Παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του υπουργού Παιδείας πραγματοποίησε την Τετάρτη το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Ανδ. Λοβέρδου να καταργήσει τη Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης από το οργανόγραμμα του υπουργείου Παιδείας. Αυτό σημαίνει ότι, κατά παράβαση του Συντάγματος, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας έλεγχος στα ιδιωτικά σχολεία.
 
"Αμοιβές" 250 - 300 ευρώ και μαύρες λίστες
Όπως καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ, η κατάργηση της εν λόγω Διεύθυνσης έρχεται σε μια χρονική περίοδο που τίθεται σοβαρότατο ζήτημα αδειοδοτήσεων και πιστοποίησης της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ιδιωτικών σχολείων και των πτυχίων που αυτά εκδίδουν, που υπάρχουν δεκάδες παράνομες απολύσεις και επιβολή μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας και που σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία καταβάλλονται παρανόμως εξευτελιστικές αμοιβές (της τάξης των 200 και 300 ευρώ).

Μάλιστα, ορισμένες διευθύνσεις εκπαίδευσης συμμαχούν σιωπηλά με τους ασύδοτους ιδιοκτήτες, είτε αδιαφορώντας για τις καταγγελίες εκπαιδευτικών και της ΟΙΕΛΕ, είτε προκλητικά απαιτώντας -στην περίπτωση ανώνυμων καταγγελιών- να αποκαλύπτεται το όνομα των εκπαιδευτικών, προφανώς, ώστε να μπουν στη «μαύρη» λίστα των σχολαρχών.

Τέλος, αρκετοί εκπαιδευτικοί εν αγνοία τους ορίζονται από τους ιδιοκτήτες ως διευθυντές νηπιαγωγείων ή ως νόμιμοι εκπρόσωποι των σχολείων και η υπογραφή τους πλαστογραφείται προκειμένου να φορτωθούν όλες τις παράνομες πράξεις των ιδιοκτητών.
 
Καταγγελία στην Κομισιόν
Η αποχώρηση του υπουργείου Παιδείας ως θεσμικού επόπτη και εγγυητή της νομιμότητας από την ιδιωτική εκπαίδευση ναρκοθετεί ολόκληρο το οικοδόμημα της εκπαίδευσης και θέτει άμεσα ζήτημα ισοτιμίας τίτλων σπουδών ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Τα ιδιωτικά σχολεία, με κατατρομοκρατημένο το εκπαιδευτικό τους προσωπικό, που δεν έχει πλέον καμιά προστασία από την πολιτεία, θα μοιράζουν αφειδώς άριστους τίτλους σπουδών σε όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν. Την ίδια ώρα, νομοθετεί και πάλι υπέρ των ιδιοκτητών, προωθώντας τροπολογία σύμφωνα με την οποία τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια μπορούν να μεταβληθούν σε ξενώνες!

Η ΟΙΕΛΕ κατηγορεί τον Ανδ. Λοβέρδο ότι, παρά το καθεστώς εκτεταμένης ανομίας, αρνείται να δεχτεί τους εκπροσώπους της και δηλώνει ότι θα προσφύγει κατά της ισοτιμίας των τίτλων μέχρις ότου αποκατασταθεί η συνταγματική νομιμότητα.

Τις επόμενες ημέρες η Ομοσπονδία θα καταγγείλει τα αποτελέσματα των πολιτικών του υπουργείου Παιδείας στα κόμματα της Βουλής, στην Κομισιόν και στο European Advisory Group of Education, ενώ ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε επικοινωνία με τον υπουργό.

Πηγή: www.avgi.gr