Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Έλεγχοι για μαύρη εργασία με... δημόσια προειδοποίηση!

Η «Διαύγεια» καρφώνει τους ελεγκτές του ΣΕΠΕ μια ημέρα πριν τους ελέγχους

Η «μαύρη» εργασία πατάσσεται, η ανεργία μειώνεται. Αυτό υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας το τελευταίο διάστημα,
«διαφημίζοντας», μεταξύ άλλων, και τους ελέγχους που διενεργούν οι «ράμπο» του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στην Περιφέρεια, προκειμένου να εντοπίσουν τους ανασφάλιστα απασχολούμενους.

Ωστόσο, σημερινό δημοσίευμα της «Ημερησίας» αποκαλύπτει μια συγκλονιστική λεπτομέρεια, που θέτει σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο είναι κρυφοί και αιφνιδιαστικοί αυτοί οι έλεγχοι, τινάζοντας επί της ουσίας στον αέρα τα επιχειρήματα του υπουργείου Εργασίας.


Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, που υπογράφει ο Γιώργος Γάτος, οι… υποψιασμένοι εργοδότες, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν μία ημέρα πριν, εάν οι ελεγκτές του ΣΕΠΕ θα επισκεφτούν την περιοχή τους, το ονοματεπώνυμο των «ράμπο», ακόμα και τον αριθμό κυκλοφορίας των αυτοκινήτων με τα οποία κινούνται!


Και μάλιστα, τη δυνατότητα αυτή τους την παρέχει το ίδιο το κράτος. Πώς;


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μία ημέρα πριν από τους προγραμματισμένους ελέγχους που έχει σχεδιάσει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας να πραγματοποιήσει στην περιφέρεια για να εντοπίσει ανασφάλιστα απασχολούμενους, δημοσιεύονται στη «Διαύγεια» όλα τα στοιχεία για τους επικείμενους «αιφνιδιαστικούς» ελέγχους.

Δηλαδή, δημοσιεύονται όλες οι λεπτομέρειες για τα «εκτός έδρας» ταξίδια των ελεγκτών, παρέχοντας στους εργοδότες πλήρη στοιχεία για τον τόπο και τη διάρκεια των ελέγχων, το ονοματεπώνυμο του επιθεωρητή εργασίας ακόμη και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου με το οποίο κινείται! Και όλα αυτά στο διαδίκτυο, μία ημέρα πριν από τους ελέγχους!


Οι αποφάσεις που αναδημοσιεύει η εφημερίδα από τη «Διαύγεια» αποκαλύπτουν την ηλεκτρονική «τρύπα» στους ελέγχους για την αδήλωτη εργασία.


Στα εν λόγω έγγραφα, που επαναλαμβάνουμε είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο ένα 24ωρο πριν από τους ελέγχους, αποκαλύπτονται τα ονόματα των μετακινούμενων επιθεωρητών, η ημερομηνία αναχώρησης και επιστροφής, η περιοχή της Ελλάδας που πρόκειται να κάνουν «σαφάρι», το μέσο με το οποίο θα μετακινηθούν, αλλά και ο αριθμός των ημερών εργασίας που θα εργαστούν «εκτός έδρας».


Οι αναρτήσεις στη «Διαύγεια»… καρφώνουν τους ελεγκτές


Με αυτό τον τρόπο, σεμνά και… διακριτικά, οι εργοδότες και οι λογιστές γνωρίζουν εκ των προτέρων, εάν θα βρεθούν στο στόχαστρο του ΣΕΠΕ και το χειρότερο έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να «προετοιμαστούν».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Κ. Πανταζής έχει εντοπίσει την ηλεκτρονική «τρύπα» και έχει πληροφορήσει σχετικά την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Η ιδιότυπη αυτή πληροφόρηση, γίνεται μεν για δημοσιονομικούς λόγους, καθώς αποτελεί υποχρέωση η ανάρτηση στο διαδίκτυο των δαπανών κάθε φορέα
του Δημοσίου, ωστόσο, είναι τουλάχιστον προφανές ότι όχι μόνο περιορίζει την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, αλλά θέτει ακόμη και σε κίνδυνο την ασφάλεια των ελεγκτών, αφού τα προσωπικά τους στοιχεία και οι λεπτομέρειες για τα επαγγελματικά τους ταξίδια δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και γίνονται «βορά» στις κάθε λογής διαθέσεις των επιχειρηματιών.

Μία απλή λύση, θα ήταν, για παράδειγμα, να δημοσιεύονται οι εν λόγω αποφάσεις στη «Διαύγεια», μία ημέρα μετά τη διενέργεια των ελέγχων, και όχι μία ημέρα πριν…


Η είδηση της επίσκεψης των ελεγκτών, πάντως, αναφέρει η «Ημερησία», είναι αλήθεια ότι «κυκλοφορεί» με μεγάλη ταχύτητα στις περιοχές που βρίσκονται οι ελεγκτές με αποτέλεσμα να αυξάνονται θεαματικά οι προσλήψεις τις ημέρες που γίνονται οι έλεγχοι, όπως έδειξαν και τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.


Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου