Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Ελληνικές συμπαραγωγές στο Φεστιβάλ του Τορόντο

Το ελληνικό σινεμά θα δώσει και φέτος το παρών στο 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, μετά το περυσινό αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε
στο πλαίσιο του προγράμματος City to City και παρουσίασε συνολικά δέκα ελληνικές παραγωγές παρουσία των συντελεστών τους.

«Το ελληνικό σινεμά είναι ταυτόχρονα διεθνές και διαθέτει αντίστοιχες αξιώσεις. Στεκόμαστε δίπλα στους έλληνες δημιουργούς με όποιον τρόπο μπορούμε, δίνοντας ώθηση στο έργο τους, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Ειδικά στο Φεστιβάλ του Τορόντο η παρουσία των ελληνικών ταινιών είναι διαχρονική καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί περισσότερες από 70 ελληνικές ταινίες», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Εϊπίδης, διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής διεθνούς προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ του Τορόντο, ο οποίος έκανε την επιλογή των ταινιών.


Οι τρεις ταινίες που θα προβληθούν στο πρόγραμμα Contemporary World Cinema στη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο (4 - 14 Σεπτεμβρίου 2014) είναι οι εξής:

Xenia του Πάνου Χ. Κούτρα συμπαραγωγή Ελλάδα - Γαλλία - Βέλγιο

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του αδερφού του, Οδυσσέα, 16 και 18 ετών, οι οποίοι μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους, ξεκινούν ένα ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρουν τον Έλληνα πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη παιδιά. Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα είναι αποφασισμένοι να τον πείσουν να τους αναγνωρίσει, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα τηλεοπτικό talent show που θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή. 

Modris του Γιούρις Κουρσιέτις, συμπαραγωγή Ελλάδα – Λετονία - Γερμανία

H ταινία Modris είναι μια συγκινητική ταινία ενηλικίωσης, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και έχει πρωταγωνιστή τον δεκαεπτάχρονο Modris. Πηγαίνει σχολείο, ζωγραφίζει
γκραφίτι και βγαίνει με την κοπέλα του, τη Λίντα. Μεγαλώνει με την μητέρα του, αλλά οι σχέσεις τους δεν είναι καθόλου καλές εξαιτίας του εθισμού του στον τζόγο. Όταν η μητέρα του θα τον καταδώσει στην αστυνομία, ο Μόντρις θα βρεθεί στα γρανάζια ενός αδίστακτου σωφρονιστικού συστήματος και θα στραφεί προς τη μοναδική του ελπίδα, να αναζητήσει τον πατέρα, που δε γνώρισε ποτέ. 

Red Rose της Σεπιντέ Φαρσί συμπαραγωγή Ελλάδα - Γαλλία - Ιραν

Η δραματική ταινία Red Rose, έχει πρωταγωνιστές έναν πολιτικά εφησυχασμένο μεσήλικα και μια νεαρή ακτιβίστρια υπέρμαχο της δημοκρατίας, οι οποίοι συζητούν για το μέλλον της χώρας τους, ενώ ταυτόχρονα κρύβονται από την αστυνομία με φόντο τις μετεκλογικές ταραχές στο Ιράν του 2009.







Πηγή: www.myfilm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου