Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Ρ.Δούρου: «Το θέμα είναι η ρήξη με τα συμφέροντα και όχι η αντικατάστασή τους με άλλα» – Συνέντευξη στην Realnews

Πολλοί ισχυρίζονται ότι στο πρόσωπό σας και στην Περιφέρεια Αττικής ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει «εξετάσεις». Αν μπορεί ή όχι δηλαδή να διαχειριστεί την εξουσία, αν μπορεί ή όχι να διοικήσει διαφορετικά…
Νομίζω ότι πρέπει να αποφεύγονται οι «ευκολίες» των παραλληλισμών. Η «Δύναμη Ζωής» αναλαμβάνει στις αρχές Σεπτεμβρίου τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, μέσα σε δεδομένες και εξαιρετικά δυσχερείς πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Για πρώτη φορά τα ηνία της σημαντικότερης Περιφέρειας της χώρας αναλαμβάνει μια αριστερή γυναίκα. Από την άλλη, μια μελλοντική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο την εσωτερική αλλά και την ευρωπαϊκή και τη διεθνή συγκυρία. Οι απαιτήσεις αλλά και τα περιβάλλοντα, είναι διαφορετικά.


Το πολιτικό κόστος δεν σας ενδιαφέρει; Πώς θα διεκδικήσετε μια νέα θητεία στην Περιφέρεια;
Η έννοια του πολιτικού κόστους είναι συνώνυμη κάθε είδους πολιτικάντικων επιλογών, που δεν λειτουργούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Η επίκληση του πολιτικού κόστους υπηρετεί συνήθως το status quo. Ωστόσο οι πολίτες επέλεξαν τη «Δύναμη Ζωής» ακριβώς για να φέρει τα πάνω – κάτω, για να γίνει μια νέα αρχή στην Περιφέρεια. Αυτός είναι ο στόχος μας και όχι οι πολιτικάντικοι υπολογισμοί και οι προσωπικές στρατηγικές. Διότι τα περί πολιτικού κόστους και ό,τι αυτά συνεπάγονται, τα επιλέγουν όσοι αντιμετωπίζουν την πολιτική ως καριέρα και όχι ως καθήκον και ιερή υποχρέωση. Και άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τέτοιου είδους «ωφελιμιστικές» προσεγγίσεις οδήγησαν συνολικά στην απαξίωση της πολιτικής, στη μαζική της απόρριψη από τους πολίτες.

Θα έχετε ακούσει φαντάζομαι την άποψη πως πλέον η Ρένα Δούρου αναδεικνύεται σε «δελφίνο» στον ΣΥΡΙΖΑ…
Πρόκειται για άστοχη και λάθος ανάλυση. Γιατί επιχειρεί να προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τους παλαιοκομματικούς όρους ανάλυσης που ισχύουν για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Στον ΣΥΡΙΖΑ η επιτυχία δεν εκλαμβάνεται ως εφαλτήριο για αμφισβήτηση του προέδρου, γιατί απλούστατα οι δικές μας λειτουργίες στηρίζονται στη συλλογικότητα και όχι σε επιλογές που παραπέμπουν σε προσωπικές στρατηγικές.

Το λέω μεταξύ άλλων γιατί είδατε πόσο και πώς σχολιάστηκε το ζεϊμπέκικο το βράδυ των εκλογών…
Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο για τους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον, αν η δημοσιογραφική κριτική εστιαζόταν όχι σε μια προσωπική έκφραση, που συχνά υποκαθιστά τη σοβαρή πολιτική ανάλυση, αλλά στα σπουδαία. Εκείνα δηλαδή που κρίνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Έχετε δηλώσει πως θα συγκρουστείτε με συμφέροντα. «Αύριο ξεκινά ο πόλεμος με τα συμφέροντα» είπατε μόλις εκλεγήκατε. Για να βάλετε μήπως στη θέση τους άλλα συμφέροντα;
Το θέμα δεν είναι η αντικατάσταση των συγκεκριμένων συμφερόντων από άλλα αλλά η ρήξη μαζί τους. Οι πολίτες εξέλεξαν τη «Δύναμη Ζωής» για να μπει η Αττική σε μια νέα τροχιά. Να περάσει στον αστερισμό της δημοκρατίας, του ελέγχου από τους πολίτες, μακριά από την «κλειστή» άσκηση εξουσίας που έχει φθάσει στο σημείο, π.χ., να πλημμυρίζουν ακόμη περιοχές με μια βροχή ή να υπάρχουν βόθροι, δηλαδή να αντιμετωπίζουν οι πολίτες στοιχειώδη προβλήματα υποδομών.

Στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, για παράδειγμα, έχετε μιλήσει για συμφέροντα και σκάνδαλα. Πρώτον, τι θα κάνετε με τα σκάνδαλα, θα τα κουκουλώσετε; Και δεύτερον, τι συγκεκριμένα θα πράξετε με το θέμα των απορριμμάτων;
Εκείνο που είπαμε προεκλογικά είναι ότι το σημερινό σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων είναι μήτρα παραγωγής σκανδάλων. Για αυτό και ήμασταν η δύναμη εκείνη που θέσαμε στην κορυφή της ατζέντας μας την ανάγκη ριζικής αλλαγής της φιλοσοφίας αυτής της διαχείρισης, στην κατεύθυνση της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, με τη διαλογή στη πηγή, την ανακύκλωση, την ανάκτηση, την κομποστοποίηση. Από κει πέρα, η «Δύναμη Ζωής» προτίθεται να εφαρμόσει τη νομιμότητα. «Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα» : η ιστορική φράση του Ηλία Ηλιού νομίζω ότι είναι απόλυτα επίκαιρη.

Ποιες συμβάσεις της διοίκησης Σγουρού θα αλλάξετε;
Θα αλλάξουμε την Περιφέρεια Αττικής. Τον τρόπο λειτουργίας της. Την πολιτική της. Για τον σκοπό αυτό μας έφεραν πρώτους και στους δύο γύρους των εκλογών του Μαίου οι πολίτες.

Με την κυβέρνηση σύγκρουση ή συνεργασία;
Εκείνο που προέχει είναι οι ανάγκες της κοινωνίας, ειδικά σήμερα που οι πολιτικές λιτότητας έχουν πλήξει στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά, όπως η υγεία, η παιδεία. Η σύγκρουση για τη σύγκρουση ή η συνεργασία ευθυγράμμισης σε μνημονιακούς στόχους, έρχονται σε αντίθεση με την προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών και του περιβάλλοντος.
Να παρατηρήσω εδώ ότι οφείλουμε, κεντρική εξουσία και αιρετή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, να υπερβαίνουμε πεπερασμένους τρόπους σκέψης και τεχνητά εμπόδια που βάζει η γραφειοκρατία. Κάτι που δεν έγινε, π.χ. στην περίπτωση του αιτήματός μας να παραχωρήσει το υπουργείο Πολιτισμού το χώρο της Πνύκας για την τελετή ορκωμοσίας του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου. Θυμίζω ότι ο χώρος παραχωρήθηκε χωρίς πρόβλημα στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ, στις 24 Ιουλίου ενώ παραχωρείται συστηματικά στη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων καθώς και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Στην περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής, είναι φανερό, ότι επικράτησαν διαφορετικά κριτήρια. Κριτήρια προσχηματικά που «μικραίνουν» την κεντρική εξουσία.


Μέσω του ΤΑΥΠΕΔ προβλέπονται σειρά ιδιωτικοποιήσεων που αφορούν την Αττική; Τι θα πράξετε;
Η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής θα συσπειρώσει και θα συντονίσει ενέργειες σε επίπεδο ΤΑ αλλά και πολιτών, φορέων, συλλογικοτήτων, προκειμένου να μην προχωρήσουν σχέδια κατάφωρα αντισυνταγματικά, σε βάρος της δημόσιας περιουσίας. Της περιουσίας όλων μας δηλαδή.

Μια από τις κορυφαίες περιπτώσεις είναι ασφαλώς και το Ελληνικό. Πώς θα αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο θέμα; Και πώς χαρακτηρίζετε τη συγκεκριμένη σύμβαση;
Η περίπτωση του Ελληνικού, κύριε Σκουρή, είναι εμβληματική ακριβώς της νοοτροπίας που διέπει το καινοφανές είδος της εξουσίας που έχω ονομάσει ‘σαμαροβενιζελισμό’ και που πόρρω απέχει από το να λειτουργεί με κριτήρια υπεράσπισης των συμφερόντων της κοινωνίας. Στο «Ελληνικό» συμπυκνώνονται όλα τα χαρακτηριστικά μίας πολιτικής που χαρακτηρίζεται από περιφρόνηση του δημοσίου συμφέροντος, στο όνομα ενός δογματισμού που φέρει την ονομασία "πάση θυσία ιδιωτικοποίηση". Και φανερώνει επίσης το πόσο επιλεκτικά είναι ευρωπαία τούτη η κυβέρνηση: μόνο όταν πρόκειται να ευθυγραμμιστεί με τους δανειστές σε βάρος των πολιτών…

Απολύσεις στην Περιφέρεια Αττικής θα δεχθείτε;
Οι σχεδιασμοί περί «αξιολόγησης» ή όπως αλλιώς επιχειρήσουν να ονομάσουν τις απολύσεις, δεν αποσκοπούν στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Επιδιώκουν το ακριβώς αντίθετο: την απαξίωση του δημοσίου μέσω των απολύσεων που το αποδυναμώνουν και, εντέλει, στην ιδιωτικοποίησή του. Γνωρίζουμε ότι οι σχετικοί σχεδιασμοί αφορούν και την ΤΑ. Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους ακυρώσουμε.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Αττική ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό ή είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Να υποθέσω πως θα εντείνεται τα συσσίτια;
Πέρα από την ενίσχυση των συσσιτίων, το κρίσιμο είναι να εφαρμόσουμε τις πολιτικές εκείνες που θα αποτρέψουν τη δημιουργία νέων ανέργων, νέων φτωχών, νέων απόρων.

Να ρωτήσω τη γνώμη σας για τον Χ. Φούχτελ; Θα συνεργαστείτε μαζί του; Και σε τι βάση;
Στην απαντητική επιστολή που του έστειλα για τις ευχές του για την εκλογή μου, τονίζω ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή είναι ανοικτή σε προτάσεις και συνεργασία με όποιο πρόσωπο ή φορέα θεωρεί ότι μπορεί να συμβάλλει στις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος της «Δύναμης Ζωής». Με δύο προϋποθέσεις: πρώτον ότι θα εξυπηρετείται ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο με βιώσιμη ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας, προστασία του περιβάλλοντος. Και δεύτερον ότι αποκλείονται οι δυνάμεις του παρελθόντος και της αδιαφάνειας. Η μέχρι σήμερα δράση του δεν εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.

Και με τον Ράιχενμπαχ τη Task force. Η απορρόφηση των κονδυλίων προϋποθέτει τη συνεργασία μαζί τους…
Στόχος της νέας Περιφερειακής αρχής είναι μια νέα ρότα. Μια δημόσια διοίκηση, στον αντίποδα των τελευταίων δεκαετιών, σε υγιείς βάσεις δημοκρατίας, διαφάνειας, με τους πολίτες, από τους πολίτες, για τους πολίτες.


Τη μετεκλογική συμπεριφορά του Γ. Σγουρού απέναντί σας πώς την κρίνετε;
Από έναν πρώην αθλητή θα ανέμενε κανείς τουλάχιστον την αναγνώριση της νίκης του ανταγωνιστή. Αγωνιστήκαμε στη δημόσια κονίστρα και ο υπέρτατος κριτής, οι πολίτες, επέλεξαν τον νικητή. Ο δημόσιος στίβος απαιτεί γενναιοψυχία και στην ήττα και στη νίκη. Και το θέμα δεν είναι διαπροσωπικό ούτε τυπικό. Γιατί δεν συνιστά περιφρόνηση ενός συνδυασμού ή ενός προσώπου. Αλλά περιφρόνηση των πολιτών. Όλων των πολιτών. Ακόμη κι εκείνων που δεν ψήφισαν τη «Δύναμη Ζωής».

Σεξιστικά σχόλια εναντίον σας, όπως η… «μαλαπέρδα» του Θ. Πάγκαλου, πόσο σας ενοχλούν;
Δυστυχώς τέτοια σχόλια δεν είναι μεμονωμένα φαινόμενα. Αποτελούν έκφραση γενικευμένης χυδαιότητας, απόρροια σεξιστικών συμπεριφορών. Συμπεριφορών που δεν περιορίζονται στις γυναίκες οι οποίες εμπλέκονται στη δημόσια σφαίρα αλλά τις αφορούν όλες, εργαζόμενες, άνεργες, μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους, κ.α.. Συμπεριφορών που επιτείνονται ακριβώς εξαιτίας της κρίσης που έχει καταστήσει «πολυτέλεια» το σεβασμό όχι μόνο των δικαιωμάτων των γυναικών αλλά γενικότερα το δικαίωμα όλων στην αξιοπρέπεια.

Με τα ανοίγματα Τσίπρα συμφωνείτε;
Στον ΣΥΡΙΖΑ η άσκηση πολιτικής δεν αποτελεί προσωποπαγή άσκηση αλλά συλλογική διαδικασία. Δεν είμαστε αρχηγικό κόμμα, όπου επικρατεί η ενός ανδρός αρχή, όπως γίνεται με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ δρουν λοιπόν συλλογικά, στο πλαίσιο των αποφάσεων των συνεδρίων. Αυτές είναι άλλωστε η κοινή μας πυξίδα.

Έχετε, αλήθεια, πεισθεί ποτέ να παραδώσετε την κομματική σας ταυτότητα όσο διάστημα είστε Περιφερειάρχης;
Ποτέ δεν χρειάστηκε να πειστώ για κάτι όταν αυτό αποτελεί ήδη πεποίθησή μου. Έτσι, ποτέ δεν έκρυψα την κομματική μου ταυτότητα και τόνιζα ότι η επίλυση των προβλημάτων της Περιφέρειας είναι υπόθεση βαθιά πολιτική γιατί τα προβλήματα δεν είναι άχρωμα και άοσμα. Έχουν πολιτικές αιτίες και επιβάλλουν ανάλογη μεταχείριση. Δεν έχω κανένα λόγο να παρεκκλίνω από αυτή την τοποθέτηση.

Πηγή: www.renadourou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου