Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Η Ανατροπή στη Γλυφάδα για τις δημαιρεσίες

ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΑ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


Οι χθεσινές διαδικασίες εκλογής των οργάνων διοίκησης του Δήμου, μέσω του «Καλλικρατικού» νομικού πλαισίου, απέδειξαν την ορθότητα της ριζικής αντίθεσής μας απέναντι στο «νομοθετικό έκτρωμα».

Είναι πια αυταπόδεικτο, ότι το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων, ενισχύει υπέρμετρα και αντιδημοκρατικά τις εξουσίες του δημάρχου, ενώ την ίδια στιγμή περιορίζει ασφυκτικά το έργο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Έτσι ενώ οι δήμοι θα έπρεπε να αποτελούν το ζωντανό κύτταρο λειτουργίας και συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών, καθίστανται εργαλεία αυταρχικής διακυβέρνησης από τον εκάστοτε δήμαρχο και την παράταξή του.
 
Αυτό ακριβώς το αντιδημοκρατικό δημαρχοκεντρικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» διευκόλυνε τα φαινόμενα αλαζονείας, αδιαφάνειας, κακοδιαχείρισης και σπατάλης, γεγονός ιδιαιτέρως έντονο και στο Δήμο Γλυφάδας, ενώ οι δημοτικές αρχές αποτέλεσαν τους βασικούς μοχλούς επιβολής των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών απέναντι στους δημότες.

Είναι προφανές, ότι τα περιθώρια παρέμβασης, λόγω του «Καλλικράτη» είναι περιορισμένα, γεγονός που έχουμε καταδείξει έντονα. Σταθερή επιδίωξή μας αποτελεί η κατάργησή του, ώστε να μπει ένα φρένο στη δημαρχιακή υπερεξουσία και να λειτουργήσουν περισσότερο δημοκρατικά τα όργανα και οι επιτροπές, και πάγια θέση μας, η ολομέτωπη σύγκρουση με το κατεστημένο και τους εκφραστές του, που αντίκειται στα συμφέροντα των πολιτών.

Στα πλαίσια αυτά, η δημοτική μας κίνηση πρότεινε, κατά την διαδικασία των δημαιρεσιών, την αντιπροσωπευτική κατανομή (με τη σειρά της εκλογικής τους δύναμης) των οργανικών θέσεων, σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις του δημοκρατικού χώρου. 
 
Στην πρότασή μας αυτή, συμφώνησαν με τοποθετήσεις τους και συμπαρατάχθηκαν οι δημοτικές κινήσεις «ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» και «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Στ. Δίβαρης.

Το αποτέλεσμα της σύμπραξης αυτής αποτυπώθηκε μόνο στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όπου εκλέχθηκαν ως τακτικά μέλη οι δημοτικοί μας σύμβουλοι Ειρήνη Βαγγελάτου και Θανάσης Ηλιόπουλος. Με την έκδηλα ελλειμματική και αντιδημοκρατική διαδικασία της κλήρωσης, χάθηκε η εκλογή ως τακτικού μέλους του Θ. Ηλιόπουλου για την Οικονομική Επιτροπή, ενώ με την ίδια διαδικασία αποκλείστηκαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι Στ. Δίβαρης για την Οικονομική Επιτροπή καθώς και ο Στ. Τάσος ως αναπληρωματικό μέλος για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Χαιρετίζουμε τη συμπόρευση αυτή και τονίζουμε τη σπουδαιότητα της σύμπραξης σε κοινό μέτωπο, τόσο της κοινωνίας όσο και των κινημάτων, που πρέπει να εκφρασθεί σε μια δυναμική αντίδραση και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας.

Είναι επίσης, σημαντικό να τονίσουμε την εκλογή εκ μέρους της δημοτικής μας κίνησης του επικεφαλής δημοτικού συμβούλου Τάσου Ταστάνη ως αντιπροσώπου στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Η εκλογή αυτή θα συμβάλλει ουσιαστικά, μέσω των παρέμβάσεων μας, στην Περιφερειακή Ένωση Αττικής για τα προβλήματα της πόλης μας. Την υποψηφιότητα αυτή στήριξαν και οι «ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ».

Στα αρνητικά της χθεσινής διαδικασίας επισημαίνουμε την προχειρότητα στο συνόλο της διοργάνωσης, εκ μέρους της νέας δημοτικής αρχής αλλά κυρίως, την επανάληψη του φαινομένου των έντονων αποδοκιμασιών -ακόμη και εκ μέρους δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας- κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του επικεφαλής της δημοτικής μας κίνησης Τάσου Ταστάνη, καθώς και του Σταύρου Τάσου της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Καθιστούμε υπεύθυνο το νέο δήμαρχο για την αποτροπή ανάλογων μελλοντικά φαινομένων, για την εύρυθμη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και την απρόσκοπτη λειτουργία των οργάνων. Η όποια αντίθετη συμπεριφορά θα μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι υποκρύπτει και ενθαρρύνει τις εν λόγω συμπεριφορές.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τις τοποθετήσεις των Τ. Ταστάνη και Στ. Τάσου (επισυνάπτεται η τοποθέτηση του Τάσου Ταστάνη εδώ) τονίσθηκε, αντιστοίχως, παράλληλα με τις θέσεις των παρατάξεων και η ανάγκη πολιτικής απομόνωσης των δυνάμεων της Χρυσής Αυγής.


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ
 ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ,
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ



Γλυφάδα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου