Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Φωτιά στα δάση βάζουν τα νομοσχέδια Fast track και ανεβάζουν τον πολιτικό καύσωνα .

Τα προαπαιτούμενα της συγκυβέρνησης και της τρόικας (τριμερής , όπως την ονομάζουν πλέον), δεν ταυτίζονται με τις θέσεις των πολιτών και των επιστημονικών φορέων στα θέματα περιβάλλοντος.
 
Η πολιτική αντιπαράθεση αυξάνεται μαζί με τις θερμοκρασίες που επικρατούν
τους πιο καυτούς μήνες του καλοκαιριού. Η συγκυβέρνηση αποφάσισε να αξιοποιήσει το Β΄ και Γ ‘ θερινό τμήμα της Βουλής, για να περάσει, με συνθέσεις στημένες με νεοεκλεγέντες βουλευτές (για να μην φορτωθούν το πολιτικό κόστος οι παλαιοί κομματικοί βουλευτές) τα νομοσχέδια που αφορούν καίρια και ζωτικής σημασίας θέματα για τους πολίτες.

Ήδη ολοκληρώθηκε το νομοσχέδιο-«σκούπα» του τουρισμού, που προβλέπει τόσο στον αιγιαλό και την παραλία, όσο και στα ορεινά, επεμβάσεις που εξυπηρετούν τους ολιγάρχες του τουριστικού κλάδου και δεν αποσκοπούν στην ισορροπημένη και αειφόρο βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, που έχει συσπειρώσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις πολίτες από όλους τους χώρους, αλλά και την επιστημονική κοινότητα και πολλούς φορείς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, το υπουργείο Οικονομικών ενέταξε μόνο την οριοθέτηση και χάραξη του αιγιαλού, που γίνεται με μεθόδους αδιαφανείς και αντιεπιστημονικές, στο πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» που κατατέθηκε στη Βουλή. Μέσα σε αυτό θα ενσωματωθούν όλες οι εκκρεμότητες έναντι των «δανειστών». Στόχος είναι η με κάθε κόστος για τους πολίτες και το περιβάλλον, εκπλήρωση των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν για να μας δώσουν το δεύτερο μέρος της δόσης, ύψους 1 δις ευρώ.

Το επόμενο που ψηφίζεται είναι το νομοσχέδιο ''Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας'', νομοσχέδιο με παραπλανητικό (ως συνήθως) τίτλο, το οποίο επιχειρεί να συμπεριλάβει μέσα σε ένα πολυνομοσχέδιο, θέματα που ταλανίζουν τους πολίτες και αφορούν δίκαια αιτήματα, αλλά και πολλά και σοβαρά θέματα εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων (μικρών και μεγάλων), μέσα σε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει, έναντι τιμήματος, την ιδιωτική πολεοδόμηση μεγάλων εκτάσεων εκτός σχεδίου πόλης και σε περιοχές δασικού χαρακτήρα. Έτσι, επιγραμματικά με την επίκληση του δημοσίου συμφέροντος το Σ/Ν :

  • Εφαρμόζει την διαδικασία fast track στην ιδιωτική πολεοδόμηση περιοχών, τόσο γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στην ύπαιθρο, τους μικρούς και εγκαταλελειμμένους οικισμούς της χώρας που διαθέτουν ιδιαίτερα ευαίσθητα οικολογικά, αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά στοιχεία, μέσω ενός νέου είδους «αντιπαροχής».
  • Δίνει τη δυνατότητα αδειοδότησης και εγκατάστασης μέσα σε δάση ακόμη και εξαιρετικά ρυπογόνων δραστηριοτήτων, όπως τα ελαιοτριβεία και τα τυροκομεία, με κίνδυνο τη ρύπανση των υδάτινων πόρων.
  • Ευνοεί την ανάπτυξη σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και άλλων τουριστικών υποδομών ακόμα και εντός δασικών εκτάσεων.
  • Τροποποιεί τη δασική νομοθεσία, υποβαθμίζοντάς τη σημαντικά ως προς την υφιστάμενη και πρόσφατα ψηφισθείσα τουριστική νομοθεσία (και όχι αντίστροφα, όπως θα ήταν συνταγματικά σωστό). Έτσι, εκτός από ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές υποδομές, που ήδη προβλέπονται για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, εντάσσονται στις επιτρεπόμενες επεμβάσεις οι ολοκληρωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων και οι εγκαταστάσεις τους, δηλαδή τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα σε ευαίσθητα και φυσικού κάλλους οικοσυστήματα.
  • Αίρεται με συνοπτικές διαδικασίες ο δασικός χαρακτήρας εκτάσεων που μετά από πυρκαγιά κηρύχτηκαν αναδασωτέες, αλλά δεν αναδασώθηκαν! (πάγιο αίτημα των κατ’ επάγγελμα εμπρηστών...) .
  • Με τροπολογία που πέρασε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης της επιτροπής της Βουλής, και που είναι φωτογραφική για τις "Σκουριές", ορίζεται ότι όλες οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις σε λατομεία και μεταλλευτικές επιχειρήσεις νομιμοποιούνται με απλή τεχνική δήλωση και οι άδειες δόμησης σε αυτές δίνονται όχι από την αρμόδια πολεοδομία αλλά από γραφείο του ΥΠΕΚΑ !
Σε τι όμως ενδιαφέρει ένας νόμος για τα δάση έναν παραλιακό Δήμο ;

Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης έχει δασικές περιοχές, οι οποίες δέχονται ήδη έντονες πιέσεις συμφερόντων. Όταν ψηφιστεί ο νέος δασοκτόνος νόμος που θα αίρει στην ουσία την συνταγματική προστασία των δασικών περιοχών, τότε θα μετατρέψουν τον Δήμο μας σε συνδυασμό με το νόμο για τον αιγιαλό και τις χρήσεις γης, σε κολαστήριο.

Οι δασικές περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα στον Δήμο μας είναι :
  • Η Νήσος Υδρούσα - Δασική προστατευόμενη έκταση, την οποία οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες, με μελέτες που εκπονούν, επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν εμπορικά.
  • Ο Λόφος Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης - Δασική έκταση για την οποία έχει ήδη εγκριθεί μελέτη διαμόρφωσης. Η εκκλησία, ιδιοκτήτης της έκτασης, έχει ήδη ξεκινήσει ενέργειες για την πώληση και εκμετάλλευσή της.
  • Μαζί με το Ορφανοτροφείο, η Εκκλησία προτίθεται να πωλήσει και εκτάσεις από την προστατευόμενη περιοχή της Φασκομηλιάς, που αποτελεί πνεύμονα για την ευρύτερη περιοχή.
  • Το Πευκωτό Βούλας δέχεται από καιρό πιέσεις από μικροϊδιοκτήτες για αποχαρακτηρισμό.
  • Τον λόφο Μπαράκου στην Βάρη από χρόνια τον ορέγονται επιχειρηματίες.
  • και ο Υμηττός που μας περιστοιχίζει, κινδυνεύει σε ένα μέρος του να χάσει το δασικό του χαρακτήρα και να δομηθεί. Οι ζώνες προστασίας που έχουν καθοριστεί δεν αρκούν για να τον σώσουν.
Σε κάθε περίπτωση, το φετινό καλοκαίρι θα έχει καυτό πολιτικό ενδιαφέρον.

Οι πολίτες οφείλουν να επαγρυπνούν. Αυτά που η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει σε ψηφοφορία με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στο καλοκαίρι, όχι μόνο θα αλλάξουν την ποιότητα της ζωής μας, αλλά θα καθορίσουν το μέλλον του φυσικού περιβάλλοντος, η καταστροφή του οποίου θα είναι μη αναστρέψιμη.
                                              
Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
5/8/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου