Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Η ομιλία του Τάσου Ταστάνη στις δημαιρεσίες του Δήμου Γλυφάδας

Κύριε δήμαρχε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Είμαστε υποχρεωμένοι εξ αρχής να επισημάνουμε, ότι η νέα δημοτική αρχή θα έρθει αντιμέτωπη με τη χειρότερη, από κάθε άποψη, μεταπολιτευτικά κατάσταση της αυτοδιοίκησης ως αποτέλεσμα των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών.

Κύρια χαρακτηριστικά ο νεοσυγκεντρωτισμός του «Καλλικράτη», η ελαχιστοποίηση των πόρων της Τ.Α., η κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και οι «μεσοπρόθεσμες δεσμεύσεις» για απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων. 
 
Και αυτά έρχονται να προστεθούν στα πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, στη νέα δυσβάστακτη φοροεπιδρομή κυρίως με τον ΕΝΦΙΑ. Ακόμη και στην πόλη μας όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας στερούνται είναι ανασφάλιστοι, στερούνται βασικές κοινωνικές παροχές και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έχουν σημαντικές ελλείψεις βασικών ειδών διατροφής οδηγούμενοι σε μεγάλη ανέχεια και τα όρια της επιβίωσης. 
 
Όλα αυτά συνθέτουν τη ζοφερή καθημερινή πραγματικότητα της χώρας μας και των τοπικών κοινωνιών. 
 
Αυτή η πραγματικότητα αναδεικνύει και τις πολιτικές προτεραιότητες στη νέα περίοδο της αυτοδιοίκησης αλλά και στην πόλη μας. Αυτή «επιβάλλει» τα πολιτικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τη νέα δημοτική αρχή.

Επιβάλλει συγκρούσεις με τις κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές και αγώνα για την ανατροπή τους. 

Η φιλοκυβερνητική φιέστα της ορκωμοσίας, οι προκλητικές αποδοκιμασίες κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού μας -με τη σιωπηρή μάλιστα ανοχή σας- μερίδας υποστηρικτών σας κ. Δήμαρχε, η διακήρυξη που προσυπογράφετε με άλλους νεοδημοκράτες δημάρχους δεν αποτελούν αισιόδοξα μηνύματα - το αντίθετο μάλιστα. 
 
Έχετε δείξει καθαρά το φιλοκυβερνητικό σας πρόσωπο. Δεν έχετε πει ούτε μια λέξη εναντίον του «Καλλικράτη», που αποτελεί το κύριο εργαλείο στραγγαλισμού της Αυτοδιοίκησης, ούτε έχετε κάνει την παραμικρή αναφορά στις τεράστιες ευθύνες των μνημονιακών κυβερνήσεων και της συγκυβέρνησης των Σαμαρά-Βενιζέλου, που έφεραν την τοπική Αυτοδιοίκηση στο σημερινό αδιέξοδο. Αντίθετα οι προτάσεις σας αναγορεύουν σε κύριο μοχλό ανάπτυξης τους ιδιώτες και προδικάζουν νέες επιβαρύνσεις για τους δημότες και περαιτέρω απαξίωση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου. Το ίδιο χαρακτηριστική είναι και «η πλήρης αφωνία σας» για την εκχώρηση για ξεπούλημα σημαντικών τμημάτων της παραλίας -φιλέτα θα λέγαμε- στην «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» όπως επίσης και για τις μαρίνες στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η «ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Γλυφάδα - Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία» καλεί το νέο δημοτικό συμβούλιο να αγωνισθεί τόσο στους θεσμούς, όσο και κοντά στα κινήματα των συμπολιτών μας για την υπεράσπιση της κοινωνίας που πλήττεται και της δημοκρατίας που συρρικνώνεται δραματικά με κύριες αιχμές:
  • Την υπεράσπιση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας (παραλία, Υμηττός, Ελληνικό).
  • Την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης (κυρίως των κοινωνικών), αποκρούοντας αποφασιστικά τις τεράστιες πιέσεις για ιδιωτικοποίηση και υπερφορολόγηση των πολιτών.
  • Τη με κάθε μέσο διεκδίκηση της άμεσης απόδοσης των συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένων πόρων.
  • Την ουσιαστική μείωση των δημοτικών τελών -κάτι που και σεις προεκλογικά υποσχεθήκατε- και την κατάργηση του «πρασινόσημου».
  • Την πλήρη εργασιακή και ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζόμενων του δήμου.
  • Την αποφασιστική αντιμετώπιση κάθε είδους προωθούμενων ελαστικών μορφών απασχόλησης όπως ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ και λοιπών ολιγόμηνων συμβάσεων.
  • Την ενίσχυση και διεύρυνση των συμμετοχικών διαδικασιών των συμπολιτών μας στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν.
Επισημαίνουμε επίσης, το σοβαρότατο και απαράδεκτο πολιτικά γεγονός της παρουσίας εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου. Αποτελεί για μας και για τον δημοκρατικό λαό της πόλης μας μια μεγάλη πρόκληση και προσβολή για τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά μας.

Η Δημοτική αρχή του Δήμου Γλυφάδας, το νέο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων που εκφράζονται σε αυτό, έχουν χρέος να λάβουν όλα τα μέτρα πολιτικής απομόνωσης της Χρυσής Αυγής και των εκπροσώπων της, ώστε να αντιμετωπιστούν με συντεταγμένο τρόπο οι οποιεσδήποτε προκλήσεις του φασιστικού μορφώματος στην πόλη μας και το Δημοτικό Συμβούλιο.
 
Κύριε δήμαρχε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοτική λειτουργία του νέου δημοτικού συμβουλίου αποτελεί η δημοκρατική λειτουργία του, ο σεβασμός όλων των απόψεων και η πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση όλων των μελών του αλλά και των συμπολιτών μας και της κοινής γνώμης.

Είναι γνωστή η ριζική μας αντίθεση στον «Καλλικράτη» που αποτελεί το κύριο εργαλείο στραγγαλισμού της Αυτοδιοίκησης και ενισχύει υπέρμετρα το αντιδημοκρατικό και συγκεντρωτικό δημαρχοκεντρικό πλαίσιο λειτουργίας του δήμου.

Ο «Καλλικράτης» εκχωρεί στην παράταξη του κ. δημάρχου τα 2/3 των θέσεων στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, της εκπροσώπησης στην ΠΕΔΑ, αλλά και στις υπόλοιπες επιτροπές και στα νομικά πρόσωπα του δήμου. 
 
Οι εξουσίες του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου είναι μεγάλες, ενώ αντίθετα οι αντίστοιχες των αντιπροέδρων και γραμματέως του Δ.Σ. (που εκ του νόμου ανήκουν στη μειοψηφία μείζονα και ελάσσονα) είναι στην ουσία διακοσμητικές.
 
Η λειτουργία του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου και των επιτροπών ήταν πολλές φορές απαράδεκτη και αντιδημοκρατική (κυρίως σε βάρος των μικρότερων παρατάξεων) και δυσχέραινε την αποτελεσματική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Στην ουσία είχαν μετατραπεί σε μηχανισμούς έγκρισης προειλημμένων αποφάσεων της δημοτικής αρχής.

Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση -στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό στα πλαίσια του «Καλλικράτη» που εμείς αγωνιζόμαστε για την κατάργησή του- και να λειτουργήσουν περισσότερο δημοκρατικά τα όργανα και οι επιτροπές, εμείς προτείνουμε τα παρακάτω:
  1. Να θεσπισθεί νέος κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου που θα σέβεται τις απόψεις όλων των μελών του.
  2. Να συμφωνηθεί συλλογική λειτουργία του προεδρείου του Δ.Σ. με σεβασμό των απόψεων όλων των μελών του το οποίο και θα μεριμνά για την ανάρτηση των αποφάσεων στο site του δήμου.
  3. Να περιληφθούν στον κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ. συγκεκριμένες προβλέψεις ώστε να αντιμετωπιστούν με συντεταγμένο τρόπο οι οποιεσδήποτε προκλήσεις των εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής.
  4. Οι θέσεις τακτικών και αναπληρωματικών μελών των επιτροπών (Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής) να κατανεμηθούν αντιπροσωπευτικά (με τη σειρά της εκλογικής τους δύναμης) σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις του δημοκρατικού χώρου.
  5. Τα θέματα των επιτροπών και οι αναλυτικές εισηγήσεις να γνωστοποιούνται σε όλες τις δημοτικές κινήσεις και να αναρτώνται στο site του δήμου, όπως και οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται. Η λειτουργία τους να είναι πάντα ανοικτή και να επιτρέπετε η συμμετοχή με δικαίωμα λόγου και σε αντιπροσώπους των δημοτικών κινήσεων που δεν έχουν εκλεγμένα μέλη σε αυτές και αυτών που δεν εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο.
  6. Η ίδια αντιπροσωπευτική κατανομή και λειτουργία, να ισχύσει και για όλες τις θέσεις που αναλογούν στη μειοψηφία στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου και τις υπόλοιπες επιτροπές.
Εμείς θα δουλέψουμε και θα αγωνισθούμε για όλα τα παραπάνω, τόσο στα όργανα του Δήμου όσο και της ΠΕΔΑ, προς όφελος των εργαζόμενων, των λαϊκών οικογενειών και των πληττόμενων από την κρίση συμπολιτών μας.

Γλυφάδα 7 Σεπτεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου