Μήπως
είστε από τα άτομα που στην βραδινή τους έξοδο αναρωτιούνται τι ποτό να
διαλέξουν και πόσες θερμίδες θα έχει αυτό; Ή μήπως είστε από τα άτομα
που παραγγέλνουν τζιν
με στημένο λεμόνι επειδή δεν "παχαίνει;".Για να μην βρεθείτε σε δίλημμα την επόμενη φορά και για να μην παραγγέλνετε συνέχεια το ίδιο ποτό, για να δούμε από τι καθορίζεται το θερμιδικό φορτίου του ποτού; Αρχικά από την ποσότητα αλκοόλης που περιέχει, 1γρ αλκοόλης αποδίδει 7kcal. Το θερμιδικό φορτίο ενός ποτού είναι αυξημένο όταν περιέχει υδατάνθρακα και λίπος.
Τα αποσταγμένα ποτά (ουίσκυ, τζίν, βότκα, μπράντυ κ.λ.π.) έχουν υψηλή συγκέντρωση αλκοόλης και καθόλου υδατάνθρακες. Οι μπύρες ποικίλουν ανάλογα με το ποσοστό αλκοόλης. Υπάρχουν μπύρες χωρίς αλκοόλ, ανοιχτόχρωμες με ποσοστά αλκοόλ 3-4%, σκουρόχρωμες με ποσοστά 6-7%. Μια κανονική μερίδα μπύρας 300–360 ml, περιέχει περίπου 15–20 γρ. αλκοόλης, 13–15 γρ. υδατάνθρακες, ίχνη πρωτεϊνών και δίνει περίπου 150 θερμίδες! Τα κρασιά, ξηρά ή γλυκά, ποικίλουν σε περιεκτικότητα αλκοόλης, με μέση περιεκτικότητα 11–12%. Μια κανονική μερίδα ξηρού κρασιού 100–120 ml περιέχει 12–14 γραμμάρια αλκοόλης και ίχνη υδατανθράκων. Τα γλυκά κρασιά περιέχουν υψηλότερο ποσοστό σακχάρων, που μπορεί να φτάνει και το 15%. Στα λικέρ η συγκέντρωση της αλκοόλης κυμαίνεται στο 20–55% ενώ το ποσοστό των υδατανθράκων φτάνει έως και 50%.
Πιο αναλυτικά:
Ποτό | Ποσότητα σερβιρίσματος (ml) | Αλκοόλ (γρ) | Θερμίδες |
Μπίρα (4%) | 250 (ml) | 10 | 107 |
Μπίρα χωρίς αλκοόλ | 250 (ml) | -- | 38 |
Οινοπνευματώδη με 40% αλκοόλ(τζιν,ρούμι,ουίσκι,βότκα) | 45 (ml) | 14 | 100 |
Μπράντι,κονιάκ (38%) | 30 (ml) | 11 | 75 |
Κρασί λευκό.ξηρό (9%) | 120 (ml) | 11 | 105 |
Κρασί κόκκινο ή ροζέ (10%) | 120 (ml) | 12 | 105 |
Κρασί γλυκό (10%) | 120 (ml) | 12 | 105 |
Σαμπάνια (10%) | 120 (ml) | 12 | 100 |
Τσέρι (15%) | 60 (ml) | 9 | 74 |
Γλυκό τσέρι,μοσχάτο κρασί (15%) | 60 (ml) | 9 | 90 |
Λικέρ (30%) | 45 (ml) | 13 | 160 |
Bloody Mary (10%) | 150 (ml) | 14 | 116 |
Daiquiri (25%) | 60 (ml) | 14 | 111 |
Manhattan (30%) | 60 (ml) | 17 | 178 |
Martini (31%) | 75 (ml) | 22 | 156 |
Πώς μεταβολίζεται το αλκοόλ;
Ο μεταβολισμός του αλκοόλ γίνεται στο ήπαρ, όπου υπάρχουν ένζυμα που το διασπούν. Το ήπαρ μπορεί να μεταβολίζει ένα ποτό (μερίδα εστιατορίου ή μπαρ) την ώρα. Όταν κάποιος πίνει με πιο γρήγορο ρυθμό, ο οργανισμός του αδυνατεί να μεταβολίσει το αλκοόλ, με συνέπεια να συσσωρεύεται η περιττή ποσότητα στο αίμα και στους ιστούς έως ότου μπορέσει το ήπαρ να την μεταβολίσει.
Το αλκοόλ απορροφάται πλήρως από το στομάχι και το έντερο. Η κατανάλωση αλκοόλ με άδειο στομάχι και η παρουσία διοξειδίου του άνθρακα (ανθρακικό) αυξάνουν την ταχύτητα απορρόφησης, ενώ η κατανάλωση κατά τη διάρκεια ή μετά από γεύμα μειώνει το ρυθμό απορρόφησης.
Και λίγα μαθηματικά για το τέλος...
Εάν την επόμενη φορά θέλετε να υπολογίσετε ακριβώς τις θερμίδες του ποτού σας ακολουθήστε τα εξής βήματα:
1ο Βήμα: Υπολογίζουμε τα γραμμάρια αλκοόλης που περιέχει ένα ποτό, ως εξής:
γραμμ. Αλκοόλης = η επί τοις % περιεκτ. σε αλκοόλ Χ 0,794 Χ όγκος ποτού σε ml. π.χ. 100 ml ουϊσκυ με 40% περιεκτικότητα σε αλκοόλη, περιέχει: 40/100 Χ 0,794 Χ 100 = 31,76 gr αλκοόλης.
2ο Βήμα: Για να βρούμε πόσες θερμίδες πήραμε από το ποτό μας, πολλαπλασιάζουμε τα γραμμάρια της αλκοόλης επί 7,1 π.χ. για το παραπάνω παράδειγμα έχουμε:
31,76 x 7,1 =225 kcal. Άρα, από 100 ml ουίσκυ (2 μερίδες περίπου) παίρνουμε 225 kcal!
Στην υγειά σας!
Ζαχαρού Βιργινία
Διατροφολόγος
Διατροφολόγος
Πηγή: fe-mail.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου