Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και περιπολίες τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας, κυρήχθηκε το προάστιο Φέργκιουσον της πόλης Σεντ Λούις του Μιζούρι, καθώς οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια που προκάλεσε
η εν ψυχρώ δολοφονία του 18χρονου μαύρου, είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.


Χθες βράδυ η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει με δακρυγόνα εκατοντάδες διαδηλωτές, οι οποίοι αψήφισαν την απόφαση του κυβερνήτη του Μιζούρι να απαγορεύσει την κυκλοφορία στο Φέργκιουσον, κατά τις νυχτερινές ώρες. Αστυνομικοί και διαδηλωτές συγκρούονταν επί ώρες, ενώ κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές λεηλάτησαν το μίνι μάρκετ ποτών και τροφίμων, από το οποίο, σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας, ο 18χρονος Μάικλ Μπράουν φέρεται να έκλεψε πούρα, λίγα λεπτά πριν δολοφονηθεί εν ψυχρώ από τον αστυνομικό.




Ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον δήλωσε ότι «οι ειρηνικές διαμαρτυρίες μετατράπηκαν εκ νέου σε βίαιες εκδηλώσεις, αφότου μικρές ομάδες βγήκαν στους δρόμους με την πρόθεση της διάπραξης εγκλημάτων, θέτοντας σε κίνδυνο τους πολίτες». Χαρακτήρισε την κατάσταση «απαράδεκτη» και τόνισε ότι η απόφασή του «δεν αποσκοπεί στο να φιμωθούν οι διαδηλωτές, αλλά στο να προστατευθούν όσοι πνίγουν τη φωνή του λαού με τις πράξεις τους»!

Ανακοίνωσαν το όνομα του δράστη


Η ένταση στο Φέργκιουσον κορυφώθηκε όταν η τοπική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα οπτικό υλικό, σύμφωνα με το οποίο ο νεαρός αφροαμερικανός ήταν ύποπτος κλοπής, λίγο πριν από τη δολοφονία του. Όμως ο αρχηγός της αστυνομίας του Φέργκιουσον παραδέχθηκε ότι ο αστυνομικός που σκότωσε τον Μπράουν δεν γνώριζε το περιστατικό και ότι τον πυροβόλησε, επειδή δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του να απομακρυνθεί από το δρόμο! Μάλιστα, για να αμβλύνει το κύμα αγανάκτησης και να αποκρούσει τις κατηγορίες ότι προστατεύει τον δράστη, έδωσε στη δημοσιότητα το όνομά του: Πρόκειται, όπως είπε, για τον 28χρονο Ντάρεν Γουίλσον που "υπηρετούσε στο Σώμα 6 χρόνια" και μέχρι το μοιραίο περιστατικό, "δεν είχε υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα".




Πηγή: www.avgi.gr