Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

"Μπλόκο" του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην πώληση του Ελληνικού

«Μπλόκο» στην πώληση του Ελληνικού βάζει το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο για τεχνικούς λόγους, δεν δίνει το «οκ» για την υπογραφή της σύμβασης.

Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε αίτηση ανάκλησης της παραπάνω απόφασης, ενώ οι υπεύθυνοι εμφανίζονται αισιόδοξοι, δεδομένου ότι, όπως λένε, μια τέτοια εξέλιξη κάθε άλλο παρά ασυνήθιστη είναι.

Το δεδομένο πάντως είναι ότι εξαιτίας του «μπλόκου» θα υπάρξουν περεταίρω καθυστερήσεις ως προς την υλοποίηση του έργου, σε μια έκταση που υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο ξεπούλησε σκανδαλωδώς στον όμιλο Λάτση και συγκεκριμένα στην εταιρία Lamda Development.

Το Ελληνικό, το μεγαλύτερο «φιλέτο» της Ευρώπης, την παραχώρηση του οποίου πανηγύρισαν δεόντως πριν από μήνες  ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Βενιζέλος αγοράστηκε από τον όμιλο Λάτση αντί 915 εκατ. ευρώ, έναντι δηλαδή 148 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο. Μελέτη του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) που δόθηκε πριν από μήνες στη δημοσιότητα αποδείκνυε ότι το τίμημά αυτό αντιστοιχεί σε δώδεκα ημέρες τόκων επί του συνολικού χρέους της χώρας. Εν ολίγοις, μια έκταση τριπλάσια του Μονακό ξεπουλήθηκε από τη συγκυβέρνηση για να αποπληρωθούν δώδεκα ημέρες τόκων του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη του ΕΜΠ το συνολικό κόστος για το ελληνικό δημόσιο το οποίο θα χρειαστεί να πληρώσει πριν ο επενδυτής βάλει τα χρήματα, θα κυμανθεί από 2,1 δισ. ευρώ έως 2,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται δε, ότι μόνο το 33% των 915 εκατ. θα καταβληθεί άμεσα, ενώ το υπόλοιπο εντός των επόμενων δέκα ετών. Επίσης, βάσει του άρθρου 42 του νόμου 3943/2011, η Lamda Development απαλλάσσεται από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου σχετίζεται με την εκμετάλλευση και ιδιοκτησία της έκτασης που πωλείται.

Στην ίδια μελέτη, παρουσιαζόταν και πρόταση του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, βάση της οποίας θα μπορούσε το Ελληνικό να μεταμορφωθεί σε ένα Μητροπολιτικό Πάρκο, με χρήση των υφιστάμενων κτιρίων και εγκαταστάσεων και με κόστος για το ελληνικό δημόσιο που δεν θα ξεπερνούσε τα 101 εκ. ευρώ, σε μια πραγματικά συμφέρουσα επένδυση με χώρους πρασίνου και πρόσβασης για όλους τους πολίτες και με θέσεις εργασίας που σε βάθος 15ετιας θα έφταναν τις 2,5 χιλιάδες.

Πηγή: www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου