Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Σκέψεις για το φόβο

«Ν΄αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω την γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω»
Καζαντζάκης

 
Τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές καταστάσεις μου δημιουργούν την απορία , γιατί ο κόσμος σκέφτεται και ενεργεί συντηρητικά, γιατί δεν αντιδρά στις καταστροφικές αλλαγές γι΄αυτόν, τα παιδιά του, το περιβάλλον, τη χώρα του; Ο εύκολος τρόπος είναι να απαντήσουμε ότι είναι μαλάκας - ηλίθιος- ψεκασμένος - βολεμένος. Όταν αναρωτήθηκα ποιος ο λόγος που δεν άλλαξα κάποια πράγματα στην ζωή μου, μια απάντηση ήρθε στο μυαλό μου: ο ΦΟΒΟΣ.

Ο φόβος για το άγνωστο, για την αλλαγή, για τη δυσκολία προσαρμογής στο καινούργιο, το διαφορετικό, αλλά και η ανικανότητα να αναγνωρίσουμε και τα οφέλη και τις θυσίες που απαιτούνται γι αυτή την αλλαγή.

Το βασικό ερώτημα είναι: τι μας κρατά καθηλωμένους και μας δημιουργεί αρνητικές σκέψεις που λειτουργούν αποτρεπτικά στην αλλαγή; Το άγνωστο είναι τρομακτικό για πολλούς. Ας ξεκινήσουμε να κάνουμε θετικές σκέψεις σχετικά με τις αλλαγές που θέλουμε, ότι μπορούν να μας οδηγήσουν σε νέες ευκαιρίες, νέες δυνατότητες.

Η απαλλαγή από τον φόβο μπορεί να μας οδηγήσει να αναπτυχθούμε σαν άτομα, σαν κοινωνία. Αν δεν αρχίσουμε να μπαίνουμε στη λογική του ρίσκου και της δοκιμής θα παραμείνουν τα πράγματα στην τρέχουσα κατάσταση. Είναι σημαντικό να παίρνουμε πρωτοβουλίες στη ζωή μας, να τολμάμε να αλλάζουμε ό,τι μας καταστρέφει, να δοκιμάζουμε κάτι νέο όσο κι αν έχουμε βολευτεί μέσα σε μία κατάσταση.

Η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εκμεταλλευόμενοι τον φόβο, τρομοκρατούν τον λαό για να μη χάσουν όσα κέρδισαν για το τομάρι τους και τους πάτρωνές τους. Κάθε τόσο στήνουν σκιάχτρα κι εμείς σκιαζόμαστε ακόμη και τον ίσκιο μας. Μας φοβίζουν βάζοντας ψεύτικα διλλήματα. Έχουν σπουδάσει πολύ καλά την ψυχολογία του όχλου. Ο φόβος είναι πράγματι ένας τρόπος να κάνεις τους ανθρώπους υπάκουους , ακόμα και να τους εξευτελίσεις. Είναι ένα σημαντικό ουσιαστικό βοήθημα ολιγαρχικών καθεστώτων. 'Ετσι, γεννήθηκε ο «αντιμνημονιακός εχθρός», ο οποίος ταυτίστηκε σκοπίμως πρώτα με τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα με την Χ.Α.. 

Η δημοσιογραφικά αντιδεοντολογική υπερπροβολή της «Χρυσής Αυγής», η θεωρία «των δύο άκρων» την οποία καλλιεργούν, η παραπληροφόρηση για οποιονδήποτε διαφορετικό δρόμο αντιμετώπισης καταστάσεων (πρόσφατα η στάση της Αργεντινής), απομακρύνει την κοινωνία από την ορθή βούληση που είναι ο εχθρός που φοβίζει το σύστημα εξουσίας. Η κοινωνία μετατρέπεται σε μια άβουλη μάζα, δίχως στόχους και όραμα. Δημιουργείται γόνιμο έδαφος για διχασμό μεταξύ των λαϊκών στρωμάτων, όταν οι πολιτικές περιστάσεις το απαιτούν.

ΟΧΙ, δεν θα βάλουμε την υπογραφή στην θανατική μας καταδίκη. Δεν θα επιτρέψουμε να τρομοκρατούν τις ζωές μας. Θα τους τρομοκρατήσουμε με τον αγώνα μας.

* μαθηματικός - εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου