Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Cine News: Νύχτες πρεμιέρας 2014

Το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Αθηνών φέτος κλείνει τα 20 του χρόνια, και μας επιφυλάσσει πολλές ενδιαφέρουσες και φρέσκες κινηματογραφικές ματιές, σε ένα από τα πιο ζωντανά γεγονότα στην πόλη που καταφέρνει μάλιστα από την αρχή των δραστηριοτήτων του να συγκεντρώνει στις προβολές του ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του "ψαγμένου" αθηναϊκού κοινού.

Θυμάμαι σαν τώρα τις κατάμεστες αίθουσες στην πρώτη προβολή του "Trainspotting" στην Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του '90 καθώς και του "Flirt" του πολύ δημοφιλή τότε δημιουργού του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου στην Ελλάδα, Χάλ Χάρτλεϊ. Έκτοτε ένα πλήθος δημιουργών
αλλά και ταινιών αφιερωμάτων και παράλληλων δράσεων (master classes, workshops κ.α) , παρουσιάστηκαν στις "Νύχτες πρεμιέρας", και χρωμάτισαν τόσες καλοκαιρινές επιστροφές μας στο κλινόν άστυ. Η ανταπόκρισή του στην όλο και πιο συγκροτημένη παρουσία του, χωρίς μάλιστα ποτέ να έχει πακτωλούς οικονομικής κάλυψης από πίσω, σηματοδότησαν την επιτυχία του ως θεσμού.
 
Για τον επετειακό Σεπτέμβρη του 2014 λοιπόν,το φεστιβάλ περιλαμβάνει περισσότερες από 100 ταινίες μεγάλου μήκους, από όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, 60 ελληνικές παραγωγές μικρού μήκους, και ένα πρόγραμμα το οποίο χωρίζεται σε τρεις διαγωνιστικές ενότητες. Παράλληλα θα υπάρχουν αφιερώματα, το "Μουσική και φίλμ", ντοκιμαντέρ, μια επετειακή σειρά installation, καθώς και πολλές άλλες εκδηλώσεις.


Ανάμεσα στις προβολές μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα μουσικά ντοκιμαντέρ για τους Pulp και τον Nick Cave , "Pulp: A film about, life, death and supermarkets" και "20.000 days on earth", μαζί με το καταπληκτικό πολιτικό θρίλερ "71" του Γιάν Ντεμάνζ, που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο φετεινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, καθώς και το πολυσυζητημένο"10.000" του Κάρλος Μάρκες Μαρσέτ, ενώ στα αφιερώματα κυριαρχούν τα ομώνυμα στον Αντρέι Ζουλάφσκι, μεγάλο Πολωνό δημιουργό του '70 με την στήριξη της Πολωνικής Πρεσβείας, καθώς και το αφιέρωμα στον σχεδόν μυθικό πλέον και σχετικά πρόσφατα αποθανόντα Ρ. Άλτμαν (Στιγμιότυπα, Mash, Ο Παίκτης), σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όσον αφορά το ντοκιμαντέρ , ξεχωρίζει το "Life Itself" του Στιβ Τζέιμς , ενώ ειδικό γεγονός που σίγουρα θα είναι ένα από τα κομβικά χάπενινγκ του φεστιβάλ θα είναι η προβολή σε αποκαταστημένη ψηφιακή κόπια του "Σχιζοφρενή δολοφόνου με το πριόνι" ("The Texas chainsaw massacre") του Τόμπ Χούπερ, ταινία που άλλαξε τα έως τότε δεδομένα των ταινιών φρίκης.


Πηγή: www.myfilm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου