Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014

Διανοητική υγεία: μικρές αλλαγές που τη βελτιώνουν

Σε πολλές φιλοσοφίες της Ανατολής, η διανοητική υγεία δεν διαχωρίζεται από τη σωματική. Στη Δύση, από την άλλη πλευρά, έχουμε αρχίσει σιγά σιγά να υιοθετούμε την έννοια πως υπάρχουν τρόποι
για να βελτιώσουμε τη διανοητική υγεία, φροντίζοντας το σώμα και το πνεύμα μας! Και είναι πραγματικά απλό να συμβεί αυτό, μέσα από μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, όπως τις προτείνει ο παθολόγος Dr Dan Rutherford.

της Ελένης Δασκαλάκη

Καλύτερη διανοητική υγεία με μικρές αλλαγές

Περισσότερη άσκηση: Είναι το πιο οικονομικό αντικαταθλιπτικό. Η άσκηση βελτιώνει την διανοητική υγεία λειτουργώντας προληπτικά αφού μειώνει επίσης την πιθανότητα να παρουσιάσουμε στο μέλλον κατάθλιψη. Επιπλέον, η τακτική άσκηση βελτιώνει την ακαδημαϊκή επίδοση αλλά και προλαμβάνει τη διανοητική παρακμή και μειώνει τον κίνδυνο για απώλεια μνήμης.

Καλύτερη διατροφή: Η διανοητική υγεία και η ισορροπημένη διατροφή αγαπούν η μία την άλλη! Προσθέστε χρώμα και ποικιλία στη διατροφή σας και θα δείτε αμέσως τη διαφορά. Δώστε έμφαση στα λιπαρά ψάρια – αν δεν τρώτε αρκετά, ίσως ένα συμπλήρωμα με ιχθυέλαιο ή ίσως και βιταμίνη D μπορεί να συμβάλει στο καλύτερο αποτέλεσμα.

Επαφή με τη φύση: Μπορεί η επιστροφή στη φύση να είναι η νέα new age τάση, είναι όμως και μυστικό για καλή διανοητική υγεία. Η έκθεση στο ηλιακό φως (σε αντίθεση με το τεχνητό), οι φυσικοί ήχοι (ανάμεσά τους και η σιωπή!) και ο καθαρός αέρας μπορούν να μειώσουν το άγχος και να βελτιώσουν ή να προλάβουν την κατάθλιψη.

Αποκτήστε ένα χόμπι: “Ξεσκονίστε” ένα παλιό σας χόμπι ή δοκιμάστε κάτι καινούργιο. Αν θα είναι μια δραστηριότητα εξωτερικού χώρου, ακόμη το καλύτερο, το σημαντικό όμως για τη  βελτίωση της διανοητικής σας υγείας είναι το χόμπι σας να συμπεριλαμβάνει συγκέντρωση και σκέψη.

Γνωρίστε τον εθελοντισμό: Η αλτρουιστική συμπεριφορά όπως μια εθελοντική εργασία πιθανόν σχετίζεται με καλύτερη διανοητική υγεία λένε οι ειδικοί. Βοηθώντας τους άλλους βοηθούμε τον εαυτό μας και μέσα από την προσφορά κερδίζουμε αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου