Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Καλή σχολική χρονιά…


Καλή πρόοδο, δύναμη και επιτυχία στα παιδιά μας.
 
Ολοι ξέρουμε ότι με το ξεκίνημα μιάς νέας σχολικής χρονιάς ένας ακόμα βραχνάς έρχεται να προστεθεί, δίπλα σε τόσους και τόσους που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα.

Η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να ακουστεί, όταν πρέπει να βάζεις συνεχώς το χέρι στην τσέπη, να πληρώσεις για τα πάντα.

Από πού να ξεκινήσω;;;

Λείπουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί και οι ανακοινώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών, δηλαδή τα μπαλώματα στα ωρολόγια προγράμματα, δε λύνουν το πρόβλημα, το οποίο μεγαλώνει με τη δημιουργία τμημάτων με 25-27 παιδιά στην κάθε μία τάξη. Αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο το εκπαιδευτικό σύστημα.

Τα ολοήμερα σχολεία, σχεδόν ανύπαρκτα, εφαρμόζουν το καθεστώς μίας καθωσπρέπει ελαστικής εργασίας.

Κι ας πάμε στα Λύκεια…

Ο θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων δηλαδή εξετάσεις πανελλαδικού τύπου σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, η βάση του 10, έχουν σαν αποτέλεσμα να πεταχτούν ακόμα περισσότερα παιδιά έξω από το σχολείο. Η περσινή σχολική χρονιά, με τους χιλιάδες μεταξεταστέους στο Λύκειο (που στις λαϊκές γειτονιές ξεπέρασε σε ποσοστό το 35%) το επιβεβαιώνει.

Αλλά ποιος νοιάζεται γι’αυτά τα παιδιά;;; Παιδιά-πειραματόζωα…

Αρκεί να εφαρμοστεί και εδώ ο θεσμός... να πάρουν τα χρήματα… (ΕΣΠΑ).

Τα μεγάλα συγκροτήματα φροντιστηρίων τρίβουν τα χέρια τους! Ποιοι λοιπόν θα αδικηθούν; Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες, αυτά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν φροντιστήρια!

Τόσες ώρες… τόσα μαθήματα (12 μαθήματα)!!! Τα παιδιά αγχωμένα, πιεσμένα αναγκάζονται να παπαγαλίσουν πράγματα δίχως ουσία… με αποτέλεσμα να μισήσουν το σχολείο.

Άλλα εγκαταλείπουν την προσπάθεια, άλλα -και πολλά μάλιστα- κάνουν σκέψεις για σπουδές στο εξωτερικό…

Πάνω από 1600 σχολεία κλείσανε στην χώρα και υπάρχουν παιδιά που χρειάζεται να διανύσουν χιλιόμετρα για να φτάσουν από το σπίτι στο σχολείο.

Κανείς δε μιλάει για την μεταφορά των μαθητών, καταργούνται δεκάδες δρομολόγια, βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών και πολλοί γονείς και παιδιά δίνουν μάχη για να συνεχίσουν τη μόρφωση.

Οι καταστάσεις και τα βάρη που βιώνουν τα παιδιά -και ειδικότερα της επαρχίας- δεν είναι τυχαία.
 
Βάζουν συνεχώς εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών μας. Θέλουν να μας πείσουν ότι δεν «κάνουν» όλα τα παιδιά για γράμματα. Πως η μόρφωση, η διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων αποτελεί πολυτέλεια.

Θέλουν να παραιτηθεί το παιδί μας από τον αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης. Σπρώχνουν τα παιδιά μας στη μαθητεία!!! Σπρώχνουν τους μαθητές στα επαγγελματικά σχολεία και τις σχολές. Κρύβουν την αλήθεια και διαστρεβλώνουν την ιστορία.

Θέλουν να διαμορφώσουν φθηνούς εργάτες που θα υπηρετούν το σύστημα χωρίς να διαμαρτύρονται. Θέλουν τα παιδιά μας δούλους του 21ου αιώνα για να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι καλοί και ωραίοι όμιλοι και πολιτικοί μας.

Εγώ λοιπόν σαν μάνα που ματώνω καθημερινά για τα παιδιά μου, δεν θα αφήσω τη μόρφωση των παιδιών μου στα χέρια τους. Στα χέρια αυτών που ισοπέδωσαν τη χώρα μας. Δεν θέλω να αιμορραγήσουν άλλο τα παιδιά μας ούτε τα δικά μου ούτε και τα δικά σας με όλα αυτά τα συστήματα της κυβέρνησης και αυτών που τα υποστηρίζουν.
 
Η φοίτηση στα σχολεία πρέπει να είναι σωστή και δωρεάν. Το σχολείο δεν πρέπει να κάνει διακρίσεις, πρέπει να βοηθάει και να στηρίζει όλους τους μαθητές από όπου κι αν προέρχονται, τα παιδιά των άνεργων, των φτωχών, των αγροτών.

Ας σκεφτούμε λοιπόν εμείς οι γονείς ότι σιωπώντας, τους αφήνουμε να παίξουν το παιχνίδι τους, να εφαρμόσουν το σχέδιό τους κάνοντάς το πράξη στα παιδιά μας. Στη νέα γενιά.

Το σχέδιο όμως αυτό είναι ακατάλληλο για τα παιδιά μας. Ας το αλλάξουμε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου