- καταβολής των οφειλών του ΕΟΠΥΥ που αγγίζουν πλέον ποσά άνω των 140 εκατ. καταδικάζουν το νοσοκομείο σε οικονομική εξόντωση».
***
Γιατροί: Καταρρέει το σύστημα Υγείας
 
Για βεβιασμένες και χωρίς μακροχρόνιο σχεδιασμό αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ζητεί τη συνεργασία όλων, ώστε «να ασκηθεί πολιτική που θα ανατάσσει και θα θεραπεύει την υφιστάμενη παθογένεια». 

Συνολικά οι φορείς γιατρών και νοσηλευτών εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση των νοσοκομείων αλλά και της περίθαλψης στη χώρα, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) να επισημαίνει ότι «βρισκόμαστε στα όρια της κατάρρευσης του υγειονομικού συστήματος» και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα να δηλώνει ότι «η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο». 

Τα νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σημειώνοντας ότι φέτος οι λειτουργικές δαπάνες είναι μειωμένες πάνω από 50% σε σχέση με το 2010. 

«Οι δυσχέρειες είναι εμφανείς στην παροχή των υπηρεσιών, αφού στέρεψε το υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. 

«Τμήματα και ολόκληροι τομείς καταρρέουν από έλλειψη γιατρών, τα κονδύλια που απομένουν στα ταμεία των νοσοκομείων μετά βίας επαρκούν για αγορά γάζας, τα φάρμακα έχουν καταστεί είδος υπό εξαφάνιση», αναφέρει ο Δημήτρης Βαρνάβας. 

Η ΟΕΝΓΕ ζητεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χρηματοδότηση και θεσμική στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των ασθενών, οι οποίοι, όπως τονίζει, «εξευτελίζονται σε νοσοκομεία, τα οποία ούτε τα στοιχειώδη για τη νοσηλεία τους μπορούν να παρέχουν».

Πηγή: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου